每日期指分析

823 回覆
67 Like 3 Dislike
聽日唔會再升咩??
巴打新join呢個post?
就算博穿樓豬阻力位都應該要止蝕左
跌勢未完

下一波見21000
呢位巴打trade得幾好,大家可以學下
已like學野
代樓主post

港股繼昨日反跌為升,今日繼續反彈432點。
回顧上星期五港股因為「國安法」,令市場恐慌暴瀉1300點,令港股終於行出左兩個月以來的間區。但作為理性投資者,大家都要理性分析一下不同市況。
由星期五開始,到今日星期二,三個交易日,大量北水湧入中資股(特別是700)以及唯一的港資股(388),資金力托個市,成為支撐港股力量之一。
無疑地大家都會被突然其來既「國安法」而導致恐慌以及睇淡,但大家亦要跳出來分析大概會有邊一種情況有機會出現。

-「國安法」成功通過,美國或其他國家立即出招制裁中國,外資全數散水,到時港市大跌。我相信個一刻大家都忙於跟住兌錢走資,個市又再大跌。

-「國安法」成功通過,其他國家發表不同聲明,但沒有任何實質行動,外資等北水及散戶資金湧入,令港股再次推返上,從而外資再慢慢走資。我相信呢個最大機會發生,面對疫情影響下,不同國家都想盡快復蘇,難以再有精力、資金去對抗中國。另外商家佬只認錢,將港股推高再走資,令成本減少,係最好既方法。等走資到一定時候就睇北水仲托唔托到個市。

-「國安法」成功通過,商家佬當無事發生,以疫情快完結作為利好原因,繼續一齊搵大錢,令香港徹徹底底變成一個空殻,只係搵錢地方,恆指30000點gogogo。

-「國安法」取消,所有事情當無發生過,呢個發生既機會率就..

以上都只係簡單推測,最想帶出一件事就係,我地只係散戶,並唔能夠控制個市點樣走,散戶只能夠分析、推測個市有機會點樣走。每一次入場,要定好目標同止蝕位。當你發現個市並不是跟著你預期一樣走,到了你止蝕位就離場,觀望一下究竟發生什麼事。錯既只會係你,唔會係個市場錯,只有贏錢先係正確。所以大家要守好紀律,做錯就止蝕留本錢,咁先可以有機會繼續刀仔鋸大戶。
刀仔鋸大戶!!!!!!!
多謝刀仔
anyway,國安法睇落都勢在必行,冇咩懸念
Thx 刀仔
繼續留名學嘢
今日無分析
隻熊未殺亦未放,驚驚
[5月28日]
琴日休完息後,反思返前兩日既TRADE,發現自己入咗個盲區,除咗國安法之外,自己仲睇漏咗樣人仔匯率(因為人仔轉弱,資金流入港股),呢幾日都只係做PUT,賺少咗一半....明明都計到位都唔夠膽買。呢幾日睇人仔個勢睇黎仲有排跌,有玩外匯既可以留意下。
廢話講完講返個市,琴晚美股見頂,望返夜期行咗個相反,預計聽日應該都係玩單邊市睇淡,加上夜晚一連出幾個大新聞,係消息面黎講都係睇淡。

講返好耐冇講既技術分析,50天線跌緊落緊,加上今日係23515高位到做咗個頂出黎,對淡友黎講好有利,如果玩長盤既,可以將止蝕位縮落到23515,同一時間睇返10天線開,準備跌穿50天(預計聽朝應該會拉開到),如果係可以趕係20天追落黎之前,跌穿22519,預計都會跌得幾深。

今日既關鍵位係23326,如果上唔返呢個位,今日都係玩PUT為主,另外22930都係一個關鍵阻力位,如果收市前都企唔到上去,可以買隻鎖利熊試下坐下,不過如果GAP跌,大家要特別小心,有機會俾人夾倉先行,保守既朋友照樣等10點後先入市,另外新手聽日千祈唔好玩盤前,夾死都似。

另外聽日期結,個波幅應該好大...唔知大戶點玩。。我地唯有縮注黎TRADE,期結完應該會係3點後會開多轉車,大家可以留意下。

週未夜期HSI 22485
道指DJI 24465

阻力位 (紅線) 23072 23236 23326 23384 23515
支持位 (黃線) 22519 23648 22725 22800 22878 22930

5月28日即市牛熊攻略
(DAYTRADE:同樣玩彈高熊,追PUT要留意搵止蝕)

睇好既朋友: 唔建議買CALL..

睇淡既朋友: 今日睇下開市有冇機會開係23326先PUT,不過止蝕同樣要放到23326(可以預多0.3%),想追PUT既止蝕要放到23326,今日目標玩放風箏,不停推高個止賺,一級級落,如果去到22725,可以留意下(有機會彈上),睇下有冇機會見23585。

**如果開市開得超低,就自己計止蝕,目標先好入,如果離下一級阻力好近就唔好追住,一係等穿咗先買/彈返上先買

以上都係個人意見,最緊要睇住止蝕位黎做世界
個股方面:太多喇,隻隻都有唔同既地方,如果想知道分析既可以係下面到留言/PM 我地

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
同我地一齊日日刀仔鋸大戶~
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/

#港股 #股票分析
Push push
刀爺
今日應該都係玩彈高熊
多謝刀仔
留名 多謝樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞