(少甜)我同個TB交換咗身體

1001 回覆
178 Like 21 Dislike
tui
push
lm
主角本來性別係男,而家身體係女
配小琪係同性戀定異性戀
依個Marginal Case要睇樓主點寫
咁當然現實係唔會有交換身體嘅 所以只能夠係假設性討論

但以GID嘅概念嚟睇
如果主角仍然覺得自己係男嘅 咁就只係複雜咗少少嘅異性戀
如果交換之後 主角接受自己係女性 咁係同性戀亦都無咩衝突
文呢?
唔好推會慢慢嚟
新讀者請睇呢度
因為人設同風格有改變
所以由頭改編咗少少
請由呢度開始睇

中四嗰年,有個TB坐係我前面,佢頭髮唔長唔短,皮膚又黑,個胸勁平,大家平時都叫佢做阿怡。

咁當然,大家同學一場,又唔係要同佢拍拖,我同佢都有兩句,不過就真係得兩句,開學無耐我同佢寒暄過:

「你日日都著PE衫,冇人捉咩?」

「暫時冇,希望唔會。」

「你鍾意打波㗎?」

「嗯。」

「⋯⋯」

我地多數都只係會傾一陣上咩堂之類嘅小事,佢份人好Cool,班上唔覺有咩朋友,不過更加鵪鶉嘅我實在冇咩資格咁講人。

本來學校嘅日子風平浪靜,直到有日發生咗件事。

嗰日阿怡係操場打緊波,我係佢側邊行過,佢好似無為意到我,打打下就成個身咁撞咗埋嚟,弱不禁風嘅我根本就接佢唔住,兩個人齊齊瞓咗係地。

到我張開眼嗰陣,成個人暈陀陀,全身上下有種講唔出嘅怪異感,身邊有幾個同學圍咗埋嚟:

「你地冇嘢吖嘛?」

「洗唔洗去醫療室?」

佢地講嘅嘢我完全無聽入耳,因為眼前發生嘅事令我完全唔敢相信,我竟然望到「自己」就係我眼前,就好似前面有塊鏡咁。

我個人呆晒,淨係望住前面嘅「自己」,見佢觀察咗下左手同右手,又望咗我一眼,就企咗起身,同身邊嘅同學講:「冇嘢,我地冇乜嘢。」

講完佢就捉住我隻手拉我埋去操場嘅角落。

「你係咪子明?」佢首先開口問我。

我嘅大腦呢刻終於反應過嚟:「唔通你係阿怡?」

佢點咗點頭,我先開始檢查我全身上下,確實係著緊PE衫,拍戲咩依家!竟然同個TB交換咗身體?
我地兩個返咗去課室,一前一後咁坐返對方嘅位,沉默咗好耐都無人出聲,終於我忍唔住,擰轉身細細聲咁問佢:「我地之後打算點。」

阿怡一樣好似平時咁板埋口面,不過見佢托住個頭認真諗咗陣,就同我講:「諗到辦法前,我地暫時扮住對方先。」

唉,呢個應該無辦法之中嘅辦法,始終頭先我地係樓下撞到個額頭腫晒都冇變返嚟,我唯有認同:「咁好啦……」

今日嘅堂好快就上晒,但我一隻字都冇聽入耳,我同阿怡由放學討論到日落,交換咗必要嘅資訊同手機後,就各自返咗去對方嘅屋企。

一入屋,就見到阿怡個細佬阿聰,佢係客廳打緊PS4,雖然佢仲細阿怡一年,但生得好高大個樣又好成熟,同我真係差天共地,佢一見到我,就同我講:「家姐你返嚟啦。」

突然畀佢咁問到,我細細聲回佢:「嗯……返嚟啦。」就急急腳咁返咗入房,雖然佢覺得好奇怪,不過都冇追問落去。

阿怡間房四四方方咁冇乜特別,係有啲運動用品擺係牆邊咁,我攤係張床,思考緊未來點算嘅時候,突然有人敲門:「怡,你去沖涼先啦。」原來係阿怡媽媽,我對門口嗌咗聲:「喔!」

等陣先……要沖涼?竟然無考慮過呢個問題,我急急忙打咗畀阿怡問佢點算。

「咁咪沖囉,唔通唔沖咩?」電話嘅一端冷靜咁回應。

我覺得匪夷所思:「下,你唔介意咩?」

「我都沖咗啦,你快快手沖唔好亂諗就得。」佢講完就收咗線。

就係咁,我依家幾乎一絲不掛咁企咗係鏡前……
我全身上下只剩返內衣,好緊張咁吞咗啖口水後,就拉高咗件背心,忽然意想不到嘅事發生咗,胸口彈咗兩舊肉團出嚟,原來呢一件係束胸背心,望住鏡入面呢對姊妹花,我估無C都應該有B。

我望到呆咗,因為比起其他部位,呢對長期不見天日嘅部位顯得雪白無暇,我塊面已經開始紅紅地,竟然用咁嘅方式親眼睇到女人嘅裸體,呢個時候阿聰突發係外面拍門:

「快少少啦,陣間到我啦。」

我急急忙咁應佢:「喔……得啦。」

我快快手咁涼咗個凍水涼冷靜咗一下。

食完飯我乖乖地咁坐係客廳度睇電視,以免節外生枝,好彩嘅係阿怡屋企人都唔錯,令我鬆咗口氣,雖然阿怡同我講平時唔洗點理佢地,不過佢地一家三口係飯廳嗰邊咬耳仔真係令人好在意:

「喂你睇佢,今日做咩有啲怪怪地。」首先係阿怡媽媽開口。

「係咩,差唔多啫,係咁靜㗎啦佢。」啱啱先返到嚟嘅阿怡爸爸咁講。

「唔係喎,平時佢係懶Cool咁,今日似係怕怕羞羞,換咗個人格咁。」阿聰又補多句。

死啦,唔會咁快穿煲掛,聽到佢地咁講我企咗係身,細細聲同佢地講咗句:「我返房先。」

急急腳返到入房,忽然諗到唔知阿怡嗰邊依家點樣,就Send咗Whatsapp過去問:

「喂你嗰邊點啊?」

「OK,冇乜嘢。」

話晒我媽子真係好好呃,我諗真係冇乜嘢嘅。

就係咁我同阿怡都叫順利咁渡過咗一日。
意想不到嘅係我地嘅交換並無令到生活有咩大起大落,我同阿怡傾計多咗,雖然平時都係討論我參考咗啲漫畫同電影換身嘅方法,當然無一次係成功。

阿怡變得越嚟越開朗,無再咁板口板面,後來佢同我講入咗籃球隊,間中放學會去練波,佢曬黑咗少少之餘,仲練到個身形好Fit,佢竟然係班上健談起嚟。

我就冇咩好講,無乜改變,因為我唔鍾意運動,好少出去室外,皮膚好似白咗唔少,頭髮都長咗起嚟,但性格仍然係咁鵪鶉,冇識到朋友。

有日放學,阿怡又走咗去練波,平時我都會係課室邊做功課邊等佢,當然做埋佢嗰份,再一齊走,但今日無功課,我走到窗邊望向操場,忽然想落去睇下佢練習。

我坐係觀眾席嘅一邊,望見阿怡跑跑跳跳嘅身姿,雖然本來係我嘅身體,但多咗幾分陽光嘅氣質同自信,咁啱
有幾個同班嘅女仔都坐咗係附近,我偷偷聽到佢地講嘅嘢:

「喂,你地覺唔覺莫子明好似靚仔咗咁。」

「有少少喎,以前好似薯仔咁㗎嘛。」

本來聽到應該好高興嘅說話,依家覺得心裡好不是滋味,就好似我細個睇過一集叮噹,大雄同靜香又係交換咗身體,不過大雄仍然係做乜衰乜,呢刻嘅我完全明白佢嘅心情,個天話你知一個血淋淋嘅事實,無論你變成邊個都只會係一樣。

我一邊睇練習一邊自我沉淪,察覺唔到身邊有人行緊埋嚟,一把甜美嘅聲音輕輕咁係我耳邊響起:「Hi,我可唔可以同你一齊坐啊。」

我抬頭望望,竟然係我暗戀咗好耐嘅女仔,小琪。
微風輕輕吹動小琪嘅瀏海,瀏海下係佢嗰對水汪汪嘅眼睛、白裡透紅嘅面珠,我有啲不知所措:

「好啊……隨便。」

佢微微一笑,將吹散嘅頭髮撥到耳後,坐咗埋我身邊,因為真係好近,每吋空氣都好似散發住佢淡淡嘅香味。

「你嚟睇邊個練習架?」小琪向我打開話題。

「唔係……我只係得閒嚟睇下。」

「係喎,你本來有打開籃球。」

我輕輕點咗下頭。

「點解依家冇打嘅?」小琪繼續問。

我唔知點解釋,唯有作咗個理由:「因為……想專心啲讀書。」

「喔……咁幾好吖。」

「我見你成日一個人咁,唔介意嘅,平時可以同我傾計。」講完對我笑咗笑。

我個心一下子好似得到救贖咁,小琪就好似天使,除咗佢甜美嘅笑容、可愛嘅面孔,更重要嘅,原來佢仍然係咁溫柔善良。

「好啊,多謝你。」我難掩內心嘅喜悅。

轉眼間已經就快日落,操場上各人都執緊嘢準備散去時,小琪拎出手機,同我講:「我地交換Whatsapp吖。」

「好啊……」

交換完後,小琪孭起個袋,企咗起身:「時間差唔多,我要返去啦。」

「嗯,咁聽日見啦。」

「Bye Bye。」佢向我揮揮手。

我望住小琪慢慢咁離開校門,視線一刻都無移開過,個天好似畀咗個機會我去親近佢,但當我諗到自己係用緊嘅人地身份,就覺得自己有啲無恥。

呢個時候,阿怡靜靜地咁係側邊行咗埋嚟,拍咗拍我個頭:

「做咩發晒呆,望緊乜。」

「冇嘢……」

「咁我地行啦。」

「嗯。」

我孭起書包,跟住阿怡後面離開學校。
第朝起身,我眼矇矇咁望咗下手機,日歷顯示住「著校服」三個字,我先突然諗起幾個星期前學校宣布今日起嚴格執正儀容,中學就係咁,鍾意搞埋啲無謂嘢。

我即刻跳落床衝去衣櫃,係一大堆牛仔褲同T-Shirt底下終於搵到兩套壓咗係下面好耐嘅校服,我拎咗上手,條裙就好似新嘅一樣,但壓得太耐所以有明顯嘅摺痕。

我企咗係度猶疑咗一段時間,到底自己係咪真係要著,不過諗到捉到一次就一個缺點,三次就一個小過,唔洗一個月我諗應該畀人踢咗出校,唯有著上身。

企咗係塊全身鏡前,我疑惑咗一下,呢個真係我?雖然啱啱瞓醒披頭散髮咁,但阿怡五官好精緻,皮膚亦都好好,裙腳下係一對雪白嘅大腿,呢段時間嚟,原來我已經不知不覺變成咁。

另外胸前白色嘅布料底下,隱隱約約透視到入面件背心,原來白色校服係真係咁透,難怪香港啲學生妹大熱天時都成日著住件背心。

差唔多要出發,我走出大廳,淨係得阿聰一個人,佢望到我呆咗下,之後就問:「做咩著校服嘅?」

「因為……學校規定,我出去先啦。」

去到學校門口,原來已經係一遍哀號,男嘅畀人捉頭髮長、唔攝衫;女嘅畀人捉裙短,我急急腳咁係人群中穿插,陣陣涼風吹入裙底,每走一步大脾內則都會不停互相摩擦,感覺真係好奇怪。

阿怡仲未返到學校,我踏入課室嗰一刻就開始感受到好多目光,大家好似好好奇,不過我已經無理咁多,直接返埋位坐低。

坐低無幾耐,係我執緊書包嘅時候,小琪走咗嚟我身邊:「阿怡早晨啊。」

佢今日扎咗個圓碌碌嘅髻,雙手放咗係背後,微微彎低腰咁望住我。

「早晨啊。」

小琪又同我繼續講:「你著校服咁都幾好睇吖。」

「係……係咩。」畀佢咁一讚,我有啲唔知點回答,唯有讚返佢:「你頭髮都扎得好好睇。」當然,係發自內心嘅。

「嘻嘻,今朝都整咗一陣。」見佢有少少怕羞咁笑,又整理咗一下個髻,忽然間佢坐係我後面,即係阿怡個位,佢摸咗一下我今朝綁嘅馬尾:「你咁唔得架,頭髮長咗就要好好打理,我嚟幫你。」

小琪拎咗把梳出嚟,要我背對住佢,佢幫我解開馬尾之後,慢慢咁幫我將頭髮由耳根同額頭咁梳去後面,我頭皮間中會輕輕感受到佢手指嘅溫度。

「你啲頭髮好靚啊,唔乾又唔油,髮尾都冇叉開。」

「係咩……」

我依然諗唔到講咩,平時我都係就咁洗頭水洗完就算,唔識咁多,我淨係知我好享受呢刻,時間就好似停頓咗咁,每梳一下都係同佢最近嘅距離。

「搞掂啦。」

「之後你擰向我啦。」

我面對住佢,見佢細心咁用髮夾幫我將前面超長嘅劉海夾上去,我同小琪之間唔夠半個人嘅距離,佢甜美嘅外貌依舊,但多咗份認真嘅表情,我個心又再卜卜跳起嚟。

「嚟,綁好啦。」小琪拎出塊摺鏡對住我。

原本雜亂嘅頭髮綁得整整齊齊,依家就好似一個斯斯文文嘅學生妹咁。

「嘻嘻,唔錯呢。」小琪笑住咁問我。

「唔該小琪……」

上堂鐘準時係八點響起。

小琪聽到鐘聲後,執好晒梳同鏡同我講:「我返埋去先啦,陣間先傾啦。」

「嗯。」我對佢揮揮手。

係最後一刻,阿怡啱啱好入到嚟課室,佢坐埋位後,我第一時間問佢:「做咩咁遲。」

「起遲咗。」

無耐佢就留意到我今日嘅衣著同髮型,仲用手摸咗我馬尾一下:「咁樣幾好睇。」

「你讚自己?」我輕輕推開佢隻手。

「唔係,你就係你,已經係一個完全唔同嘅人嚟。」

跟住佢又繼續講:

「你有冇諗過,我地一直咁落去,唔換返嚟。」

佢突然問咗個咁嘅問題,令我措手不及。
唔錯
少甜應該會幾正
無咩進展
執哂全篇但係無進展
我企係女更衣室前,手中拎住袋PE衫,內心做緊最後嘅掙扎,對男人嚟講,呢個係夢寐以求嘅機會,可以光明正大咁入女更衣室,不過我竟然呃唔過我嘅良心。

「阿怡做咩仲唔入去?」係呢個時候,小琪突然出現咗係我隔離。

「我……」我支吾以對,講唔出口。

「嚟啦,都係同班同學啫。」小琪邊講邊推開門,佢好似誤會咗我太怕羞,最終都係畀佢拖咗入去。

入到去後我介乎一種想睇但又唔敢睇嘅狀況,我諗係男人都明,想望街上嘅女仔,但又要扮望風景咁,我一直低住頭咁行,終於因為咁唔小心撞到人。

「唔……唔好意思。」我好自然咁抬起個頭向佢道歉。

「喔,唔緊要。」原來係班長阿嵐,佢咁啱已經除低條裙,全身只剩返白色嘅胸圍同打底褲。

但係,好奇怪,點解我冇咩感覺嘅呢,我唔覺得怕羞,亦唔覺得有咩特別興奮,環視成個更衣室,大家都係光脫脫咁,但我竟然覺得好平常。

「做咩呆晒嘅?」阿嵐見我無反應關心咗我一下。

「冇……冇嘢。」

我收拾心情,走到埋佢身邊開始換衫,但我一邊換,一邊就感受到身邊有個視線。

「你白咗好多啊,點Keep㗎?」原來係阿嵐一直望住我。

「我……」因為一直縮係室內自自然然變返白,呢種說話應該點講。

可能大家見到阿嵐對我講嘢,佢地一直抑壓住嘅好奇心好似爆發晒出嚟,個個圍咗埋嚟。

「係囉,白咗好多啊。」

「頭髮長得咁靚嘅?」

佢地你一言我一語,平時同一個女仔講嘢我都唔識應付,更何況係咁多個,正當我唔知點算時,小琪拖住我隻手同大家講:「好啦好啦,唔好咁圍住人啦。」
希望有多d文
同自己扑嘢係咩感覺
男主心理上都變咗女人
依個故可能會有出乎意料嘅發展呢

重新寫過個估 不如開新post 睇咗一次舊先發現有新
如果下下都咁執設定重寫,都唔知要寫到幾時
呢個好似已經係第二個post
新讀者留名
故事正題都未入到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞