[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
191 Like 2 Dislike
支持你
仆街 真係咁
謝推介!我試試先
我都即刻諗起cc can
不過cc can最出名應該係頹飯
報到
終於追到live
live
出多篇啦
係太孤陋寡聞,聽你地講完先去咗search
多謝大家嘅支持,更多篇
-------------------
[結局篇]第二十三章(2)

來到Canteen,由於人並不多,Jessie很快便看到獨自坐在窗邊一隅的Angel。

「早知唔幫你買定先啦,糖水都凍晒啦。」Angel婉惜道。

「諗住一次過印晒,唔晒再成日行上去呀嘛。」

「唔係喎,我頭先明明係窗口望到你企係湖邊,挨住個欄杆企咗陣,你⋯⋯諗緊咩?」Angel試探性地問道。

事實上,Angel已猜到Jessie在想James,可是她沒說穿,因為她不知道Jessie想不想說。

「以前佢黎搵我嘅時候,我地一齊行過嗰條路,啱啱行過,又諗返起佢。」Jessie低下頭,喝了一口早已涼透的蕃薯糖水。

「個日本之旅,你真係諗住唔去?」

「去旅行都係為咗開心姐,與其去咗係咁諗起佢,唔去好過啦,更何況個個都Midterm緊,邊個陪我去?留係到溫Midterm好過啦。」

「既然你仲掛住佢,不如⋯⋯去搵佢?」

Jessie只回了Angel一個牽強的微笑,便低下頭繼續吃糖水。

其實Jessie也很想去找James,可是,只要想起那時,她死纏不放,換來的卻是James的冷酷無情,儘管後來的她知道,他只是為了把她趕走,才戴起那可怖的面具。

可是,她還是怕了。

如其敗走,倒不如像現在這樣瀟灑離場,為彼此留下一個美好的回憶更好。

若然,這是James想要的。

「K哥話James好耐無同過佢打機,成日掛住返工同讀書,讀書同返工,好似變咗另一個人咁。」

「咁咪幾好。」

或許,沒有了她,James才會變得更好。

「佢仲成日掛住飲酒。」

「吓,佢唔飲酒架喎。」Jessie一臉驚訝,心想:係都我飲先啦。

「佢仲成日拉埋K哥一齊飲,飲到K哥依家唔敢再聽佢電話。」

「你又知,你同K哥好熟呀?」

「上次同Wendy佢地食飯,K哥講嘅,仲叫我叫你快D去認領返James,廢事佢成日半夜飲醉打比佢。」

人地想唔想我認先得架⋯⋯Jessie心想,手裏拿着勺子,不斷搗弄着碗裏的蕃薯。

回到房間,充好電的二人繼續為Midterm和Paper奮鬥。

一直到兩時多,Angel才去洗了澡,只剩下Jessie獨自一人一邊吃着零食,一邊溫習筆記。

坐在寂靜的房間裏,Jessie不自覺地拿起手機。明明沒有新信息,只有些她懶得覆的信息,可是她還是按進了WhatsApp。

掃過母親的關心,Alan的補習問題,女籃的Grp message⋯⋯Jessie按進了James那仍舊漆黑的頭像。

和那次分手不同,這次James沒有再回來糾纏Jessie,即使Jessie後來有找過他,他也沒怎回覆。

很自然地,映入Jessie眼簾的,只有那篇令她難過的千字文。

這不是Jessie想看的東西,她馬上滑過這條長長的信息,回到二人剛復合時的對話內容。

這才是她想看的,那些不能重來的甜蜜對話,讓她暫時抽離一下殘酷的現實。

這時,手機突然響起,是James。

咁夜,打黎做咩?⋯⋯唔理啦,聽咗先啦,Jessie心想,然後按下接聽鍵。

「喂⋯⋯?」Jessie口裏含着一塊芒果乾,弱弱地問道。

對方沒有說話。

於是,Jessie又問了一遍:「喂?」

電話的另一端依然是一片沉寂。

唔通佢Hi錯制?當Jessie準備掛線時,終於傳來了James醉醺醺的聲音:「我好掛住你,我真係好掛住你,寶貝⋯⋯」

我都好掛住你⋯⋯Jessie心想。

沒想到,以前經常聽到的一句話,常聽得早內心早已不會為此波瀾起伏,這天卻在心底翻起了層層巨浪。

Jessie咽下了嘴裏的芒果乾,門道:「掛住我又唔搵我?」

聽到Jessie的聲音,James驚訝得不懂反應,混亂的思緒霎時清醒過來,定眼一看,發現是Jessie的名字後,馬上掛斷了線,徒留Jessie一人呆呆地,看着已掛線的手機屏幕。

Jessie突然心生一個瘋狂的想法。
--------------
聽日繼續,聽日真結局!
多D人留言聽日就早D出!!
雖然好想快D完,但又有D唔捨得
btw完咗個故可能會出2篇番外,
大家想睇:
A. Raymond
B. Jacky+Angel
C. Alan
邊兩個?留言話比我知啦(限選兩個英文字母呀!)
想睇B 同 C
想睇A同B
B+C
想睇A同B
C
I like him
B 夠啦
B and C
B C
覺得最後都係會復合
我全都要
唔係唔係 我覺得d款未必啱Jessie心水
There is a huge hint in one of her former posts
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞