每日期指分析

823 回覆
67 Like 3 Dislike
[6月15日]
今日又簡單講幾句..今日有D忙,極速好簡單咁打。
上星期五恆指受星期四晚美股影響,開市開係下降軌下面,之後玩反彈,升穿再彈返上24115,收係24301,依家依舊企返上個大型上落RANGE到,我地依舊唔可以睇到咁淡,不過另一方面,睇返美股,如果有呢排留意既話,我地受美股影響都幾大,所以想特別講一講,美股3大指數週線玩轉陰燭,日線又轉陰燭,對後市好不利,而港股係(24566-24552)之間有個超大既阻力係到,所以我預期呢個位會係最後逃生門,我地可以係呢個位到部署買PUT,不過同樣因為上星期五企咗上24115上面,所以買PUT都係逆勢,我地只可以細注咁去PUT。

**今日關鍵位有3個
23952: (一日唔穿呢個位下面,做PUT都係逆勢)
(24556-24552): 好友最大阻力位
23206:係最後支持位

阻力位: 24301(重要) 10天線(大約24350左右) 24566(重要)
支持位: 23539, 23895(重要) 24952(重要) (20天線,30天線)[打緊結] 24115(重要)

6月15日即市牛熊攻略
(DAYTRADE: 睇開市開咩位,如果開好低,但企上24952樓上,我地同樣只可以迫住去買CALL,但如果平開,我地就要轉玩彈高熊,開市位置決定我地CALL 定 PUT,大勢依舊睇淡,買PUT 會比較好做)
**24952樓上係短線睇好,記住用注碼黎控制風險PUT**

睇好既朋友: 今日其實買CALL都危險,唔知美股果邊咩情況,如果唔理美股果邊就咁睇港股
我地可以係24952,止蝕要放23895,目標睇上(20天線,30天線),留半食半睇24301,玩放風箏,我建議係24566到食曬先
(港股問題其實唔大,仲可以睇好,係唔知外圍點行,所以我地只有細注咁玩)

睇淡既朋友:不過係23952上面都係玩逆市,用注碼黎控制風險,我地係可以係10天線到細注開PUT,止蝕同樣放24350,我地要預多25點出黎,目標睇24115先,之後睇(20天線,30天線)留半食半,有剩同樣玩放風箏,到係24895左右食曬先,如果穿埋我地先再重新入場,睇23756,23539,24206

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
同我地一齊日日刀仔鋸大戶~
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
TG : t.me/hktraderanalysis2020

#港股 #股票分析
[6月15日]
今日又簡單講幾句..今日有D忙,極速好簡單咁打。
上星期五恆指受星期四晚美股影響,開市開係下降軌下面,之後玩反彈,升穿再彈返上24115,收係24301,依家依舊企返上個大型上落RANGE到,我地依舊唔可以睇到咁淡,不過另一方面,睇返美股,如果有呢排留意既話,我地受美股影響都幾大,所以想特別講一講,美股3大指數週線玩轉陰燭,日線又轉陰燭,對後市好不利,而港股係(24566-24552)之間有個超大既阻力係到,所以我預期呢個位會係最後逃生門,我地可以係呢個位到部署買PUT,不過同樣因為上星期五企咗上24115上面,所以買PUT都係逆勢,我地只可以細注咁去PUT。

**今日關鍵位有3個
23952: (一日唔穿呢個位下面,做PUT都係逆勢)
(24556-24552): 好友最大阻力位
23206:係最後支持位

阻力位: 24301(重要) 10天線(大約24350左右) 24566(重要)
支持位: 23539, 23895(重要) 23952(重要) (20天線,30天線)[打緊結] 24115(重要)

6月15日即市牛熊攻略
(DAYTRADE: 睇開市開咩位,如果開好低,但企上23952樓上,我地同樣只可以迫住去買CALL,但如果平開,我地就要轉玩彈高熊,開市位置決定我地CALL 定 PUT,大勢依舊睇淡,買PUT 會比較好做)
**23952樓上係短線睇好,記住用注碼黎控制風險PUT**

睇好既朋友: 今日其實買CALL都危險,唔知美股果邊咩情況,如果唔理美股果邊就咁睇港股
我地可以係23952,止蝕要放23895,目標睇上(20天線,30天線),留半食半睇24301,玩放風箏,我建議係24566到食曬先
(港股問題其實唔大,仲可以睇好,係唔知外圍點行,所以我地只有細注咁玩)

睇淡既朋友:不過係23952上面都係玩逆市,用注碼黎控制風險,我地係可以係10天線到細注開PUT,止蝕同樣放24350,我地要預多25點出黎,目標睇24115先,之後睇(20天線,30天線)留半食半,有剩同樣玩放風箏,到係23895左右食曬先,如果穿埋我地先再重新入場,睇23756,23539,24206

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
TG : t.me/hktraderanalysis2020

#港股 #股票分析
[6月15日]

今日想特別講一講個夜心態個問題先。或者我分享下點解我唔建議玩過夜先,因為股場就係咁殘酷,任何技術面,阻力都係浮雲,一個消息打過黎話要穿你就穿,話要你趺就趺(我仲記得對上果次我辛辛苦苦養既熊仔,就係俾支疫苗KO咗...慘),我自己搏過夜既心得就係....直接買末日熊,前一日有賺錢就用一半黎買隻末日熊過夜,反正你搏過夜之前都要計好曬止蝕,到止蝕你都係要斬,咁不如直接買隻到止蝕位斬既熊,唔洗怕手多,舒舒服服訓個教仲好。
夜期首先要係高手先玩得掂,再加過夜,個風險會好大,冇返咁上下經驗實力好難處理到。
新手們~ 專心學炒好恆指先喇,我唔想一晚收到幾十個PM問我平唔平倉。夜期我自己都冇信心玩得好。

廢話講完直接入正題,又係講咗美股先,琴日我自己本身預計會係再跌深D穿埋位,不過美國又玩無限QE,直接玩拉爆美市,玩埋轉燈。我地可以見到市場好友個氣氛係有既,同一時間港股夜期一樣受美股影響,所以今日預期都會高開,恆指係RSI出現小小既背馳,原先預計今日會有小細細地既回調,不個今日好友應該會借機黎一大回調,大勢依舊冇變,都係睇淡,好友最大阻力位係24564。
另外今日既關鍵位轉勢位係23934,如果升穿又係玩返轉勢。今日買PUT擋個又係逆勢,我地想繼續做淡友既只可以等好友拉升,拉到去24556,我地先可以準備去PUT擋個市。
**今日關鍵位有4個
23732:係重大支持
23928:係轉勢位
24115:好淡分界線
24556:係重大阻力

阻力位: 23991 (20天線,30天線)[打緊結] 24115(重要) 24242 24327 十天線 24528(重要)
支持位: 23732(重要) 23834 23928(重要) 23991

6月15日即市牛熊攻略
(DAYTRADE: 外圍睇好,買CALL有利,可以係23928到追CALL,或者直接係高位到做PUT

睇好既朋友:如果一開市係23991樓下我地可以追CALL(預計一開就到,希望仲有位),正常我地只可以係23991樓上先開CALL,止蝕同樣放23991,目標睇十天線留半食半,望24528,由佢去
(如果一黎就到開係24327樓上,我地就今日放棄做CALL,值搏率唔高)

睇淡既朋友:今日係23991樓上都係玩逆市(基本上一開就係逆市),我地只可以係24556到玩反手擋個市,睇十天,24115,用注碼黎控制風險,不過好危險,一穿就25000見,所以要反應好快,同埋好高難度,新手今日唔建議玩PUT

#港股 #股票分析
[6月17日]
今日遲咗起身,超簡單打2句
美股琴日開高,之後走低,尾市再夾返上黎,代表好友好有力,不過對上撞到GAP既阻力,回返落黎,如果用美股黎做參考當係港股既走勢,我地可以估計同樣都係睇好,不過對上既空間有限(24566),之後撞阻力回頭,如果有留意既,會見到港股下面有一連串既平均線,果個位相信會一個重要既阻力,而對上就同樣都係得10天線,24566呢2個阻力位,而24301係短暫支持,因為琴日已經撞到過呢個位做反彈,所以結論係今日有機會做突破走出(24566-24301)呢個RANGE,我地要睇下今日係行邊個方向,如果穿24566就睇上,破24301就繼續睇落,睇到果一串平均線果個位,有細機率會係24213回頭,今日觀望住先,等出方向,先再入場

阻力位: 十天線 24566 24622 24761
支持位: 23905 24033(果一串平均線) 24213 24301 24418

6月17日即市牛熊攻略
(DAYTRADE: 係(24566-24301)就觀望住先,但以偏淡為主,因為10天線有向下既跡像,我自己會等玩彈高熊

睇好既朋友:今日唔建議買CALL,值搏率好低,除非穿到24566,轉睇返上,今次就有機會破25300。

睇淡既朋友:今日買PUT都係逆市,用注碼黎控制風險,我地同樣只可以係24556到玩反手擋,睇十天,之後24418食咗一半先,留半食半,睇24200
十天線都可以偷步PUT,不過止蝕都一定係放24566
不過好危險,一穿就25000見,建議等穿落去先再追,因為一夾上玩突穿真突破就會上得好快,強烈建議買PUT前要SET定止蝕!!!!

#港股 #股票分析
感謝刀仔
之前冇set好止蝕重傷
希望快啲出方向 等我可以食吓個浪
推推
[6月19日]
今日訓晏咗,超簡單打2句
琴晚美股抽升,不過夜期跌,鎖住咗,跌唔深仲係RANGE到MA密集區同10天線之間,今日值得要留意既係下面MA密集區慢慢上緊黎,而10天線慢慢跌緊,預計今日應該會出到方向(呢個情況係期貨到睇會更加明顯,我地今日策略係等爆邊先再決定買邊面),因為琴日收市最尾爆咗下抽到24412(0.786)個位,同埋另一個角度,用25300當係睇回吐,同埋都係去到24320(0.236),就反彈,所以我今日會投睇好一票,不過無論點都好,今日個策略一定係等爆方向先今場,希望大戶唔好鎖多日,要迫我地過WEEKEND

10天線(連擋4日,阻力好大)
24412(0.786) (決定後後走勢)
24320(0.236)
24219(6月3 GAP UP上黎果個位)
大約24080(密集均線區又係,連跌幾日都穿到呢個位擋住)

阻力位: 24412 24464 十天線(重要) 24602
支持位: 23724 23834 24991(重要) 24227(中間位) 24317

今日策略得一個,等穿10天/穿MA密集區,追買!!!!!

#港股 #股票分析
穿左,要聽樓主講走淡倉!
[6月22日]
又超簡單打2句
美股期結完,同預計之內跌咗落黎,另一方面港股夜期同樣穿返落黎去到24299,咁今日一定係底開先,其次我地要分析下點解上星期會升,上星期五A股帶動炒降準,帶動港股穿位,但值得要留意既係,穿咗之後,又跌返落黎,係去到最尾U盤先抽返上去,咁樣U盤先黎升唔係一種健康既升市,WEEK PIN BAR出咗頂,我地今日要睇埋個市周線開咩位,如果開係上星期24991樓下咁就正,我地就等彈高到24301,之後一野車落去(發夢先會出現),不過個關鍵位係24301,果到係(24301-十天線)之間個箱底,今日預計會係24301-20天線到玩,我地等睇開邊面,今日如果要上/跌就要睇開邊面

臨時加講埋黃金,黃金抽穿1740大阻力,上星期去到1750
債都係同樣上咗去
美金又上埋去
見到大家開始有D避險

阻力位: 24301 10天線 24643
支持位: 22725 23536 23712 23991 20天線

今日策略好簡單玩彈高熊/穿20天線追PUT落去

#港股 #股票分析
如果開係上星期24991樓下咁就正,我地就等彈高到24301,

唔明
手文之誤,23991錯寫為24991
[6月23日]
琴日美股抽咗上去,帶動港股夜期都一樣跟埋上去,今日預期都係高開,不過值得要留意既係,琴日日市雖然話夾咗上去,但好明顯可以見到個市個冇力,正常琴日穿24528果下我地應該轉睇好,我地可以見到一升穿咗呢個位,就KEEP住出現背馳,想轉睇上都買唔落手,,同一時間又俾條100天線壓住,去到尾市就回落返去10天線....我地依家仲係行緊RANGE
但700 388呢幾隻已經升到傻咗...用返個比例黎睇,已經升到去恆指30000點既水平,我地呢個時侯應該要開始冷靜下,思考下佢仲可以升到幾多,只要呢幾隻野,跌少少個市場就會嚇到玩人踩人。

結論係對上既阻力好多,都同埋都好硬,個市睇好,但我操作會以睇淡為主,不過如果細心D睇琴日收市係企上去10天線多少少,所以我地買PUT 只可以細注。

今日關鍵位係
24766,會係一個超大阻力
24628,(上星期周CLOSE),如果要形成跌勢,就唔可以升穿呢個位
100天線,壓緊落黎,形成阻力
十天線,呢排成日出現,形成阻力
24320,25300-21000既(0.238)位

阻力位: 十天線 24528 24643 24723
支持位: 23688 23991 20天線 24301 24354 24077 24371 24442

6月23日即市牛熊攻略
(DAYTRADE: 我自己會以偏淡為主,因為止蝕多,買PUT有利,不過要細注,RANGE 市)

睇好既朋友:今日如果開得太高係24628,相信今日應該冇咩水位可以做,因為對上得24766,但止蝕要放到10天線(睇開市價決定點樣做)

睇淡既朋友:今日買PUT都係逆市,用注碼黎控制風險,我地可以用24628買PUT,止蝕同樣要放24628(我地預多10點出黎),目標睇100天線,之後到10天線留半食半,之後就由個市行,不停推高止賺。保守既朋友可以等10點之後先再決定。

#港股 #股票分析
好彩跟左
淡淡死哂wor
[6月24日]
首先想簡單講下,琴日出咗隻甩色既黑天鵝,個市急插插咗落黎,之後報復式反彈,我復盤既時候,發現一樣野,到底個市係唔係真係咁差會跌到22700? 我自己諗完呢個問題再分析下琴日個V夾,我係到諗,如果個市真係咁差既話,就算果個FAKE NEWS 咁點解仲會抽返上黎,仲要穿埋頂? 點解唔係停係24766? 我仲未好肯定得曬呢個結論,不過我地照跟返自己策略去做,唔好死牛一面頸(最近呢個月自己心態係亂咗),呢樣野聽日再講。
廢話講完,講返個市,琴日日市撞底之後,一野抽返上黎,果一下一穿咗24628,我就知道出事喇,呢下己經破壞咗週既跌勢,所以睇趺既唯一機會係守住24766,咁個市就會變返做震盪市,淡友就仲有會一線生機,睇返向下,不過最尾都抽穿埋,咁依家冇計喇,個市迫住我地要睇上,因為24766由阻力變支持,上望返25303,同樣又企咗係,係全世界望住既100天線上面,又係變咗做阻力位。
結論係恆指GOGOGO,今日睇好,不過睇埋開市開係咩位,開得太高我地同樣都係冇得做,我地睇下低位買CALL

(想特別講多次,落盤前記得SET止蝕,就算你好有信心99.99%會升都好,你都會有0.01既風險係到,唔好偷懶,亂咁SET 100點 200點都好)

開始轉用期貨黎講
今日關鍵位係
(25082-094),(29000-21000) 既0.5位停低咗
24766,阻力變支持
24628,都樣又係阻力變支持(應該好難會去到)
100天線,企咗上去冇得睇淡

阻力位: (25082-094),25255
支持位: 24766(100天線) 24628

遲咗起身,今日我會搵低位,係100天左右睇上

1下打穿100天線
轉睇淡?
冇現貨係到 跌幾多都唔會影響我地
依然睇上?
Vin巴係咪唔會返黎?
想睇你同刀仔對話學野
喺度,做番CDROM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞