[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
191 Like 2 Dislike
睇左啦 好真實
Ig story見到即使睇左啦
睇咗喇
錯過左就真係返唔到轉頭,普經鏡意既女仔,勇敢d或者就唔同結局
希望Jacky都可以重新出發
錯過左就真係返唔到轉頭,意既女仔,勇敢d或者就唔同結局
希望Jacky都可以重新出發
初戀普遍好難行到尾~~~
不過如果因為驚應付唔到LD而分開又真係太傻
睇到好心酸
Jacky錯過咗個好女仔 好可惜
會唔會有Jessie 同james番外篇?
Jessie話考慮寫前傳或者後傳
後傳好嘛
後傳啦
睇完樓主個真人故
令我想好似樓主咁勇敢打返曬D經歷出黎
一路打一路諗 做咩我咁傻去自挖傷疤

睇左兩個幾月
其中有幾章睇到勁心痛勾起D傷心回憶訓覺果陣喊
但喊完舒服好多

好真實
完全感受到你有幾愛佢
Move on睇怕真係用左好耐
最辛苦係啱分手果一個月
到之後既開始習慣冇呢個人
真係要好耐先由心底裡接受到到重新出發

不論男女
其實一心一意係咪真係咁難?
絲打係咪打算出故
出緊
因為之前打到好亂所以開左新post重新編排過

Jessie呢個真人故係我第一次由頭睇到落尾既故
都係因為呢個故我先有衝動想記錄返自己既過去
支持你 做你第一個讀者
多謝你先
我地繼續等Jessie 出前傳同後續故
要找數比Jessie😣
小弟唔識寫故,咁就求其喺度講少少啦⋯⋯可能有啲九唔搭八

Background
我細個已經移民外地
種種原因令我晒咗好多時間打機,上網 (ICQ, MSN anyone?) 所以讀書差,最後入咗三流大學 (係外國,大學通街都係,梗有一間係你附近 你畢到業就一定入到. 唔知係香港算唔算係IVE呢)

外國大學興一樣野叫做co-op, 即係話一個term返學一個term返工, year 2 to year 4. 通常成績高先至入到co-op program. Co-op program畢業出嚟嘅人,大部份唔使愁冇好嘢做,因為已經有相關工作經驗,同埋原公司通常都會請返你

咁我D分咁低就梗係無緣啦 喺三流大學讀工商會計已經蝕抵,冇co-op 兼冇相關工作經驗更甚. 嗰陣時都幾down...真係唔記得個幾年大學係點過

不過好好彩,畢咗業幾個月之後搵到一份會計嘅工 - 雖然只係一個三人Office乜都要做一腳踢,人工又超低(8000 HKD都未算低 )不過調返轉嚟睇,當係老細俾錢我跟佢學嘢

如是者過咗年幾,跳槽,去到一間大啲嘅會計師樓做二打六
就係喺嗰度,我遇到她

她,同我一樣都係香港過嚟 - 話佢係學霸真係不為過. 佢係讀HKU呢類級數嘅大學, 唔使溫書都可以係所有year 4 Math classes攞90幾分嘅人
我轉工嗰陣佢讀緊碩士,同年就可以寫埋CPA最後一個exam...前途無可限量
佢又年輕過我,又靚女 (雖然佢冇34E )

嗰陣時我哋唔同部門. 佢做核數審計,我做理帳,淨係Prestige 已經差幾條街,都未計人工等等.....我地有傾幾句打招呼,但當時我同另一個女仔拍緊拖,所以除咗工作上諗都冇諗過會有任何發展....

—-——

今晚再繼續
細個就移咗民,但係你啲中文都唔錯喎!
等緊樓上個故仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞