[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
191 Like 2 Dislike
一直keep住追 黎到接近尾聲
我更加覺得自己同James嘅性格好似
都係咁婆媽 咁自卑 咁容易心軟
不過我同佢唔同嘅係 我冇資格一腳踏兩船
我同佢一樣都只係唔明白
點解愛情 往往係會將一個好好嘅人 錯配喺一個差嘅人身上
而呢個咁差嘅人 又係憑咩 遇到一個一生中最愛自己嘅人
結果都係去日本 去完日本就復合?
唔知點解 睇呢一章覺得好搞笑
似打情罵俏買多個分咗手
但其實我唸緊就算復合左都改變唔到James既自卑心架 後來點樣
[結局篇]第二十三章(4)

「為咗我,咁樣呃你呀媽,值得咩?你仲要考Midterm呢?」James還是垂下了他的手。

「點解你成日都要諗咁多?」

Jessie的個性和James簡直是差天共地。若James是婆媽,那Jessie就是衝動,常常覺得人生苦短,想到甚麼就應該馬上去做,也是為甚麼她能用一個晚上就改變決定,決心今天要和James一起去日本。

加上,自從James出過軌後,Jessie其實已認清愛情能有多脆弱,她明白到不管相愛多少年,即使今天還愛,明天也可以不愛,既然如此,為甚麼還要想這麼多?為甚麼不可以趁彼此還相愛的時候好好捉緊對方?為甚麼還要介意別人的看法?

畢竟他們最後也未必會一生一世。

可是,回憶會,尤其是這樣轟烈而衝動的回憶。即使哪天分手了,至少彼此也絕不會忘記,若哪天老了拿來當送酒的小菜,也是極佳的。

「唔好諗我媽,唔好諗Midterm嗰D無聊野,我剩係問你一句,你愛唔愛我?」

James不想說些違背良心的說話來傷害Jessie,可是也不知道該不該說實話,因為他怕Jessie母親說的話是對的,他這樣是害了Jessie。

於是他選擇了沉默。

「你唔敢答我,姐係你仲愛我,咁你同唔同我去日本?」

James還是選擇了沉默。

「你唔出聲姐係咩意思?」

這次,Jessie不能再把沉默當成默認,因為真的要去,就要馬上執拾行李,而她根本不知他的護照和行李廂放在哪。

反正都上咗黎,唔理啦,Jessie心想。

貫徹Jessie一貫衝動、固執的性格,Jessie閉起雙眼,主動親了James的嘴巴。

面對Jessie突如其來的吻,James不懂反應。

Jessie卻沒有停下來,繼續熱切地親吻James,嘗試用舌頭撬開他的嘴巴。

James終於抵抗不來,開始回吻Jessie。

「Jessie今晚留係到食飯呀,我買咗你最鍾意食嘅⋯⋯咦,人呢?」沒想到,這時候,James的母親竟回來了。

James母親的聲音強行拉開了Jessie的眼皮,當Jessie正準備縮開時,James卻不願放開她,一邊吻着,一邊把她拉進自己的房間,就像中學的時候。

來到機場,James牽着Jessie的手來到櫃枱辦理登機手續。

昨晚喝酒的時候,James大概沒有想過自己今天竟然會來到機場,還是和Jessie一起,他開始覺得這個決定有點瘋狂,卻也刺激,更多的是幸運,竟然還能和Jessie一起去日本。

「你估我地會唔會撞到佢呀拿?」Jessie問道。

「邊個佢?」

「你話呢?仲有邊個佢?」

James這才意識到Jessie說的是Kay,看似平靜地回答道:「唔會掛。」實際上,內心正求神拜佛,千萬不要碰到她。

「你估你張機票唔係同我一齊買嘅,你會唔會無得同我一齊坐,而係要同Kay一齊坐?」Jessie雖然手在翻看自己的護照,可話題還是圍繞着Kay。

係嘅話我死咗去算啦⋯⋯James心想。

「兩位嗰邊呀。」空姐微笑地對James和Jessie說。

「晚安,麻煩兩位比你地嘅Passport我呀。」空姐微笑說道。

遞上Passport後,James便把自己的行李抬到輸送帶上。

這時,空姐問道:「唔好意思呀,你地張機票係咪唔係一齊買架?先生你嗰張好似係同⋯⋯林小姐一齊買嘅?洗唔洗幫你地調一調位,安排坐埋一齊?」

這句話猶如一根救命稻草,James連忙說:「好呀,唔該你,唔該晒。」
「唔洗客氣。」空姐禮貌地回答道。

James這才鬆了一口氣,卻沒想到要避的,終究還是避不過。
------------------
究竟James同Jessie會唔會撞到Kay呢?
撞到又點
當阿kay透明算啦
撞到都當見唔到
自己搞出黎既野自己揹番
三人行
仲睇緊要留言話我知呀!!!!!我會努力打快D
試下唔好諗到自己咁差就有可能!
Live!!
我覺得最大原因未必係自卑,而係覺得自己比唔到最好嘅Jessie?
睇緊!
Live!
結局篇好好睇呀
我係Jessie 就一巴車埋去
一巴咁少
why not both
2條唔係平行既線 只係會得1個交叉點 之後就會愈走愈遠
其實佢都一路都盡力俾最好既野俾Jessie 就算慳飲慳食都想見到佢笑 所以我絕對唔懷疑James既付出 但因為佢既能力所限 學歷低又冇乜錢 付出真係好吃力 做男人咁都照顧唔到女朋友 仲要佢陪你捱窮咪覺得自己真心廢

可能Jessie覺得唔介意 亦都唔明點解要介意 但係自卑係因為有比較 日常生活細節既差異都會突顯出你地唔同 呢種感覺係不由自主既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞