[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
191 Like 2 Dislike
補多句先

可是,她不知道的是,母親也有過和她一樣的想法,結果卻落得遍體鱗傷的下場。
我們總以為自己和父母有點不同,不會走上父母的舊路,不要活成父母的樣子,然而,我們卻往往會在不知不覺間,成了兒時最不願成為的那種人。
這時,手機再次響起,是James。
加油
加油
加油
新po留名
希望我地三十年後
唔會變成我地依家最憎個種人
有啲嘢要記一世 唔可以原諒
Amen
留名
James真係好廢 有乜野好
做乜都好似唔情願咁
咪再quote文啊
第二十二章(4)

回到宿舍門前,當Jessie準備拿學生證開門時,James拉住了Jessie,說:「你頭先係車到都未答我,你做咩無啦啦咁夜仲返黎?」

她該告訴他,是因為他們復合嗎?Jessie不知道,只知自己不想加重James的內疚感,便說:「無呀,都係D無聊野咋嘛。」

「你唔講,我唔幫你搬D行李上去架。」James威脅道。

Jessie想了想,從James手裏搶過行李的手柄,說:「咁我自己搬,你走啦。」

「唔好唔好,我講笑姐」James連忙從Jessie手上拿回手柄,「話我知,等我同你分擔啦好無?我唔想你唔開心。」

Jessie每次有任何不快,都會主動和James說,怎麼這次竟死活也不肯說?James總覺得事情不簡單。

「你真係想知?」

「嗯,你講啦。」

「我怕,我講咗,你會離開我。」

「痴線,點會,我應承過唔會離開你架嘛!」

「真係?」Jessie如舊地說出這句口頭禪。

「嗯,點都唔會離開你!」James堅定地說。

Jessie在腦海把事情重組了一次,說:「我爸飲醉咗亂講野,話我媽當屋企係酒店,然後兩個人就鬧交啦,鬧鬧下又燒埋我嗰搭,話我亂咁帶人返黎,跟住⋯⋯咪同佢地炒大鑊,我又唔想同佢地嘈落去,咪索性⋯⋯返黎囉。」

「你帶人返去⋯⋯姐係話緊我?因為我,所以你同佢地鬧交?」

咁都比你捉到個重點,Jessie心想,只好努力地轉移焦點,說:「依個唔係重點,重點係明明係佢地鬧交,我去勸交,但仲燒埋我嗰疊,我唔想再同佢地嘈咪返黎。」

「對唔住,搞到你比人鬧,我以後都唔去你屋企啦,費時你比人鬧,」James把Jessie擁入懷裏說道,真的以為是因為Jessie隨便帶自己上去才被罵,「你呀,讓下佢地,返房山埋道門,嘈少句咪無事囉,係要成日同佢地硬碰硬。」

「姐係依家我唔啱啦?」Jessie推開James問道。

「我邊係咁嘅意思呢,我係話你返黎宿舍山埋道房門,冷靜下都啱嘅,聽日就無野架啦!我地上去啦。」

說罷,James便抬起行李,像以前一樣替Jessie把重得能砸死人的行李搬上樓,一邊搬,一邊忍不住問道:「小姐,你搬乜野咁重呀?」

「對你嘅愛囉!個心裝唔晒,多到要用個箱pack起佢!」Jessie說道。

聽到這句,James馬上被融化了。

推開房門,沒想到,Angel竟然也在房間,正坐在床上看書。

「呃,你無返去咩?」Jessie驚訝地問道。

「有呀,又返番黎咋嘛。」Angel看到James的身影,竟然沒有一絲驚訝,只平淡地對他揮手說:「嗨。」

「嗨,好耐無見。」James回應道。

然後,Angel便沒有說過話。

James好像感受到自己打擾了Angel,便說:「無野嘅,我走先啦。」

Jessie也覺得自己沒和Angel說聲便讓James上來好像也不太對,便馬上附和道:「好啦,唔該晒你。」

說罷,James吻了Jessie的嘴巴一下,便走了。

Jessie以為Angel看到James會驚訝得說不出話來,沒想到,她竟出乎意料地冷靜。

看着Angel那張略為憔悴的臉,Jessie總覺得她有點奇怪,卻又說不出怪在哪個位置。

Jessie彎下腰,嘗試看清Angel手上那書的書名,然後說:「〈我談的那場初戀〉,做咩無啦啦睇依類書,你平時睇架咩?」

「無呀,我見無聊咪拎黎睇。」Angel面露微笑地說。

看到Angel那微笑,Jessie心想:可能係我諗多咗啦。

「係呢,你嗰日同Jacky最後點慶祝?」Jessie坐到Angel床邊,好奇地問道。

「我地分咗手。」Angel的目光沒離開過那本書,漫不經心地回答道,彷彿是在說別人的事一樣,一臉雲淡風輕的樣子,而臉上還是掛着那抹微笑。
----------------------
終於可以早少少訓聽晚繼續!
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn
好多文
Jacky同Angel 咩事
其實想睇angle同jacky條線多啲
期待!!
更多篇啦
唔好咁啦
俾Jessie 休息吓啦
講撚完都係咁
可唔可以俾raymond見到james送jessie返hall
等raymond識得自動收皮
加速
lm
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞