[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
191 Like 2 Dislike
push!!
呢個禮拜終於追曬
念返曬同前度既經歷
故事情節都一樣。。。
當時都覺得自己呢一世人唔會忘記呢個前度
不論佢對同James一樣對我做過咁仆街既野
始終感覺 回憶都係難以取替
好似無論同邊個一齊 佢都會繼續係心裡面有個位置
個排最後一次分手我日日喊 好彩有個中同陪我
咁啱佢又被人帽左 兩個一齊失戀一齊陪大家
同佢好夾 愛情觀好一致 不過因為friend左好耐 無啦啦拍拖好奇怪
最後我地一齊左
我先發現原來前度無我想像中咁重要 咁難以取替
唔係因為有新既感情
而係我知道邊個人願意真正陪我渡過我既低潮期
而唔係又要我自己一個痛喊

所以James唔好再拋棄Jessie
佢真係為James付出好多
唔好因為auntie講咩而動搖

真心希望James Jessie有幸福結局
你push完但又拉
多謝大家繼續推文,今日會大量出文
----------------------------
第二十二章(10)

跟着James的步伐,二人來到渣甸中心。

「間野叫咩名?」Jessie看着牆上數之不盡的店鋪名稱,好奇地問道。

「去到你咪知。」James牽着Jessie走進電梯,按下二字鍵。

踏出的電梯,看着熟悉又陌生的裝潢,Jessie總感覺自己來過這樣,卻又想不起甚麼時候來過。

「book咗兩位,姓吳嘅。」James對站在門口的侍應說。

「吳生,依邊呀。」在侍應的帶領下,二人來到一張寬敞的四人桌前坐下。

「我地係咪黎過?」Jessie問道。

「唔知喎。」James故弄玄虛地說道。

費煞思量了半天,Jessie終於想起了,驚訝地說:「我記得啦!有一年你打贏機,咁啱我生日你就帶咗我黎依到慶祝,仲係到送咗對⋯⋯Swarovski耳環比我,係咪?」

「仲以為你唔記得添。」

「但你唔係話食日本野架咩,做咩變咗食韓燒?」

「食依間唔好咩?」James問道。

事實上,James昨晚和Jessie視像通話後,正準備上網訂位時,卻在看到這間店,腦海浮現Jessie那時候那張滿足的臉,才想起自己答應過她要再她來吃一次。

為了兌現那年的承諾,為了減少對Jessie的虧欠,James二話不說就預約了這間餐廳。

「唔係⋯⋯」Jessie放下餐牌,用手示意James靠近自己。James看着James那煞有介事的表情,以為她要說些甚麼驚天動地的事,便也往前伸出耳朵,沒想到Jessie竟小聲地在他耳邊說:「但依間野好貴。」

聽到這裏,James笑了。果然,Jessie的反應還是和那時候一樣。

「我啱啱出咗糧呀。」

「出咗糧都唔可以亂洗架。」

「洗係你身上面就唔係亂洗錢啦,只要你開心咩都抵返晒。」James看着Jessie說。

聽到James的話,Jessie臉上綻出一個甜滋滋的笑容,便沒有再說甚麼。
然而,當Jessie打開餐牌,才發現那時她最喜歡的那款二人套餐已不見了。

距離上次黎食都過咗咁耐,都好難怪無咗嗰個Set嘅⋯⋯Jessie心想。

既然如此,Jessie決定直接點她最愛的神仙雪濃湯,卻同樣找不到,她才發現餐牌再沒有像以前那樣的單點湯品、前菜、主食等等,取而代之的是放題。

也許,是因為之前實在太貴,來消費的人不多,所以轉型了。雖然價錢便宜了不少,可是Jessie不喜歡吃放題,除了是因為她本身吃的不多,並不划算,更因為放題的質素大多比不上單點。

Jessie總覺得吃一定要吃最好吃的,不然就不要吃,否則就浪費了她寶貴的Quota,若是因此肥了,那就太不划算。

想到這點,Jessie不禁皺起了眉頭,說:「無咗我之前最鍾意嘅湯,唔食啦。」

James沒想到,當他終於記得要預約時,卻忘了做好資料搜集。

「無湯姐,仲有燒肉呀嘛,仲平D添,試下啦,可能都係咁好食呢。」James遊說Jessie,嘗試化解這場突如其來的危機。

「平咗一定因為佢用咗平D嘅牛啦,一定無之前咁好食⋯⋯」Jessie扁着嘴說。

「乖啦,試一次咁多,最多我地嗌最貴嗰個Set。」James覺得既然已坐下了,若就這樣走出去始終不太好意思,卻不知道,Jessie之所以喜歡這間餐廳,從來不是因為它的牛,而是因為那碗湯。

雖然Jessie覺得她還未點餐,即使就這樣走了也沒甚麼大不了,可是為了顧及James的感受,Jessie還是無奈地答應了。

終於,食物送了上來,James勤快地把牛肩肉放在燒網上,專心不二地盯着,好不容易烤好了,馬上夾到Jessie碗裏。

Jessie把碗裏的燒肉夾起來,看了又看,才沾上燒汁,猶䂊地放進口裏。

咀嚼了幾秒,Jessie的眉頭再次緊皺了起來。

看到Jessie這樣子,James也馬上吃了一塊。

果然,一如所預,不僅沒有之前吃的那樣油脂均稱,亦沒有那時的鮮甜,還有點雪藏的味道。

「或者牛舌會好食D呢!」說罷,James又燒了幾塊牛舌,放到Jessie碗裏。

吃了幾口,Jessie本來已板起的臉更黑了點。

「唔緊要,我地再試下另一個部位,一定有個擺得落口嘅。」看着Jessie那黑得像包公的臉,James嘗試死裏求生,再次把另一款肉放到燒網上。

可惜,還是不太成功。

如是者,Jessie就這樣擺了一頓飯的臭臉。

「寶貝呀,唔好咁啦,我都唔知佢變到咁架。」James說道。

可是,Jessie沒有說話,只默默地看着窗外。

James懊惱,比起以往每一次都要令他懊惱和後悔,因為他不想讓Jessie留下不好的印象。

「對唔住啦。」

然而,Jessie氣的不是James,而是這頓飯,她實在不甘心自己竟然花了這麼多錢,吃了一頓垃圾,不僅浪費錢,還浪費了她寶貴的卡路里。

想到這樣,她就更氣了。

「最多一陣我地再去食過啦,你想食咩就咩。」James提議道。

聽到這句,Jessie才終於願意把目光重新放到James身上。

「真係?我想食嘅野唔平架喎。」Jessie問道。

「真係!」只要Jessie高興,James不介意吃貴一點,大不了他就再省一點,連熊仔糖都不買了。

「我要食嗰間新開嘅pancake。」說起美食,Jessie馬上興奪起來,終於不再板着一張臉。

看到Jessie臉部表情轉變之快,James笑着說:「好,就食pancake!行啦行啦,唔好食依D垃圾啦。」說罷,James馬上叫了侍應來,說:「埋單呀唔該。」

「吓,你唔食啦?」

「你想食pancake呀嘛。」

「但⋯⋯但我地唔係食咗好多咋喎,咁咪好唔抵。」Jessie看到帳單的瞬間才不禁心疼起來,心想:James要返幾耐工,先賺到今餐飯嘅錢呢?

「邊係呢,唔好食都食先係晒呀,曬晒我寶貝D Quota,因為咁肥咗就唔抵啦!」James表情誇張地說,逗得Jessie笑了。
多謝你追故
多謝你又幫我推文
繼續用文黎報答大家
-----------------------
第二十二章(11)

終於,二人來到Pancake店前,看着滿滿的人龍,James有點退縮,若是平時,他一定早已打了退堂鼓。

可是,這次他卻主動拉着Jessie去了排隊。

「哇,難得你無叫我唔好排喎,做咩今日咁好死?」

「我得今日先咁好咋咩?咁算啦,我走啦。」James作狀要走,Jessie馬上拉着他的手臂,說:「講笑講笑,我寶貝永遠都咁好。」

排了快一小時,James和Jessie才終於排到頭幾位,沒耐性的Jessie再次抱怨道:「幾時到我地呀?」

這就是平日的James打退堂鼓的最大原因——有耐性的他最怕怕就是沒耐性的Jessie會等到黑臉。

可是,這天,他卻不太捨得這麼快就排到他們,即使Jessie會一直不耐煩地問甚麼時候到他們,他也無所謂。

這樣他就能多見一會Jessie,好好地記着她那張臭臉。

終於,還是到他們了。

「哇,朱古力同抹茶都好似好好食,仲有得加芝士添!可惜呀,你唔食芝士⋯⋯」Jessie一臉可惜地說。

「咁就一份朱古力同一份抹茶啦,其中一份加芝士。」James向侍應招手。

「吓,咪住先,你無野想食咩?何況,你都唔食芝士。」

「我想食你。」James靠近Jessie小聲地說。

聽到這句,Jessie害羞得說不出話來。

過了大約二十分鐘,Jessie快等得不耐煩之際,pancake終於來了。

Jessie興奮地拿起刀叉,切好後,把抹茶pancake沾上旁邊的芝士醬,送進口裏的瞬間,口蕾興奮得跳起舞。

「好好味呀!」看着Jessie滿臉洋溢幸福的表情,James也不禁笑了,頓時覺得一切也值了。

「你試下朱古力。」James把自己碟上的pancake切好,餵到Jessie嘴裏。

「好香朱古力味,仲好軟熟!」Jessie的幸福指數又提升了一點,「你做咩唔食?」

「廢事同你爭野食啦。」

只要Jessie喜歡,James從來都不會多吃,寧可把美食都留給Jessie,彷彿他吃的是她的快樂,只要她快樂他也就飽了。

尤其是這天,他更想多看Jessie兩眼,用眼睛把她的笑容烙在腦海裏。

「抹茶都好好食架,你試下!」說罷,Jessie把抹茶pancake餵到James嘴裏。

豈料,James竟搖搖頭。

「吓,無可能架,明明就好好食。」Jessie難以置信地,又把一塊pancake送進口裏。

「邊夠你好食呢?」聽到James這句話,Jessie翻了個白眼,一臉無奈地笑着說:「口甜舌滑!」

「你唔鍾意咩?」James問道。

「如果可以含蓄返少少會好D。」

「對住你我含蓄唔到。」

面對James的甜蜜攻勢,Jessie實在拿他沒辦法,於是又把一塊pancake塞進他嘴巴。

「你係咪想塞住我個嘴!」然而,很快就被James看穿了。

「邊係呢?我覺得好食想同你分享咋!」Jessie嘗試找藉口。

James伸出手,示意Jessie往自己的方向靠近,問道:「知唔知點先可以塞住我個口?」

「點樣?」Jessie問道。

沒想到,James竟沒廉恥地閉上雙眼,對着Jessie嘟起嘴巴。

「乜你咁架,明明我咁Sweet!」James感受到嘴唇接觸到的不是Jessie的唇,馬上睜開雙眼,只見Jessie又一次把pancake塞到他嘴邊。

「咁易比你錫到架咩!」Jessie得戚地說。

不知怎的,Jessie的話竟讓James想起Jessie母親說過的話。

確實,不容易,他們的距離遠得他根本無法看見,想到這裏,James突然覺得嘴裏的pancake竟變得苦澀起來。

「唔好意思呀,用餐時間都差唔多啦,麻煩兩位埋一埋單先呀。」侍應把帳單放到餐桌上。

雖然James故意吃得很慢,可是要來的終究還是要來。

看到帳單上的款項,James掏出錢包,準備把最後四張的紅鈔放上去時,Jessie卻把一張印着HKU的名字和校園風景的信用卡放了上去,說:「頭先你請咗我食燒肉,依餐到我請啦。」

他拿的只是四張價值有限的百元紙幣,而她拿的是現在信貸額只有一萬、他朝只會變多,而不會變少的信用卡。

她的前途無可限量,而他的前途卻連瞎子都能看到。
----------------------
仲想唔想睇
終於有文喇
想!
繼續
留名
終於live到,樓主我有follow你IG留過言俾你,本身係紙言追,但見幾日無更新唯有上連登追
最尾幾句真係sad到喊出黎
消耗真係愈黎愈大 唉 呢段關係根本係痛苦地快樂著
都幾心酸 就咁又分手Jessie會好傷心
睇黎最後都要分手
唔捨得就黎到結局 但又好想睇結局
今晚喺咪要完啦
好似預見到結局
Sorry,唔記得咗更,啱啱更返
睇黎今晚完唔到不過都應該快,下章唔長,好快完。
我都係,寫咗咁耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞