(少甜)我同個TB交換咗身體

1001 回覆
178 Like 21 Dislike
其實咪仲好
男朋友陪女朋友睇胸圍
應該話自己幫自己睇
仲睇緊 真係幾正
由一開始睇 期待個結局
到依家當係日常睇
都係咁正
好好睇 樓主加油
好快就到咗星期六,我求其著咗件白色T-Shirt同埋牛仔褲就出咗去,其實自從同佢交換咗之後,我都好少著校服以外嘅衫出街。

我喺商場等咗一陣,先至見到阿怡施施然咁行過嚟。

佢行咗過嚟之後我就抱怨咗一下:「咁遲㗎。」

「襯下衫吖嘛。」

我心諗有咩好襯,我嚟嚟去去都係得嗰幾套,不過雖然都係嗰幾件衫,但我嘅感覺睇起嚟唔同咗,可能呢個就係阿怡散發出嚟嘅氣質。

「你做咩望住我?」

「冇,行啦。」

附近都有一兩間賣底衫嘅鋪頭,不過因為係細細間嗰種,啲Sales又好得閒咁,費事咁尷尬,所以我冇入到去。

最後我哋行到去一間連門面都係粉紅色嘅衫鋪, 間嘢都幾大間而且好多人行緊,所以我就拖埋阿怡入去。

入面啲衫好多都係花花碌碌咁,一係就好多lace,我淨係行過望咗兩眼,打死我都唔會著呢啲款。

偏偏阿怡就嗌停咗我:「喂你睇下。」

佢手上拎住件吊帶嘅藍色背心,總之就係睇起嚟好可愛嘅款。

「你要唔要試下?」

「放低啦,唔啊。」

我冇佢咁好氣,繼續行入去。

好快行到入內衣區,一排排唔同嘅款式掛喺牆上,睇到人眼都花埋。

睇起嚟我好似好認真咁揀,其實只係搵緊最普通嘅款式,終於畀我搵到套上下身都係灰色, 最普通嘅款, 我拎咗上手問佢:「呢款點樣?」

「咁普通?」

「普通咪好。」

尺寸嚟講,因為我自己都好奇量過,所以揀啱Size,就拎咗去試。

出到嚟我決定買三套一樣嘅返去,就咁簡單,唔好煩咁多啦。

正當我諗緊有冇其他嘢買嘅時候,就聽到隔離兩對情侶喺度細細聲嘈緊。

「我想出去等你啫。」

「你睇人哋男朋友都喺度陪佢。」個女仔仲指咗我哋一下。

男朋友?我望左望附近都冇其他人。

我問咗問阿怡:「佢係咪講緊我地?」

佢嘆咗口氣:「你唔係咁遲鈍呀?」

我突然恍然大悟,因為我哋發生咗好多嘢,所以根本冇諗過咁仔細嘅問題。

死啦,咁我哋喺學校,會唔會畀人以為拍緊拖?

呢個時候阿怡竟然話想去一去廁所,我唯有係間舖行多陣。

行到去飾品區嘅時候,咁啱見到啲髮箍、髮夾,我見有興趣就停低睇下。

因為小琪上次幫我綁頭髮嘅時候,幫我夾頭髮嘅髮夾直接就畀咗我。

我睇到一款上面有白色花圖案嘅都幾靚,唔知會唔會襯佢,不過正常女仔點都有返十個八個,送呢啲嘢會唔會好無謂。

當我諗緊呢個問題嘅時候,突然有把熟熟地嘅聲叫咗我一下:「咦?阿怡?」
新讀者留名
小琪幫佢揀胸圍
「班長?」

「叫我阿嵐啦。」

真係估唔會出街都會撞到班長, 佢著咗件鬆身嘅上衣,高腰嘅淺啡色長裙,成熟得嚟又好有氣質。

「你一個人行街啊?」

「係……係啊。」

好彩阿怡去咗廁所,如果唔係真係水洗都唔清。

「你睇緊啲髮夾同橡筋?」

「嗯。」

「初中嗰陣你一直都係男仔頭,無諗過你竟然會留長頭髮。所以以為你拍拖添。」

「下……冇啊,點會喎。」

「唔係咩?你同莫子明玩得好埋喎。」

我心諗今次真係慘喇,原來真係有人咁樣覺得。

「唔係呀,我地真係Friend嚟㗎咋。」

「喔……Sorry。」

眼見阿怡就快返嚟,阿嵐又問到我口啞啞,完全進退兩難。

「唔緊要。」

「咁你慢慢睇啦,我今日行咗好耐,準備返去啦。」

「好啦,Bye Bye。」

「返學見。」

我望住阿嵐行緊去門口方向,個心不停祈求住千祈唔好撞到阿怡啊。

好彩佢走咗一陣,阿怡都仲未返嚟。

於是我揀咗幾條橡筋,就去咗睇短褲。

因為以前我好鍾意著住孖煙通週屋走,但係而家阿怡嘅睡衣條褲都係偏長,既然而家要暫時過對方嘅生活,著都要著得舒服啲。

我拎咗兩條依家啲女仔好興著嘅運動短褲,我諗應該同孖煙通差唔多。

睇睇下嘅同時,我突然畀一條連身裙吸引咗過去。

條裙只係深藍色白花紋嘅碎花裙,但唔知點解我覺得幾靚,我竟然萌生咗想試下嘅諗法。

試下好唔好呢,反正我而家係女仔,阿怡又未返嚟,唔怕啦。

仲我猶豫緊嗰陣,突然之間有人從後面拍我膊頭:「睇緊乜嘢。」

「啊!~~~」 我發出咗我人生最高頻嘅一次尖叫聲。

半間鋪嘅人都望晒嚟我地個方向。

唔使擰轉頭我都知道係邊個:「嚇死人咩。」

「你想試?」

「睇下咋,行啦我地。」

我急急拖住佢畀錢走人。

「唉。」我坐咗係商場長櫈度嘆咗一口長氣。

估唔到買次衫都可以咁多災多難,我突然醒起咗一件事。

「你頭先有冇撞到班長?」

「冇喎,做咩咁問。」

「我頭先係鋪頭撞到佢。」

「下?」

「好彩你唔係度,我決定啦,以後放假冇咩都唔再出街。」

「但係我仲諗住個個星期都要出嚟。」

「點解?」

「你仲問?就考試啦。」
以為話:仲問?同你拍拖囉
樓主加速左
依個故開始有趣了
先寫咗唔夠5%……所以想快啲,浪費太多腦汁係開頭,我仲係覺得開頭寫得唔好
通常寫得會愈來愈順既
加油
原來眨下眼已經11月尾,真係就快到考試。

「但係,關咩事?」

「你諗下,功課係你幫我做嘅,但考試呢?」

畀佢咁講一講,我就突然明白晒。

「我考你嘅成績,你考我嘅成績。」阿怡繼續咁講。

我突然靈機一觸:「寫對方個名咪得囉?」

佢又輕輕拍咗我個頭一下:「傻嘅,到時跟學號坐,收卷就穿煲啦。」

慘啦,真係一波未平一波又起。

最後按阿怡個意思,其實即係我地得閒就一齊溫書,最好放假都要,目的係要大家都考到差唔多分數。

「咁我地放學……」

「唔得!」我即刻叫停咗佢。

「學校啲人會睇到我地成日一齊㗎。」

「咁你要去邊……」

「去……去屋企啦。」

其實係因為,我計一計日子,已經好耐冇返到我自己嘅屋企。

雖然間中會聽阿怡話我知阿媽嘅近況,不過,我都係想親身去睇佢一次。

「好啦,咁……你食唔食雪糕。」

「嗯?你又知道我鍾意食甜嘢。」

「見你你屋企雪櫃一桶桶嘅Häagen-Dazs就知啦。」

「好啊。」

佢去買咗兩球嘅甜筒返嚟,係我最鍾意嘅抹茶同薄荷。

「你唔食?」

「我麻麻地。」
星期一放學,我就已經準備好執定晒嘢,同身後嘅阿怡講:「嚟啦,行啦。」

「乜你心急成咁。」

當然啦,久違嘅屋企,我嘅睡房,我張床,有時去咗一星期旅行都會好掛住,更何況係咁耐。

而且,我仲要去買返盒士多啤梨畀阿媽,因為佢好鍾意食。

我熟路咁行係佢前面,甚至撳埋大門密碼,不過到咗門口先發現一樣嘢。

「係喎,鎖匙係你度。」

「等陣先啦,陣間對白點講啊。」

「『Hi,姨姨,我係子明嘅同學啊,就快考試所以一齊嚟溫書。』咁樣?」

「係,咁我開門。」

熟悉嘅大廳又出現咗係我眼前,呢張梳化,呢個牆身,甚至令我有啲感動,一啲都唔誇張。

阿媽聽到聲後就係廚房問:「返嚟啦?」

阿怡好似已經習慣晒咁答:「係啊,我帶咗同學返嚟。」

佢行咗出嚟,見到佢嗰陣我個心就放心晒,一日不見如隔三秋,呢刻我就好似有幾十年冇見過佢一樣,突然Feel到一陣淚意湧上眼邊,不過我夾硬忍住,準備講出客套嘅對白。

「Hi,媽……」
原來未到5%
好耐冇見樓主
樓主加油啊💪🏻
停得咁好
加油!!
大……大件事,我竟然一時口快快……

我即刻收口,兩隻手掩住個嘴,不過已經太遲。

「哎也,乜咁快就咁叫啊,我地第一次見咋喎。」

佢把口咁講嘅同時,個樣完全笑到見牙唔見眼。

「唔……唔好意思,姨姨,我係子明嘅同學……嚟溫書。」

我即刻拎咗盒士多啤梨出嚟想轉移話題。

「少少心意……呢隻好大粒好甜㗎。」

「多謝,阿明連呢啲都話你知啊。」

「係……係啊。」

我用最細嘅動作係背後批咗阿怡一下。

「喔……係,我講㗎。」

我點都估唔到會有呢一日,要客客套套咁同自己阿媽講嘢。

「係呢,你叫咩名。」

「我叫……阿怡。」

「喔,阿怡,入嚟先啦。」

入到去我乖乖地咁坐咗係梳化上面,阿媽遞咗杯水畀我。

「唔該。」

「咁嘅……你地一齊咗幾耐。」

佢咁樣一問搞到我畀水濁親。

「咳……咳咳,咩……咩?我地朋友…嚟㗎。」

「真係?」

我一邊咳,一邊望住阿怡,希望佢幫下口。

「係……係啊。」

「喔……」

佢聽到之後個樣有少少失落,扁埋個嘴。

「唔好意思……誤會咗,你地慢慢溫啦。」

「好……」

由嗰日開始直到考試,幾乎每日我都返咗去屋企一轉,阿媽就同我越嚟越熟絡,係,我知咁講好奇怪,兩母子就好似重頭再認識多次咁。

今年好少落雨,唯獨今日返到學校,大家先見到個天開始黑黑地,放學嘅時候就仲想就快落咁,我地決定快手快腳行返去。

前一秒連毛毛雨都無一滴,忽然間「咋」一聲,個天好似一盤水咁倒咗落嚟,我地跑咗一段路先至去到有瓦遮頭嘅地方。

去到屋企之後,阿媽見到我哋兩個全身都濕曬,濕度真係扭得出水嗰隻, 白色嘅校服完全可以透視曬入面,我同阿怡對視咗一眼。

阿媽忽然對住佢講:「你唔好望實人地啦。」

我心諗其實你應該話嘅人係我,佢成身上下已經畀我睇曬。

佢畀咗我地一人一條毛巾,之後叫咗阿怡入房去換衫。

「你等陣,我拎佢家姐啲衫畀你換。」

佢拎左家姐套圓領白色上衫、藍色麻棉長裙畀我換。

我差唔多吹乾個頭之後,啲頭髮就叉晒起嚟,阿媽見到就過嚟幫我梳下。

「哈哈,佢家姐大個之後,都無再坐定定咁畀我整頭髮。」

「係咩……」

「依家就好似多咗個女咁。」

忽然間佢嘅語氣突然認真咗。

「其實……阿明由細到大都好內向,成日好怕羞,講嘢都細細聲,我仲擔心佢去到幾大都仲會係咁,因為屋企一直都係得我地兩個女人。」

「可能因為你嘅關係又或者到咗呢個年紀,佢突然成熟咗變咗另一個人咁。」

「不過,我覺得佢變到無咁痴我,其實有啲寂寞。」

我望住佢個表情,個心拿住拿住,原來阿媽係為我諗咗咁多同咁依賴我……

「如果可以嘅,我可以多啲上嚟……」

佢聽到我咁講又回復返開心嘅語氣。

「你地真係無拍拖?」

「真係冇啊……我地唔係嗰種關係。」

我忽然覺得後面輕飄飄咁,原來佢竟然幫我織咗條辮。

「雖然唔係好夠長,但都勉強織到,你嚟睇下阿姨手勢點。」

我行到全身鏡前,第一眼望到嘅畫面只係令我覺得……好靚啊……
嘩我好靚呀
加油哦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞