(少甜)我同個TB交換咗身體

1001 回覆
178 Like 21 Dislike
第?節—大姐姐與遊樂場(上)

今日我著住T恤、短褲,白色嘅懶人鞋咁出門口,短褲當然唔係一般女仔著開嗰種貼身,而且露出半隻大脾,仲要極之短嘅熱褲,而係褲管超大,可以放到兩隻腳,褲腳覆蓋到半膝頭嘅短褲,果然,咁樣著先係最舒服。

阿怡第一眼見到我,就皺晒眉頭,一副難以置信嘅表情咁望住我:「哇,你搞咩呀?小學生咩!小學生而家都識襯過你。」

「你咪理,我鍾意咁樣,邊個要著嗰啲衫。」我唔服氣咁答。

「但你件T-Shirt係女裝嚟㗎喎。」

「吓!?」我低頭檢查,但無論點睇都睇唔出有咩唔妥。

「Cutting都唔同。」佢邊扯我衫袖同衫尾,「個袖闊咁多,版型又咁鬆。」

等我仲以為,只不過係大件少少嘅T-Shirt……

阿怡忍住笑,只係個用鼻吱咗一聲:「服咗你,反正今日去嘅地方你咁著又啱啱好。」

「到底你要帶我去邊?」我係車上不斷問佢,車嘅路線又係我唔熟嘅,我完全估唔到,但佢都係唔肯答。

但係當接近目的地嘅時候,我從車上大大隻嘅玻璃窗已經望到巨大嘅摩天輪、過山車、同埋纜車,原來佢要帶我嚟遊樂場。

屋企得返我同阿媽之後,我就兩年都無嚟過遊樂場玩,雖然我真係好想嚟,但係如果係同阿怡嘅話,真係可以好好享受咩。

一落地,只係係大門外嘅水池就已經感受到歡樂嘅氣氛,我地買飛入到去之後,阿怡拎住地圖問我:「去邊度先?睇熊貓?」

嚟到呢個公園,去睇熊貓好似一定例行公事一樣。

係館入面大家只係係「之」字型嘅路上咁樣迫埋一齊,後面嘅人根本唔係好睇到玻璃入面嘅畫面。

直頭終於行到去玻璃面前,呢團黑色溝白色嘅毛茸茸好似人一樣咁,肚皮向天坐係個斜坡。

佢不停將草地上嘅竹葉拎上手,用個鼻聞啊聞,然後又掟走咗,直頭搵到啱心水嘅竹葉,就兩手捉住,拎將部份嘅葉咬出嚟。

然後佢就單手揸住咬咬咬咬,用完右邊嘅牙咬就用左邊嘅牙咬,用完左邊嘅牙咬又用右邊嘅牙咬,個下巴係咁郁下郁下。

「啊……哈……」睇到呢幕嘅我忍唔住用雙手棒住塊面,「好……好得意……」

「佢食緊嘢咋喎。」阿怡有啲不解風情咁問。

我向佢反一反白眼:「行啦,後面已經郁緊。」

出嚟之後,阿怡繼續問我:「跟住去邊?上山?」

我搖搖頭,指咗指前面嘅兒童天地。

「你認真,我地唔去坐過山車?」

「我想去轉個圈先。」

細個嗰陣又唔玩得機動遊戲,除咗睇動物之外,我就只可以嚟玩呢啲細路仔嘢,當然其實有得玩我都唔敢玩機動遊戲。

呢度有火車仔,要入錢玩嘅遙控車同船,兩層樓都唔夠嘅摩天輪,呢啲簡單嘅嘢反而先係嚟呢個公園嘅回憶。

坐旋轉木馬嘅時候,阿怡好似好尷尬咁唔願坐,因為全場幾乎清一色嘅細路仔,除咗我同佢之外,仲有係我前面呢個長髮及腰嘅女仔,似乎得佢一個人玩。

玩完離開嘅時候,阿怡仲係等唔切咁講:「跟住應該上山啦啩。」

「得啦得……哎呀,Sorry……」我顧住答佢,無望到前面,撞到頭先個女仔。

佢一個轉身,長髮就隨風飄起,然後用佢巨大嘅心口對住我,當睇到佢個樣嘅時候,我就立即記起……佢係嗰日幫我洗頭嘅大姐姐!
「啊……你係嗰日嗰個……」大姐姐先係有啲出乎意料咁望住我,然後當佢見到阿怡嘅時候,表情立即轉成可愛嘅奸笑:「咁快就有男朋友啦?定係嗰日唔好意思講咋。」

「唔係咁㗎……佢只係……」我紅住面,有口難辯,唔知點解釋好。

「你唔會係一個人嚟啩,同你一齊嘅人呢?」阿怡聰明咁引開話題。

「係呢,你又係咪同男朋友嚟?」我乘勝追擊。

佢有啲唔好意思咁摸咗摸後尾枕:「男朋友?啊哈哈哈……可以話係嘅,不過我好似畀佢放咗飛機。」

係水泡,係水泡吖!我立即好似樹熊一樣咁抱住大姐姐隻手唔放:「咁不如你跟埋我地一齊嚟玩啦,好唔好。」

「咁好咩,我唔會做電燈膽咩?」

「佢真係唔係我男朋友!」我繼續紅住面咁澄清。

「好好好……」佢好似有啲唔明白點解我咁嘴硬。

於是乎,阿怡似乎先係變咗陪襯嗰個,只好跟住係我地兩個後面,大姐姐頭先已經睇咗熊貓,我地索性上山,排咗一段時間終於上到䌫車。

「係呢,大姐姐你叫咩名。」

「我啊?嗯……」佢用食指篤住下巴認真咁諗咗諗,「瑩啦,你叫我阿螢,你呢?」

「我叫……」我停頓咗一下,差少少講咗本名:「我叫……阿怡。」

「咁嗰個懶Cool嘅靚仔呢?」佢指咗指坐係對面,面色已經有啲唔好嘅阿怡。

「佢叫子明。」我索性代佢答。

「喔……真係好有性格,同某個人好似。」阿螢姐姐話裡有話咁講。

「係邊個?」我無顧忌咁問。

「咪就係放我飛機嗰個~」佢笑住咁答,睇落唔似嬲緊。

一到山上,阿螢姐姐就突然好興奮:「好,唔嚟都嚟咗,我地去坐過山車啦!」

我聽到之後面色一沉,似乎仲聽到阿怡係後面偷笑,結果都係要玩機動遊戲?

我地先從嗰個會旋轉嘅韆鞦開始,一轉嘅時候會將啲人Fing到半空,雙腿都會凌空。我帶住不安咁排住隊。

「係~兩位小姐呢度,先生坐後面。」哈哈……公園嘅人將阿怡分咗去後面同其它人坐,阿怡唯有死死氣咁坐去後面。

部機開始一邊轉一邊慢慢升上去,然後轉嘅速度開始加速,雖然從下面睇起嚟唔快,但親身上到去就感受到一定嘅離心力。

不過慢慢就變為一種快感,原來一啲都唔恐怖,雖然呢個只係入門級,我落地之後變得特別興奮:「繼續!」

「繼續!」阿螢姐姐都和應我。

跟住我地又去玩激流型嘅過山車,從高處向下衝嘅時候水花散到周圍都係,然後過山車、海盜船、跳樓機,高空停頓然後突然向下衝嘅嗰刻,個心真係跳漏咗一拍,令我地尖叫咗全日。

差少少唔記得咗阿怡嘅存在……我擰轉頭一望,見到佢有搖搖擺擺好似有啲行唔穩咁:「你……無嘢吖嘛。」

「你地行先……我有少少唔舒服……」佢有氣無力咁答。

係喎,我差啲唔記得自己會暈船浪,刺激少少嘅嘢例如公園嘅氹氹轉玩完都會好想嘔,但係因為我而家係阿怡嘅身體,所以一啲事都冇。

「佢使唔使抖一下?」阿螢姐姐有啲擔心咁問。

「我諗佢要……」我睇到阿怡個樣,認真但又有少少幸災樂禍咁講。

我地搵地方坐低,順便飲咗同食咗啲嘢,阿怡叫做復活咗,佢用怨恨嘅眼神望住我,唔洗估都知佢想講點解我竟然會暈過山車。

阿螢姐姐拎出電話撳啊撳,突然就同我講:「Sorry啊,我要走先啦。」

「咁快?」雖然而家已經就快4點。

「多謝你兩個今日陪我玩,如果唔係真係晒咗啲錢。」佢微笑咁同我地講。

「好啦,拜拜。」佢似乎有啲趕急,拎起個袋就轉身要走。

「加油啦男朋友仔~」阿螢姐姐臨走前仍然補咗句。

佢走得太快,我連反駁都無機會。

「佢到底係邊個?」阿怡向我質問。

「之前去剪頭髮嗰陣洗頭嘅大姐姐,啊!我未問佢攞電話!」我驚訝咁叫咗出嚟,真係好可惜。

「今日都算玩得開心啦,都係我帶你嚟先撞到佢。」阿怡邀功咁講。

「多謝囉……」我有啲嘴硬咁答。
兩個月前左右開始係紙言重寫咗
https://www.shikoto.com/articles/214936.html
樓主原來仲生存緊
我今日終於相信
原來世界上係真係有奇蹟
pushhhhhhh!!!
竟然有新文
竟然真係返左來!實在太神奇
入來LM 先
屌, 之前樓主成日話唔舒服,以為佢真係死左
推推
西瓜有用
西瓜真係work
Lm
樓主復活
阿怡性格唔同晒
咩都唔記得曬喇
原來呢個時間喺紙言已經重寫緊,枉大家抛咗咁多西瓜。
好滾動
不枉我地等左咁耐 (雖然要睇返前幾章先記得之前講到邊)
要睇多次重温下
要睇多次重温下
樓主快啲開定新po喇 lm下集
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞