每日期指分析

823 回覆
67 Like 3 Dislike
黑期25000了,前日喺度講淡友惟一希望係當日收陰燭,最後做唔成,定局已成
第一步250 打淡友我就食糊等回調
如果張圖係update, 今日已經有唔少淡友斬倉盤幫手推高個位

25000個位雖然張數較多,但真正嘅戰場應該係25100個位,破到25100有機再上未必會回好多,亦要是乎個空窗期尚餘幾多時間比好友大繼續操作

251係3個月前裂口位 視乎星期一點開 如裂口開251
我會即食 等向下落頸線 補埋即市裂口
約248-249再call
我覺得今晚拉得太急,同3號果日好似,一開就235xx,拉完回落再殺上
啱啱睇番啲數,251之後再上暫時嘅誘因未夠,值搏率唔高。而就業報告個消息出得太早(如果喺夜期尾段或收市後出就更具爆發力),估計肯投降嘅淡友止蝕盤應該喺下午(擺明春江鴨收到風)同夜期時段出得七七八八,期指至會推到上25000,下週裂口再推嘅動力已被預先釋出

傾向見250/251食咗先,忍到手呢轉就算唔搏番call,可能殺完就回,睇定啲先
我好基本睇通道頂 RSI 淡友區 期250 真係頂到盡

反而好有期望 今個月大戶係咪玩繼續殺上
波幅已夠2000點有凸 大戶夠哂水位食糊
理論上一個月高低唔會咁短時間出現

來緊今個月點都會有多1000點調整
只係殺上1000點 260 還是 回調至0.618
出玩post至見到呢個,玩死 唔知可唔可以幫淡友擋一擋

美國統計局數據出錯5月失業率修正為16%

06.06.2020 09:42

美國勞工統計局表示,因統計過程出錯,5月失業率由先前公布的13.3%,修正為16.3%。美國財經頻道CNBC引述統計局表示,統計人員未有將「暫時停薪留職」個案計入失業人員,以致失業率嚴重被低估,4月的數據亦出現同一錯誤,修正後的4月失業率或由14.7%升至接近20%。統計局表示,截至5月中旬,失業的2100萬人口中,有1500萬人處於停薪留職狀態,是有數據以來的最高水平。

https://share.881903.com/?news_id=1301132&category_id=368
如果計calendar month(以月線圖計),低位係23540,要上到255xx月波幅至夠2000,加埋港股對比外圍仲係超落後,所以理論上仲有位上,閃掂258-260至回都唔出奇

不過睇圖暫時252係幾盡(前裂口底,100MA, 通道頂,保力加頂...etc.),如果喺25X高開又做唔到陽燭,呢轉見短頂機會較大,暫時惟有睇定啲先
建議有正股 呢兩個星期要特別留意
如果有糊食建議就食咗少少先
呢幾日港元變強 熱錢流入,我地做trade要諗下點解港元會升,我自己分析係因為市場開始避險,走入美元(因為港元掛勾,加上高息過美元)所以熱錢走入黎,同一時間我擔心緊依家玩緊淡倉回補(睇東網fb見到)我自己覺得機會好都大,有機會橫行一陣就急插落黎
我大概睇張個黎緊會係24589-25527喇叭型通道之間到到震盪25058,25168,25326既25527要穿,相信要有重大利好

恆指係24560做咗突破,買put係做緊逆勢,daytrade 最緊要係搵到止蝕,依家入場買call止蝕要放到24560/24766
[6月8日]
今日又簡單講幾句..上星期五晚黎咗個非農,全世界炒緊經濟復甦,之係一野爆咗上去,點知原來係假既,只可以講熊軍死得好無辜。有樣野要特別留意,星期五日市既時侯,係仲未公佈非農,但日市係升穿24560,係做咗個突破出黎,始終大勢都係睇上,買淡都係逆勢,我地做反手只可以縮注,同埋一定係要係大阻力位到入市,如果唔係分分鐘夾死都似。

想特別講一講正股(星期日係講TG GROUP到講得唔太好),我建議如果有頭上有揸開新經濟股既,可以部署定食糊先,而舊經濟股,就可以睇定D先…但同樣要特別留意

今日既關鍵位係24573,一日唔穿呢個位,買PUT都係逆市,要用注碼黎控制風險。

阻力位: 24770 24948 25011 25040 25168 25329 25512(重要)
支持位: 23985 24177 24303 24573(重要)
最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
同我地一齊日日刀仔鋸大戶~
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
TG : t.me/hktraderanalysis2020

#港股 #股票分析
補埋3月第二個下跌裂口 後市該何去何從
謝謝樓主
18日前為5月做的另類預測,等到今天總算達標,而大戶亦係以借力打力𥮀手法,利用大量止蝕盤(6/4再喺中軸做陰燭引淡)推上25000。然而由於止蝕力量已預早釋出,暫時未能估計短期能否進入真正的戰場25100

其實當初來這裏只諗住做CDROM,後來卻變得多口,不過既然說了25000,也盡力跟進至完成。希望有興趣炒股的巴絲也繼續進步,將興趣變成一個可行的選項
6月8日即市牛熊攻略
(DAYTRADE: 今日同樣有機會開市就跌到去24573左右,我地同樣可以等係果到附近到買CALL,最保守都係等10點),一穿24573就唔好再買CALL,
今日最大有機會係高開之後走到24573,之後再破高,其次或者今日低開之後高走。
仲有一個可能性係一黎就高開好多,之後插到去24770
今日個走勢都幾難確定,要睇今日開市都10點既位置先可以肯定,唯一肯定既係(24561-24573),好難會穿。
**係買CALL有利24573到買CALL會有利

睇好既朋友: 係(24573左右買CALL),止蝕同樣放24573,目標睇上24770先,留半食半睇24948,放風箏,最保守就都係得10點如果10點後都係企上到24263-277上面先買CALL。(假如穿咗24263-277),就唔好買住

睇淡既朋友:今日買PUT都係逆勢同樣得2個機會一係就今日開市開得好高/ 去到25168,其他位既值搏率唔高,同樣都係只可以細注(我會平時再細注D),今日如果去到
25168就買PUT,止蝕放25168,目標睇25011,留半食半睇24948,望24770;
如果開市前高開好多,同樣都係一個PUT既機會
支持
[6月9日]
琴晚美股突破咗27300既阻力,NQ更加突埋埋新高,有好多淡倉都回補緊,將股價推得再高D,加上美元不停咁趺,有資金同樣咁流入港股,帶動埋港股上升,今日既關鍵位會係
琴日個頂25018,今日只要突埋到呢個阻力位再穿埋25050,下一個目標就已經要去睇到25460,今日同樣睇上,買PUT只係做短炒,同埋縮注,用注碼控制風險。
用RSI黎睇,琴日同樣做完回調,對好友黎講係有利既,如果要再上既話,今日收市一定要企上去24862上面,先可以保持個升勢,所以今日24862都係另一個關鍵戰場

阻力位: 24862(重要) 25018(重要) 25209 25450 25520(重要)
支持位: 24203 24485(重要) 24706
最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
同我地一齊日日刀仔鋸大戶~
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
TG : t.me/hktraderanalysis2020

#港股 #股票分析
更正少少野,穿25018好大機會就會見25209
推 謝樓主
6月9日即市牛熊攻略
(DAYTRADE: 今日買CALL有利,因為有24860,24706,24776做支持位,相信今日一開市就會高開,如果今日唔高開太多係24862左右,我同一定係會做CALL跟住個勢去,咁就今日打死都唔做PUT,相反如果一黎高開到25018,我地可以理論上黎講可以開市前PUT一PUT,但好危險,因為好快就會穿,唔建議賺)

睇好既朋友: 今日可以係24776到CALL,止蝕同樣放24776,目標睇上24862先,睇25018留半食半睇25209,又係放風箏,最保守就都係睇10點企唔企到係24862上面,如果10點後都係企上到24862,上面先買CALL。

睇淡既朋友:今日買PUT個逆勢都幾大,PUT同樣都係得1個機會一係就今日開市開得好高/ 去到25018(要快手,有賺要走,好危險唔建議賺呢舊錢),其他位既值搏率唔高,同樣都係只可以細注(我會平時再細注D),
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞