(少甜)我同個TB交換咗身體

1001 回覆
178 Like 21 Dislike
第朝起身,我眼矇矇咁望咗下手機,日歷顯示住「著校服」三個字,我先突然諗起幾個星期前學校宣布今日起嚴格執正儀容,中學就係咁,鍾意搞埋啲無謂嘢。

我即刻跳落床衝去衣櫃,係一大堆牛仔褲同T-Shirt底下終於搵到兩套壓咗係下面好耐嘅校服,我拎咗上手,條裙就好似新嘅一樣,但壓得太耐所以有明顯嘅摺痕。

我企咗係度猶疑咗一段時間,到底自己係咪真係要著,不過諗到捉到一次就一個缺點,三次就一個小過,唔洗一個月我諗應該畀人踢咗出校,唯有著上身。

企咗係塊全身鏡前,我疑惑咗一下,呢個真係我?雖然啱啱瞓醒披頭散髮咁,但阿怡五官好精緻,皮膚亦都好好,裙腳下係一對雪白嘅大腿,呢段時間嚟,原來我已經不知不覺變成咁。

另外胸前白色嘅布料底下,隱隱約約透視到入面件背心,原來白色校服係真係咁透,難怪香港啲學生妹大熱天時都成日著住件背心。

差唔多要出發,我走出大廳,淨係得阿聰一個人,佢望到我呆咗下,之後就問:「做咩著校服嘅?」

「因為……學校規定,我出去先啦。」

去到學校門口,原來已經係一遍哀號,男嘅畀人捉頭髮長、唔攝衫;女嘅畀人捉裙短,我急急腳咁係人群中穿插,陣陣涼風吹入裙底,每走一步大脾內則都會不停互相摩擦,感覺真係好奇怪。

阿怡仲未返到學校,我踏入課室嗰一刻就開始感受到好多目光,大家好似好好奇,不過我已經無理咁多,直接返埋位坐低。

坐低無幾耐,係我執緊書包嘅時候,小琪走咗嚟我身邊:「阿怡早晨啊。」

佢今日扎咗個圓碌碌嘅髻,雙手放咗係背後,微微彎低腰咁望住我。

「早晨啊。」

小琪又同我繼續講:「你著校服咁都幾好睇吖。」

「係……係咩。」畀佢咁一讚,我有啲唔知點回答,唯有讚返佢:「你頭髮都扎得好好睇。」當然,係發自內心嘅。

「嘻嘻,今朝都整咗一陣。」見佢有少少怕羞咁笑,又整理咗一下個髻,忽然間佢坐係我後面,即係阿怡個位,佢摸咗一下我今朝綁嘅馬尾:「你咁唔得架,頭髮長咗就要好好打理,我嚟幫你。」

小琪拎咗把梳出嚟,要我背對住佢,佢幫我解開馬尾之後,慢慢咁幫我將頭髮由耳根同額頭咁梳去後面,我頭皮間中會輕輕感受到佢手指嘅溫度。

「你啲頭髮好靚啊,唔乾又唔油,髮尾都冇叉開。」

「係咩……」

我依然諗唔到講咩,平時我都係就咁洗頭水洗完就算,唔識咁多,我淨係知我好享受呢刻,時間就好似停頓咗咁,每梳一下都係同佢最近嘅距離。

「搞掂啦。」

「之後你擰向我啦。」

我面對住佢,見佢細心咁用髮夾幫我將前面超長嘅劉海夾上去,我同小琪之間唔夠半個人嘅距離,佢甜美嘅外貌依舊,但多咗份認真嘅表情,我個心又再卜卜跳起嚟。

「嚟,綁好啦。」小琪拎出塊摺鏡對住我。

原本雜亂嘅頭髮綁得整整齊齊,依家就好似一個斯斯文文嘅學生妹咁。

「嘻嘻,唔錯呢。」小琪笑住咁問我。

「唔該小琪……」

上堂鐘準時係八點響起。

小琪聽到鐘聲後,執好晒梳同鏡同我講:「我返埋去先啦,陣間先傾啦。」

「嗯。」我對佢揮揮手。

係最後一刻,阿怡啱啱好入到嚟課室,佢坐埋位後,我第一時間問佢:「做咩咁遲。」

「起遲咗。」

無耐佢就留意到我今日嘅衣著同髮型,仲用手摸咗我馬尾一下:「咁樣幾好睇。」

「你讚自己?」我輕輕推開佢隻手。

「唔係,你就係你,已經係一個完全唔同嘅人嚟。」

跟住佢又繼續講:

「你有冇諗過,我地一直咁落去,唔換返嚟。」

佢突然問咗個咁嘅問題,令我措手不及。
人無事,無畀人拉,少咗上網所以連連登都幾乎無上,login返原來過咗成年都仲有人...身體好咗啲,但講咗好多次話寫但又甩底,所以好羞家本來唔想上水,個腦成日亂諗嘢,係度諗好多嘢,包括個故仔其實一直有諗,呢年嚟斷斷續續都有動筆,不過好多都係碎片同埋前面嘅故事,太過譽,其實覺得寫得唔好,好似自己人生咁好多嘢都好後悔,日日都沉淪心態唔係好走到出嚟,惡性循環,唔敢承諾太多,不過有啲想補充甚至又再更動返前面嘅故事,抖多排再睇下之後點
終於上水
你慢慢抖下啦 冇事就好
樓主加油
樓主加油啊
唔知你咩事啦 不過唔好嘅事總會過去 向前望 有大家支持你
新讀者支持樓主 前
幾日live見到最後update成7個月前以為無得睇
好在樓主仲係到!
加油!
好好睇,剛剛一口氣追到live
樓主加油
lm跟進
樓主加油
最緊要人無事
我會等你架,養好身體先慢慢再寫

建議你將呢個留言置頂,等唔追Post嘅人見到
推推
樓主人無事好了!
無論點樣都支持你
停左咁耐都仲有新讀者lm
就知個故無你想像中寫得咁差
好多人都好鐘意
推推
好想變做女人然後俾阿怡溝
睇到想做女人
我會繼續重溫等你
超好睇
推推
幾時出文 耐到唔記得哂劇情
我企係女更衣室前,手中拎住袋PE衫,內心做緊最後嘅掙扎,對男人嚟講,呢個係夢寐以求嘅機會,可以光明正大咁入女更衣室,不過我竟然呃唔過我嘅良心。

「阿怡做咩仲唔入去?」係呢個時候,小琪突然出現咗係我隔離。

「我……」我支吾以對,講唔出口。

「嚟啦,都係同班同學啫。」小琪邊講邊推開門,佢好似誤會咗我太怕羞,最終都係畀佢拖咗入去。

入到去後我介乎一種想睇但又唔敢睇嘅狀況,我諗係男人都明,想望街上嘅女仔,但又要扮望風景咁,我一直低住頭咁行,終於因為咁唔小心撞到人。

「唔……唔好意思。」我好自然咁抬起個頭向佢道歉。

「喔,唔緊要。」原來係班長阿嵐,佢咁啱已經除低條裙,全身只剩返白色嘅胸圍同打底褲。

但係,好奇怪,點解我冇咩感覺嘅呢,我唔覺得怕羞,亦唔覺得有咩特別興奮,環視成個更衣室,大家都係光脫脫咁,但我竟然覺得好平常。

「做咩呆晒嘅?」阿嵐見我無反應關心咗我一下。

「冇……冇嘢。」

我收拾心情,走到埋佢身邊開始換衫,但我一邊換,一邊就感受到身邊有個視線。

「你白咗好多啊,點Keep㗎?」原來係阿嵐一直望住我。

「我……」因為一直縮係室內自自然然變返白,呢種說話應該點講。

可能大家見到阿嵐對我講嘢,佢地一直抑壓住嘅好奇心好似爆發晒出嚟,個個圍咗埋嚟。

「係囉,白咗好多啊。」

「頭髮長得咁靚嘅?」

佢地你一言我一語,平時同一個女仔講嘢我都唔識應付,更何況係咁多個,正當我唔知點算時,小琪拖住我隻手同大家講:「好啦好啦,唔好咁圍住人啦。」
上年有追過, 其實個故開得幾好
加油, 慢慢寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞