每日期指分析

823 回覆
67 Like 3 Dislike
大師
受教了
一模一樣
謝謝指教
謝賜教
多謝指教
學到嘢
thanks 樓主
巴打,個人觀察5月不宜太淡,由4月頭開始現貨24000樓下都有堅實買盤買番上嚟,連埋今日4隻腳都係一腳高過一腳,估計5月大戶會等機會閃殺25100熊,如果玩PUT唔好鬥氣
Thank 巴打,去到25100有機會做完反彈?玩大長沽
如果
如果DJI穿229就佢頭肩頂

升穿243就無數
呢個問題應該只有財演至答到,自己睇唔到咁遠,不過有啲嘢可以參考下

泡菜今日同道指昨日收喺3月10日個底,港囡跟足嘅話係24978
納指無謂講,港囡跟足應該約26800
以期權莊家今日開個IV計,5月仍有70%機會可以見25500 (下面就23000)

唔知大戶嚟緊係將個入貨位推上去定係縮,暫時估25100,因為估計24000似乎守到,而5月嘅月波幅未夠,又有堆大肥熊,如果有勢,莊家會借勢做埋佢,至於之後有冇位做大長沽,要睇到時大戶點樣推個入貨位
DJI 如果係頭肩頂條頸線應該約23580 (個頭肩頂同頸線係向上斜),係嘅話依家已經穿咗頸線
巴打分析真係好深入. 睇大圍無迷失.
今日粗略睇
5月14日
今日爬唔返上24112,千祈唔好買CALL
23697 23736 23895 三十天線 24036 24112 二十天 十天 24230
今朝暫時睇跟足泡菜張圖 唔知會唔會跟彈埋
冇跟足啵 泡菜跌完就回返 港女冇
5分鐘圖用3棍尋底,再用3棍做小彈(港囡約100點),開市個pattern 算跟咗佢頭30分鐘,但skip咗之後勁啲嘅反彈,可能9點半時佢已經跌番去原位,即預告埋彈唔起,至於10點後就未必再跟佢個pattern

今日如果搏食開市個反彈,要捉到個黃金比23781至夠位食,係有啲難,反而開市跟沽玩尋底多位食,但睇泡菜又預見唔到算來咁多位,始終同泡菜個市底有唔同(其實港囡今日好受單一700嘅業績影響)

都係嗰句:唔一定跟㗎

另外今明兩天如果收低過24000,即可能燈咗,又要估過5月點玩
今次700推高個開巿位太多, 要推落去先跟到韓囡彈.  

個黃金位真係經驗+勇者先敢搏.
好多假突破㗎,日線圖形要睇多一兩日至知,反而納指個圖更加似係"柸柄"爆上做緊後抽,完成後抽再上不得了.....

大戶好鍾意畫圖呃人,所以呢啲圖好多時係事後至可以解話
今日宜沽不宜渣
解釋得好好😂估唔到有咁多門路.
[5月14日]
琴晚美股果邊,先黎做咗個大跌去到22789之後拉升到23504,反彈強勁,可以見到環球經濟未死得曬,不過前日港股穿咗50天線重要支持位後,加上琴日依舊企唔返到去上面,預計今日個range應該會係開市價到50天線之間到上落
Btw:琴日TG GROUP 有跟我搏過夜既鎖利熊,末死既話就等穿50天先斬,如果末日熊預計應該玩完 (美股太強,搏唔到,冇計)

夜期HSI 23704
道指DJI 23351

阻力位 (紅線) 30天線 24030 50天線 10天線 24180 24230
支持位 (黃線) 23640 23755 23830 23863

5月14日即市牛熊攻略
(DAYTRADE: 外圍玩反彈,建議細注)

睇好既朋友: 開市如沖穿30天線可以半注買CALL搏上,目標價睇24030天線,留一半食一半,睇下穿唔穿到50天線,止蝕放到30天線,假如開市果一波衝唔穿既話,建議今日唔好做CALL

睇淡既朋友: 建議等到10點後先再決定,如果衝穿30天線既話,可以係24030 細注買PUT 目標價睇30天線,留半食半,睇(23830-23863),不過止蝕要放到50天線,保守既朋友可以係50天線到先買PUT,止蝕放50天線

另外,上星期係上落市既時候發現,之前分享開個入市策略個容錯率太低,所以呢排學緊緊新既交易策略(仲改良緊,試咗幾日玩模擬倉既感覺都唔錯),所以想分享下,新方法會比之前大約賺少咗大約4分3左右,同埋出入既次數會多咗,不過好處就勝率會高好多,同埋會輸少好多

個方法係:前一日係陰燭既話,今日就只係買趺,用開市價減收市價 再除3 ,(24038-23830)/3 = 69 大約70點,只要今日個價每升/跌70點都要買(當然如果開市個價距離個支持位好遠,當然就緊係唔入市住),當今日開市價係23900(比琴日70點)就買1注PUT,呢一注既止蝕就放23900,假如之後跌到23830(再買一注PUT),如此類推..當撞到阻力位/支持位既時侯就賣半留半。

以上都係個人意見,最緊要睇住止蝕位黎做世界
個股方面:太多喇,隻隻都有唔同既地方,如果想知道分析既可以係下面到留言/PM 我地

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
同我地一齊日日刀仔鋸大戶~
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
TG : https://t.me/joinchat/RaJySxmIuuPwqV_-Q38OJQ

#港股 #股票分析
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞