(少甜)我同個TB交換咗身體

1001 回覆
178 Like 21 Dislike
升中四嘅時候,我畀人分咗去坐課室最角落嘅位置,坐我前面嘅唔係咩靚女,而係一個TB。

可能因為坐得近,我平日有意無意都會觀察下佢,佢叫阿怡,平時戴住副黑框眼鏡,中短髮,要我形容嘅話我會話好似日本仔嗰種牛郎嘅髮型,皮膚應該仲黑過我,佢每日都只係會著體育服返學,我唯一一次見佢著校服裙就係開學嗰日。不過講咗咁多,其實我對佢唔反感,佢唔會圍威喂、周圍撩女,反而日日好安靜咁聽書,雖然說話唔多,但有時同我講嘢都幾有禮貌,應該話,佢同我係同一類人,一樣都係識唔到朋友,每日都係自己一個。

呢件事係發生係開學無幾耐之後。

嗰日我出去食完飯後返去學校,係校門就見到阿怡自己一個打緊籃球,因為想去樓梯就要經過個操場,所以我就係佢身邊行過。行行下突然「嘭」一聲,係個波撞到籃框嘅聲音,我下意識望向籃板方向,係嗰刹那,我望到個波原來已經飛緊埋嚟我呢邊,更重要係阿怡完全留意唔到我,為咗接波向後跳咗起身,當我意識到佢要撞埋嚟嘅時候,一切已經太遲了,我畀佢撞到瞓低不特止,成個人又失平衡咁瞓咗係我身上,佢嘅後腦又一下撞埋嚟我嘅額頭度,最後一刻我覺得個頭好痛,心口好重,跟住就無咗意識。

「喂喂你地醒啦?有冇事啊!」

矇矓之中我聽到唔知邊個Miss叫醒緊我,我感覺到自己訓咗係張床上,赤赤痛嘅後腦,同埋個心口好緊,就好似畀好多塊紗布包住咗咁,我當時心諗,有冇傷得咁嚴重。我坐咗起身,一開眼就見到自己係醫療室入面,床邊係班主任企咗係度,好緊張咁望住我同隔離床,我側側望咗下隔離係咪阿怡嘅時候,我見到嘅竟然係我自己。

「係鏡?」

我個心即時默念咗句。

唔係鏡,我微微抬起右手,對面並冇做同一樣嘅動作,淨係呆咗咁望住我,我即時檢查自己依家嘅狀況—上身著住鬆身嘅運動服,手雖然唔白,但皮膚仍然好細嫩,手毛幼細到睇唔到,頭髮已經長到蓋過晒耳仔,如果平時生到呢個長度,我老媽子一定會鬧我成個乞衣咁,之後就會捉住我去剪頭髮。

雖然好不可思議,但我真係同阿怡交換咗。

班主任睇見我地兩個唔出聲,於是就問

「你地兩個係咪仲有唔舒服,如果係咁我要Call白……」

「唔洗!我冇咩事……」

我立即截停咗佢。

然後我又望向「自己」嘅方向,微微搖咗搖頭,希望佢明白我嘅意思。

「冇……事啊,我都冇乜嘢。」

聽到我地嘅回答,班主任緊張嘅神情稍為放鬆咗少少,輕輕點咗下頭。

「咁就好啦,不過你地至少留係度觀察一堂先,之後真係冇事再返上去,我陣間再嚟搵你地。」

講完佢就離開咗醫療室。

關門一刻,阿怡立即向我問

「你係咪子明?」

我輕輕點咗下頭,向佢確定一下

「你係阿怡?」

佢亦點點頭回答。

我個腦即刻實咗,睇戲就睇得多,但人地永遠係同靚女交換,點解我會係同個TB交換,於是我諗方法點都要變返去

「頭先……我地係咪撞到先會搞成咁,不如我地依家試下,睇下變唔變得返去?」

阿怡若有所思咁,諗咗陣先同我講

「好。」

十分鐘後,我地個額頭撞到腫晒都係冇換返嚟,決定放棄。眼見班主任就快要返嚟確認我地嘅狀況,我隨口問咗句

「不如我地真係去醫院檢查下……」

「痴線咩你,邊個會信啊?」

問完我都覺得自己有啲蠢。

由於下晝仲有堂要上,我地討論咗陣,決定先挨過今日再講,慶幸嘅係,因為我地都冇咩朋友同冇咩人注意到,所以只要正正常常應該唔會有咩大問題。

過咗陣班主任就嚟叫我地返上去。

上到課室,已經係Lunch Time後嘅第二堂,我地兩個一踏入課室就成為咗全場嘅焦點,眾人竊竊私語,有啲又陰陰嘴咁笑,雖然聽唔清楚佢地講緊乜,不過都唔慌係咩好說話,而且我眼裡只有留意到我嘅女神,小琪。
做咩有兩個版本嘅
我鐘意呢個開頭多d
對比起其他人恥笑嘅目光,我更加面對唔到小琪嘅眼神,佢認真咁望住我,心底好似有說話想講咁,不過我依家唔係阿怡咩,唔通佢地有咩牙齒印?

返到埋位我淨係不停諗呢件事,突然,阿怡擰轉身敲我張檯。

「喂,坐錯位啊。」

我地兩個根本無意識到,仲一前一後咁坐返原本個位,於是急急腳咁調返啱。

好快就上埋今日最後兩堂,老實講,啱啱講咗咩我完全無聽入腦,我只係諗緊之後嘅生活要點過,等到課室嘅人走晒之後,我就同阿怡討論呢個問題。

「我屋企人會有啲煩,但你可以唔理佢地。」阿怡同我講。

我開始為佢擔心,因為我同老媽子相依為命,唔知有冇辦法呃到佢,我地交換咗好多訊息,時間已經嚟到日落,最後我地將身上嘅手機交返畀對方,有咩事就電話聯絡。

就係咁樣,今日返去嘅唔係自己嘅屋企。
都係寫呢邊,口語好寫啲
文?
Lm
lm
好有意思!推
嚟到阿怡屋企,就見到佢細佬玩緊我夢寐以求嘅PS4,阿怡話佢細佬只係中三,不過我望見佢真人好高之餘,個樣睇起嚟仲幾成熟,佢見到我返嚟後嗌咗我聲家姐,我唔想穿煲,所以淨係嗯咗一聲就返咗入房。

點知,佢間房亂到好似打完仗咁,衫褲係床上堆咗座山,啞鈴同籃球又隨地放,我嘆咗一口氣,鬼叫我今晚要瞓呢度,唯有幫佢執乾淨。

好唔容易執完,伯母就敲門入咗嚟,當佢見到間房變得乾淨企理嘅時候,驚訝到連個口合唔埋:「你平時咁污糟邋遢,今日竟然執屋?係咪發燒啊?」講完仲真係走咗過嚟摸下我額頭。為免講多錯多,我問伯母入嚟做咩,想盡早打發佢走,點知佢原來係叫我去沖涼,我有啲不知所措,所以打咗畀阿怡問點算。

「喂?要沖涼喎!點算啊!」我心急咁問佢。

「冇所謂啦,反正我都沖咗。」

「仲好細添。」

我即刻嬲嬲地,想維護最後一絲絲男人嘅尊嚴,反駁佢:「你咪又係平胸!」

「哈,睇下點。」講完呢句之後,佢就收咗線。

既然佢無所謂,咁我都豁出去,反正男人老狗有咩好睇,但我入到廁所,就發現自己錯了,當我拉高件背心嘅一刻,兩舊肉團就咁就彈咗出嚟,原來佢平時只係著住束胸背心紮住個胸,所以頭先係電話入面先咁得戚。

望住塊鏡我個心竟然開始卜卜咁跳,雖然佢皮膚其他部位曬到好黑,但胸前呢個部位因為長期包實,對比起嚟顯得雪白無暇,我越睇塊面就越嚟越紅,摸落仲有少少辣手,心諗我真係冇用,毒男十五載,竟然係用咁嘅方式望到女人嘅裸體,我望到有少少發呆,係阿怡細佬係門外敲醒咗我:「喂你快啲沖啦,一陣到我啦。」

我急急忙咁應佢:「得啦。」就快手快腳咁沖咗個凍水涼冷靜下,搽身少不免都會摸到自己,雖然觸感係好新奇,但冇咩特別舒服嘅感覺,基本上可以斷定AV裡面根本係呃人的。

沖完涼換好衫出到嚟,發現已經就快開得飯,我索性乖乖地咁坐係客廳,但部PS4就好似不停引誘緊我咁,而且阿怡細佬仲有買GTAV,我見冇嘢做,就偷偷地開咗機嚟玩。

玩玩下細佬就沖完涼走出嚟,我熄都熄唔切,見到我玩佢部機,佢就奇怪咁問我:「乜你鍾意打機嘅咩。」我一邊Save一邊答佢:「試下玩啫。」

伯父返嚟後我地就一齊食飯,途中大家都有講有笑,原來佢地一家都相處得幾融洽,睇見伯母不停咁講今日陳師奶八卦咗啲咩嘅時候,我忽然有啲掛住我老媽子,唔知依家我嗰邊點樣呢。

食完飯後我好順手咁疊埋咗啲碗筷,突然大家都冇再出聲,三個人六隻眼咁望實我,好似望見摩西分紅海咁,有啲咩神蹟顯靈,我都知道自己做錯咗嘢,即刻攤開雙手,講咗句順手啫,就拿拿臨返咗入房。

係房我仲聽到佢地係出面細細聲咁講緊乜嘢,於是我耳仔貼係門偷聽佢地討論緊啲咩。

「佢今日咁奇怪嘅,好似另一個人咁。」伯母咁講。

細佬諗都冇諗就衝口而出:「係咪識咗男朋友咋。」

之後佢地三個人就嘻嘻嘻咁偷笑,原來佢地誤會咗去第二個地方,早知唔洗扮得咁辛苦。嗰晚我真係好攰,精神上要同佢地鬥智鬥勇,所以好快就瞓著咗。
lm 有冇得加速
LM
個女仔咁睇得開嘅?
有無文?
文?
第二朝起身,因為返學路線變咗,為免遲到,我梳洗後就立即換衫出門口。

去到校門,忽然畀人叫停咗係度,以往我畀人叫停嘅原因係因為頭髮太長,估唔到今次老師走埋嚟竟然話:「你頭髮唔長唔短咁,索性留長佢啦。」

雖然我討厭剪頭髮,但個心都講咗句關你鬼事,同佢講:「校規又無話唔剪短得。」估唔到我會為LGBT平權踏出咗第一步。

「仲有,今日開始唔可以再亂著PE衫。」佢又再補充。

咁就大件事好多,唔係掛,唔通聽日開始我要著裙。

我立即跑上課室同阿怡討論呢件事。只係見佢有少少陰陰嘴笑,雖然呢個係我個樣,但真係好想打佢一拳。

「都冇辦法啦,條裙我放咗係第二格櫃。」佢開口補充。

「唔通你唔會想諗辦法換返嚟嘅咩。」我有少少嬲咁同佢講。

阿怡搖咗搖頭,表情稍為認真起嚟:「如果有辦法換返嚟,我一定會,但係……」

佢講到呢度,我開始覺得自己有少少強人所難,我連點換都唔知,拗嚟有咩用呢,望見佢有少少失落嘅樣,我反而安慰返佢轉頭:「唔緊要啦,我會慢慢搵方法。」

佢點咗下頭,開始同我討論尋晚嘅事:「你媽媽都幾好人,又安靜又溫柔。」

「你屋企人都好直率好熱情,係真係煩咗啲。」我都回應佢。

「哈哈。」阿怡認同咁笑咗聲。

正值我地呢個年紀,性情有少少改變都唔奇,雖然屋企人會察覺到,但似乎無引起咩大問題。

我同佢一人一句,就好似咩事都冇發生過咁,閒話家常。
Lm
留名,幾得意
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞