(少甜)我同個TB交換咗身體

1001 回覆
178 Like 21 Dislike
push
踏入二月,天氣仍然好凍。

鬧鐘七點鐘準時響起,但係我唔想落床住,我拎返起張棉枱包到自己實一實,打算暖返一陣。

「嘭嘭嘭」唔知過咗幾耐,門外不斷傳嚟敲門嘅聲音,「家姐,七點半啦。」

聽到細佬叫我,我先至肯彈起身,望望手機,原來已經七點三十二分,我披頭散髮咁匆匆忙忙衝入廁所。

嗚……真係好凍,我仲要著住瞓覺嘅短褲同鬆身嘅T恤,冇時冇刻都有風吹入肚咁,更加唔駛講對腳就快變雪條,但係就快遲到,根本理唔到咁多。

係我好快咁刷牙洗面嗰陣,唔知點解一直感受到細佬係門外嘅視線。

因為成口泡加上未瞓醒,我含含糊糊咁問佢:「做咩?」

「冇……冇事。」佢畀我發現後有少少緊張,個頭側向另一邊,「我出門口先啦。」

「喔。」我隨便咁應佢。

做乜啲男人都係古古怪怪咁,呢個又係咁,嗰個又係咁……等陣,我都係男㗎喎,慘啦慘啦,點可以越嚟越唔記得……

洗完面出嚟,細佬已經出咗門口,雖然好在意佢頭先做乜嘢,不過我始終唔係阿怡,聰唔係我真正嘅細佬,其實我係唔應該再同佢咁多交流。

因為一切到咗換返嚟嘅時候就會好難解釋,如果換唔返嚟……就會更加麻煩。

比起佢,唔知另一個「男人」而家又點呢,過咗成個假期,Send Whatsapp畀佢又唔應,諗起都有啲嬲嬲地,明明係佢唔啱,我又冇做錯嘢,點解受氣嗰個係我。

我返入房換上久違嘅校服,扣上恤衫個鈕之後,有種講唔出嘅難受,除咗心口位有啲繃緊之餘,其它位置都好似貼身咗好多咁。

唔通……肥咗?

諗返起過年嘅時候真係好似有啲頹廢過頭,日日幾乎就係攤係間房度,不過老實講又可以有啲咩做,而副身體又唔係我嘅,冇理由四圍去。

怡……你唔好怪我,只要我地可以交換返,就一天都光晒。

最後我綁起剪短咗嘅頭髮,又變到一開始咁只可以綁成細細嘅一束。

就快趕唔切,我衝出門口,一路上跑住咁趕返學校,好彩……差啲遲到。

返到課室,阿怡一早已經係位,我行埋去第一時間問佢:「你做乜嘢電話又唔聽,Whatsapp又唔應?」

「做咩?」

「仲問……做咩?」

「喔,你阿媽幾好,冇咩特別事發生。」

「唔係呢個問題,你唔係唔記得我地咩情況。」

「咁又點樣?」

無論問佢乜嘢,佢語氣永遠都係冷冷淡淡咁答我,甚至連我剪短咗頭髮都無問到,我知道,呢個人仲發緊悔氣,但係……點解呢,我真係諗唔明。

而家我竟然仲要主動咁氹返佢,雖然好委屈,但無辦法。

「怡,你……到底做乜嘢,嬲緊乜……」

「冇嬲。」佢仍然冷淡咁答。

我突然諗返起當日,我大大聲話我鍾意小琪,而且之前仲利用變成阿怡呢個機會去同小琪相處,唔通……

「你係咪真係嬲……我借你身份去埋小琪身。」

佢竟然冇反駁,唔通真係因為咁樣……

其實我個心都好清楚咁係唔應該……無論對邊個都係一樣。

「既然係咁,我明啦。」

小息嘅時候,小琪依舊走咗過嚟搵我傾計:「阿怡,你剪短咗頭髮啊?」

我對佢輕輕一笑,「嗯,都係清爽啲舒服。」

「好可惜……明明長頭髮咁靚,雖然而家都好睇……」

雖然小琪同阿怡都生得好靚,但佢地嘅差別就好似一個天堂一個地獄咁。

呢個時候,阿怡靜靜咁離開個位出咗班房,我差啲唔記得咗今朝講過嘅嘢。

「唔好意思,陣間先傾……」

「好……」小琪有啲錯愕咁答。

我追咗出班房想睇下佢去咗邊,但好快就唔見咗人影,直到開始上堂佢先至返嚟。

我細細聲係佢側邊講:「怡……我唔會再咁,你唔好嬲。」

「你鍾意啦。」

到咗放學,小琪又再走咗過嚟,想話同我一齊去商場睇衫。

我望望身邊執緊書包嘅阿怡,佢一粒聲都無出,我對小琪搖搖頭,「唔啦,下次先啦。」

今次係我第一次拒絕佢。

小琪有啲失落,「喔……咁好啦。」

佢個咁樣我好唔捨得,不過都無辦法,只要繼續咁落去,一切先可以變返原本咁。
有文
心情唔好原因之一……
行動係咪算揀左怡
留名支持
係文呀!係文呀!
想睇比細佬同自己屌
係樓主呀,我支持你,唔好放棄呀
諗起飯民班政棍,成日開口埋口要接受委任!
話個垃圾會好重要,但係從來冇行出嚟爭取如期選舉!
DKLM
兩個可能性:
1. 啊怡本身鍾意男主角
2. 啊怡本身鍾意小琪
Live
Lm
Lm
lm

好奇點解換咗身之後佢地冇dysphoria
爛尾
Live
好似認得你個名
你係喺講故台 時事台 學術台定係感情台見過我?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞