(少甜)我同個TB交換咗身體

1001 回覆
178 Like 21 Dislike
樓主 蜻蜓點水
樓主del 咗紙言個故?
好正 終於有啲少甜

係咪因為阿怡本身鍾意女仔所以會鍾意自己
究竟樓主寫到咁,係想考自己文筆,定係變態既呢?
lm
樓主連放數牌後失踪, 呢排大爆發,留家好好寫埋去
等你啊樓主
加油
唔錯 加油
好正呀
想睇男主俾自己碌尻屌到噴水
雖然個心好不安,但係星期一我都係要照樣去返學。

嗰日我粒聲都唔出就走咗,見到阿怡嘅話,要同佢講乜?係咪當面問佢嗰日做乜,點解……齋諗都覺得尷尬。

臨近打鐘嘅時候,阿怡終於係門口慢慢咁行緊過嚟,我好緊張咁微微DUP低個頭,扮無留意到佢,淨係感受到佢係側邊經過嘅氣流,佢拉開張櫈坐低咗。

「喂……」突然之間佢嗌咗我一下。

我個心離咗離,勁快速咁轉過身,雙手好自然咁護住個胸,個口疾下疾下咁問:「你……你想做乜嘢,學校嚟㗎。」

佢一面冷靜咁答:「做乜咁緊張,我想借支塗改液啫。」

都唔知佢想打咩主意,我繼續維持住呢個姿勢,只係伸咗一隻手係後面咁盲摸摸,再擺咗係佢張檯上。

「唔該。」

本來我係打算向佢對質,不過佢今日個態度古古怪怪咁,搞到我有啲避忌。

「你……」

「你唔洗驚喎,我唔會再亂嚟。」

「喔……咁……」聽到佢咁講,我將本來想問嘅問題吞晒落肚,「咁就最好啦……」

佢的確係幾安份,可能因為係學校嘅原因,但經歷過果日,我成日仍住佢會唔會突然係後面偷襲,搞到我日日提心吊膽。

但嗰日開始,我同阿怡就少咗講嘢,就好似返咗去啱啱開學嗰陣咁,喔唔係,應該係仲差過嗰陣。

我覺得佢好似有啲嘢唔想同我講咁,而我亦都好怕諗返起嗰日件事,我地好似有少少刻意避開緊對方。

「做咩……你兩個唔係嗌交啊?」

「咩?邊個?」

「子明囉,你地平時唔係攬頭攬頸。」

我望向阿怡個位,見到佢擘大對腳,兩隻手晾係中間,坐到成個阿叔咁,同其它同學有講有笑,好莫明奇妙,見到佢咁我唔知點解突然間成肚火。

「冇喎,我同佢唔熟。」

「喔?咁啊……」阿嵐笑瞇瞇咁答我。

「咩喎,你想講乜嘢。」

「我想講,你畀返個位我坐先啦,呢排你成日走過嚟。」

「小氣,畀我坐多陣先,行上嚟好攰啊。」

咁啱小琪啱啱返到嚟,佢係門口行緊埋位,拉低張櫈坐係隔離:「做咩做咩,傾緊咩。」

我向阿嵐打咗個眼色,想佢唔好再繼續傾我嘅事。

「冇……我地傾緊想快啲放假啫。」

「好快啦,仲有幾日就放新年假。」小琪天真咁笑住同我講。

原來咁快就到新年……我偷偷地又望咗阿怡一眼,到底我同佢會變成點,我真係一啲頭緒都冇。
留名
唔會再亂嚟係咪即係冇甜
有文
好驚
爛尾
假期開始的第一天,我卻在房間裡悶悶不樂。

世上有甚麼比跟自己吵架更愚蠢的事?我是說,跟自己的身體……不,這樣說也不對,我已經語無論次了。

時間久了,我甚至會有點忘記自己是誰,我是怡嗎?當然不是,是子明嗎?好像也不是了。反正就是在過別人的生活,而且還差點被自己上了。

那個人的腦子到底在想些甚麼啊,精蟲上腦有這麼誇張嗎?但是,我……已經不記得那個感覺了,也許……真的會忍不住吧,也許。

我的手慢慢伸向了胯下,我不是想幹甚麼壞事,只是偶爾會忍不住去確認一下,真的是光溜溜的呢……甚麼都沒有。

「姐,媽叫你來幫忙打掃啦。」

嚇死我了,聰突然用力拍打房門,我的手立即嚇得縮了起來,不對,我幹嘛在怕,不是說好不是甚麼壞事,更何況這點程度而已,我早就超過了。

我用力的向門外喊:「知道啦!等我一下。」

打掃嗎?確實也快過年了,在我家的話隨便抹一下就可以了,雜物也不多,但是這裡不知道要弄多久。

我下了床,拿著髮圈到鏡前,輕輕把頭髮撥到耳後,髮尾早早就超過肩膀了,我咬住髮圈,用梳子把頭髮一下一下的梳成整齊的一束,這麼普通的動作,不知道為甚麼,總讓我感覺有點不對勁……

對了!就是太普通了,不就一般女生會做的動作嗎?我到底在幹嘛,還用嘴咬髮圈?

我一屁股坐在地板上,如夢初醒一般檢視了自己過往的行為,我把人家外觀弄成這樣就算了,居然連內在都變成這樣。

我總算懂了,原來問題是我啊,再這樣下去,不止讓阿怡不高興,我的男子漢之魂也會慢慢磨滅掉吧。

我想通了……一定要下狠心……

「姐,你好了沒?媽又在催啦。」

「喔……喔,好啦!」我趕緊把礙事的頭髮綁一綁,然後步出了房間。

客廳比起平常有一點混亂,地上放滿紙箱和雜物,怡的媽媽正在彎腰整理,她看見我便說:「你這孩子,雖然改變了一點,但還是不及你弟弟積極啊。」

「嗯……喔。」突然被說了教,我也不知道該如何反應。

「你去抹一下架子吧。」

我到旁邊拿了張小矮凳,站上去才能勉強碰到架子,架上放的都是怡和聰小時候的合照,大概是小學的時候吧,兩人互相搭肩,那時怡比聰還高那麼一點點,綁著雙馬尾,那個時候的她好可愛啊。

再往裡面一點則是放滿了獎杯和獎狀,我掃視了一眼,好像都是聰的,有些只是普通的豬肉獎,有些是學科成績最佳,還有幾個籃球比賽的冠亞軍,原來他這麼強的嗎,真的沒改錯名字。

我就這樣一邊看,一邊全部抹乾淨,但是當我想下來的時候,一個不小心腳便踏了空,失去平衡,整個人往後倒,我不由自主的尖叫了起來。

當我已經準備摔個痛快的時候,我的腰卻被輕輕的托住了,轉過身看,是聰輕鬆的把我接住了,不管怎樣,被男人摸腰感覺怪怪的,我趕緊把重心移回雙腿上,輕聲的向他說:「謝謝。」

怡的媽媽看到這個情況後便對我說:「怎麼站都站不穩的。」

「妳叫她抹架子幹嘛,她又不夠高。」聰替我辯護起來。

怎麼回事……有男生袒護自己的感覺,好像還不錯,我現在甚至會用女生的角度去看男生了,我是說韓劇裡面啦,因為太無聊我點開了以前非常不屑的韓劇來看……

看著現在的聰,比我整整高了一個頭,以男人的眼光來看,其實他算挺帥的,身上散發的陽光氣質也不禁讓我想起了怡,果然是兩姐弟嗎,內在都差不多。

終於辛苦了半天,我用力的錘著又酸又痛的肩膀,同時為著明天做心理準備,我打算了,要剪個短髮。
主角開始鍾意男人
冇咗廣東話!!
貼錯國語版,平時係國轉粵

假期先啱啱開始第一日,我就係房裡面咁一個人悶悶不樂。

世上有啲乜嘢蠢得過同自己冷戰?我係話,同自己嘅身體……唔係,咁講都唔啱,我已經語無論次。

時間耐咗,我甚至會有啲唔記得自己係邊個,我係阿怡?當然唔係,係子明?好似都唔係。反正就係過嘅人地嘅生活,而且仲差啲畀自己搞埋。

嗰個人個腦到底係度諗緊乜嘢,精蟲上腦有咁誇張咩?但係,我……已經唔係好記得嗰個感覺,或者……真係會忍唔住掛,或者。

我隻手慢慢咁伸向下面,我唔係想做咩衰嘢,只是間中會忍唔住去確認一下,真係空了了㗎喎……乜都冇。

「家姐,阿媽叫你嚟幫手執嘢啊。」

嚇死人咩,阿聰突然用力咁拍對門,我隻手即刻嚇到縮起,唔啱喎,我點解要驚,講明唔係咩衰嘢,更何況咁嘅程度啫,我一早就過晒。

我用力咁向門外嗌:「知啦!等我一陣。」

執屋啊?又真係就快年廿八,喺我屋企嘅話求其抹一下就得,雜物都唔多,但係唔知呢度要搞幾耐。

我落咗床,拎住橡筋去到鏡前面,輕輕咁將頭髮撥到去耳仔後面,頭髮一早已經過晒膊頭,我咬住橡筋,一下一下咁將頭髮梳成整齊嘅一紥,看似普通嘅動作,唔知點解,硬係令我覺得有啲唔對路……

無錯!就係太普通啦,呢個咪一般女仔會做嘅動作?我到底做緊乜,仲用口咬住橡筋?

我成個屁股坐咗落地板,如夢初醒咁睇返自己之前嘅行為,我將人地嘅外觀搞成咁就算啦,竟然連內在都變成咁。

我終於明啦,原來問題係我啊,再咁落去,唔止令阿怡唔開心,我嘅男子漢之魂應該都會慢慢磨滅晒。

我諗通咗啦……一定要狠心啲……

「家姐,你得未啊?阿媽又催啦。」

「喔……喔,得啦!」我即刻將阻定嘅頭髮求奇綁一綁,然後行出房門。

客廳比起平時有啲亂,地下放滿紙箱同雜物,阿怡阿媽係度彎緊腰執嘢,佢見到我就話:「你吖,雖然改變咗啲,但都係無你細佬咁積極。」

「嗯……喔。」突然畀人話咗句,我都唔知應該畀咩反應。

「你去抹下個層架喇。」

我到側邊拎咗張小矮凳,要企上去先勉強掂到個層架,架上面放嘅都係阿怡同阿聰細個嘅合照,大概係小學嗰陣,兩人互相搭膊頭,嗰陣阿怡比阿聰仲高少少,綁住孖辮,嗰時嘅佢好可愛啊。

再入面啲就放咗好多獎杯同獎狀,我望咗一眼,好似都係阿聰嘅,有啲只係普通嘅豬肉獎,有啲就係學科成績最佳,仲有幾個籃球比賽嘅冠亞軍,原來佢咁叻嘅咩,真係無改錯名。

我就咁一邊睇,一邊抹到乾淨晒,但當我想落返嚟嘅時候,一個唔小心隻腳踩空咗,無咗平衡,成個人向後跌,我唔受控制咁尖叫咗出嚟。

當我已經準備跌餐懵嘅時候,我條腰無啦啦畀啲嘢托住咗,擰轉身望,係阿聰輕鬆咁將我接住咗,無論點都好,畀男人摸腰感覺好奇怪,我即刻將重心移返落隻腳,細細輕咁同佢講:「唔該。」

阿怡媽媽睇到呢個情況之後就同我講:「搞咩連企都企唔穩。」

「妳叫佢抹層架做乜,佢又唔夠高。」聰幫我辯護。

唔知做乜……有人袒護自己嘅感覺,好似都唔錯,我而家甚至會用女仔嘅角度去睇男仔,我係話韓劇裡面,因為太悶我開始睇以前完全無興趣嘅韓劇……

望住而家嘅阿聰,比我高足足成個頭,以男人嘅眼光嚟睇,其實佢幾靚仔,身上散發嘅陽光氣息都不禁令我諗起咗阿怡,果然係兩姐弟,連內在都差唔多。

終於辛苦咗半日,我用力咁揼住又酸又痛的膊頭,同時為聽日做好心理準備,我決定咗,要剪個短髮。
個故最後係咪爛左尾
完咗,上紙言睇
有D想像唔到,變番廣東話 ge tone ,會係咁。 得閒研究下你兩遍嘢之間D用字,都唔錯。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞