(少甜)我同個TB交換咗身體

1001 回覆
178 Like 21 Dislike
咁我每次都POST兩個版本啦,反正都係寫
唔緊要,我個人對研究廣東話,有少少興趣。隨你鐘意,方便你就得。
Lm
之前一直都係以直譯嘅角度睇廣東話同書面語之間嘅關係。冇諗過語氣,情景描寫嘅語句,可以通過點樣翻譯,導致完全相同。

有語句模式,喺翻譯之上,或者可以參考下。
紙言條link開唔到既
我講緊無默個故

紙言過排會再開POST返
依個問題應該唔少人寫過
書面語同粵語嘅分別唔只將的轉嘅 他變佢

齋睇深黃字, 都幾好笑。不過對比落又唔係真係想像中差咁遠。
咩軟件黎?
WinMerge Portable, 原本多數用嚟對比兩個Folder 嘅File difference 多。
隔天中午,我到了附近的髮型屋,決意要把這長髮剪掉。

事實上,我的髮尾最近已經很乾燥,甚至還打叉了。頭髮太長,每天晚上都要花點時間來吹乾,既然這麼麻煩,還不如乾脆剪掉。

反正我是個男的,本來就不該留長,變回以前的長度就可以了,更重要的是,希望我這樣做,可以讓怡清醒一下,記起她本來的樣子。

今天異常的清靜,沒有半個客人,大家都坐在門前休息。髮型屋的員工就是這樣,衣服永遠穿著得很新潮,髮型就更不用說了,看起來很不好應付的樣子。

誰叫我是個沒用的宅男呢,我就是怕跟他們交流,甚至被問到要怎麼弄的時候,緊張得腦內只有「剪短」一個單詞,然後被弄的怪怪的時候我也不敢作聲,這就是我不愛剪頭髮的原因了。

但是我今天可是抱著重大的目的而來,不可以退縮!

「妹妹,要弄頭髮嗎?」首先迎接我的,是一位體態略胖,氣場很穩重的男人。

大概是聽到有客人來了,每個人都金晴火眼的看著我,我在他們的注視下緊張的點點頭:「嗯。」

「歡迎,進來坐吧。」他們禮貌的跟我說,臉上瞬間露出了笑容,但是我知道這只不過是例行公事,並沒有讓我降低緊張感。

「讓我先幫妳洗個髮吧。」

一位二十出頭的大姐姐拿著毛巾到我身邊,她臉蛋很飽滿,但看起來很瘦,瀏海彎彎的,身後是長長又燙得彎彎曲曲的馬尾,穿著貼身的白色T恤和薄外套,成熟帶點可愛,性感又帶點清純,天啊,好美。

「好啊……麻煩妳。」我跟隨她走到洗頭槽,躺了下來。

原本我的雙眼只是在注視天花,但是大姐姐在調水溫的時候,上半身不斷的在我上空掠過,她的雙峰當然也不停出現在我視線內,我本來不想看的,但實在是太大了,害我口水緊張的嚥一口又一口。

「妳怎麼了嗎?」也許是我看得太明顯了,她和我對上了眼神。

我緊張得開始口吃:「啊……不是……我不是……故意看的……因為……很大……所以……」

天啊,我有病嗎?居然把心裡所想的說出來了,撒個謊也比現在來得好啊,這下完蛋了,我漸愧得不敢直視她,會被她賞一巴嗎?還是……

「啊哈哈哈哈哈,還好啦,妳也有機會啊。」她發出了爽朗但是又有點尷尬的笑聲。

真是萬幸,我差點忘記現在自己是怡,不然被報警抓走也不是沒可能。

「不好意思……」

擾攘一輪後總算是正式開始了,我指的是,洗髮時的寒暄環節。

「你的髮質蠻不錯啊,但髮尾很乾燥呢,沒用護髮素嗎?」

「沒有耶。」我想到家裡倒是有一瓶,可是我從來沒碰過。

「那怎麼行,女孩子要好好顧自己的頭髮啊。」突然間她換了個調皮的聲調,「對了,有男朋友嗎?」

「甚麼!」我意識到自己太激動了,於是把聲音降到最低,「沒……沒有……」

「哈哈,你這麼漂亮,可能有誰在暗戀妳也不奇怪。」

說誰喜歡我:「那……大姐姐呢?」

她噘起了小嘴,看起來很孩子氣:「也沒呢,我剛畢業,現在還在努力當學徒。」

「這樣啊……」

我跟她一人一句,很快就聊開了,雖然我知道這也只是工作,但還是挺愉快的。

「好了,起來吧。」

「謝謝。」

我回到座位上,師傅是剛才在門前迎接我的男人:「妹妹,今天想怎樣弄。」

「剪短……就好了。」

「你是說想修清爽一點嗎?」

「嗯……」

「瀏海呢?」

「也……也是……」

再三追問下,我已經顧不上他在問甚麼了,只記得我甚麼都答了「好」。

「好吧,那就決定這樣囉。」

跟男生上來就直接用剃的不一樣,對女生他們只用剪刀,慢慢的剪,也許是昨天整理得太累了,我眼皮慢慢撐不住,不小心入睡了……

「妹妹,醒醒啊,可以了。」

嗯?我睡多久了,弄完了嗎?我睜開眼晴,眼前的畫面讓我大吃一驚,這……跟我想像中有點不一樣啊,大概只是剪到下巴的長度,瀏海彎彎的排在眉毛上,好像比長髮時更好看了,看得我合不攏嘴。

「怎樣了,還可以嗎?」師傅一邊說一邊把我瀏海梳到一旁。

我忍不住驚嘆:「好看……」

「如果燙一下會更好看呢,下次吧。」

可惡,確實是真的弄得很好看,我根本沒理由提出意見,更重要的是我根本不敢說。

我懷著複雜的心情付了錢,大姐姐開心的跟我揮手,步出店後,我摸摸耳後的頭髮,確實短了不少,但是我開始反思……到底今天是來幹嘛的。
Lived Again
Live左
白話喺邊
無靈感再譯
黎m個度淨係話好痛太輕描淡寫
第一次黎m嘅男性最震驚應該係見到每日d血量
訓教出街返學都驚住漏keep住check
擔心只係大比流汗定漏咗m 個種焦慮
換咗身體咁耐,都無對新嘅身體好奇,女仔試吓飛機,男仔卒碟?
求下樓主繼續出
好鍾意呢個故
第日晏晝我去咗附近嘅Salon,決定要剪短個頭。

其實我嘅髮尾最近唔知點解好乾燥,又打晒撠咁,而且長得制,晚晚都要吹先吹得乾,既然咁麻煩,仲不如剪走佢。

反正我係男嘅,我本來就無諗過留長頭髮,只係不知不覺就變到咁,雖然我唔知道阿怡點解會咁,但我點諗住做啲嘢,希望可以喚醒下我地兩個。

今日好清靜,無乜客,啲人都坐咗係門口吹水同Hea。Salon啲人就係咁,永遠打扮得好潮,髮型就更加唔洗講。

我係一個無用嘅小毒男,好怕同佢地打交道,畀佢地問想點剪嘅時候,永遠都答到口啞啞,就算剪得唔好睇都唔敢出聲,所以我唔鍾意剪髮。

但我今日係有目的而嚟,唔可以退縮!

「阿妹,整頭髮啊?」一個肥肥地好有氣場嘅男人迎接我。

佢地聽到有人嚟之後,個個都金晴火眼咁望住我,我緊張咁講:「係啊……」

「歡迎光臨,入嚟坐啦。」雖然係我想像中佢地會好惡,但實際上係好禮貌,但我一啲都無放鬆到。

入到去之後,一個後生嘅大姐姐拎住毛巾嚟同我講:「嚟洗頭先啦。」

佢雖然好瘦,但塊面好飽滿,斜斜地嘅瀏海,背後紮起咗條彎彎曲曲嘅辮,著住貼身嘅白色T恤同一件薄外套,成熟但又好後生,身材好好但又好清純,真係好靚女。

「好啊……唔該。」我跟佢行,去到床上瞓低。

原本我只係望緊天花板,但大姐姐係度較水溫嗰陣,上半身不斷係我上空掠過,佢個胸當然都不停出現係我視線內,我本來想避免唔睇,但對眼自動係咁望,控制唔到。

「你做咩啊?」我睇得太明顯,畀佢發現咗。

「啊……唔係……我唔係……特登望架……只係因為……好大……所以……」

死啦,我係咪有病㗎,竟然將心底話講咗出嚟,講個大話都好吖,今次玩完,我唔敢望佢,驚會畀佢打我一巴,定係會仲慘……

「啊哈哈哈哈哈,乜你咁咸濕。」雖然佢好尷尬,但都係開心咁笑咗出嚟。

真係好彩,我差啲唔記得自己變咗阿怡,畀著以前好可能畀人報警捉走都唔定。

「唔好意思……」

「你啲頭髮好靚,但髮尾很乾喎,冇打理咩?」

「無啊,我都想知點解咁乾。」

「一般嚟講,護髮素一定要用,間中洗完頭可能要用護髮膜,最好當然係多啲嚟焗油。」

我聽到一舊雲咁,乜原來咁麻煩㗎。

「都係算啦……」

「點得呢,女仔就係要打理好啲頭髮。係呢,有無男朋友吖?」

我苦笑咗一下,「哈哈……邊有。」

「哈哈,你咁靚,實有男仔鍾意。」

我都覺得阿怡係好靚女,但如果我地換唔返嚟,咁咪即係鍾意我?諗諗下我就唔想再諗落去,「咁……你呢?」

佢嘟起咗個嘴,睇落好細路仔,「無喎,我啱啱畢業,仲努力做緊學徒。」

「係啊……」

雖然對佢嚟講係工作,但我同她一人一句,傾得好開心,原來同人傾計都唔係咁難啫。

「好了,起身啦。」佢幫我抹乾啲頭髮後,用毛巾包起咗。

「唔該。」

我行返埋位,師傅係啱啱門口嗰個男人:「今天想做咩?電髮?焗油。」

「我想……剪短。」

「你……想剪短頭髮吖?」

「嗯……」

「瀏海都係?」

「都係……」

佢再問多兩句,我已經唔知要點答,淨係記得乜都話「好」。

佢終於攞起把較剪落手剪,剪短啫,應該唔會有咩大問題,我又唔洗要靚。

可能係尋晚執屋太攰,我眼皮慢慢頂唔順,唔小心瞓著咗……

「阿妹,醒下啦,OK啦。」

唔?搞掂啦?我瞓咗幾耐?擘大眼之後,我望住鏡入面,點解……同我想像中唔同㗎,只不過係剪到去下巴左右,瀏海剪短咗,仲好似好睇過長頭髮嗰陣。

「點樣,O唔OK?」師傅一邊講一邊將我啲瀏海梳埋一邊。

我忍唔住講咗出口:「好睇……」

「髮尾可以電下,不過你咁後生睇落又會太老積。」

真係好好睇,但我唔係想要咁樣喎,可惜根本開唔到口。

我心情複雜咁去櫃枱畀錢,大姐姐仲好開心咁同我講拜拜,激死人,我今日到底係嚟做乜嘢㗎……
樓主可摸耳貼紙言link
我搵唔到
g持樓豬
拜託唔好爛尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞