[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
191 Like 2 Dislike
我都想知!
點解我睇唔到?
is she your wife now?
Report 咗
唔怪之得!
Maradona ching會唔會講埋同老婆仔個故事呀 好吊癮呀!!
我覺得戴咗眼鏡嘅angel重靚!
同埋raymond好似靚仔過james,在加埋佢以前啲情史,咁樣真係冇乜安全感!
alan又真係唔夠靚仔,睇嚟佢都冇運行。
我都等緊
Angel 真係好angel
+1
係呀,我鍾意呢type
我初時以為係啲好普通樣嘅女仔!
正呀!
Tonight my time, tomorrow afternoon your time
you will find out
Maradona waiting for your story
我get到Jessie大概係點 就係白 雙眼皮深
邊到?
are you living in the east coast?
can't wait!!!
Yes
you are too?
No, west coast..
去Jessie ig睇
Sor 之前冇乜點樣proofread
都係好多年前嘅事,盡量將重點講返出嚟啦

獨生女,學霸,加上senpai... 冇咁順攤嘅

Chole 嘅父母都算係成功人士,所以佢哋對個囡嘅伴侶有要求係無可厚非. 頭幾次見面大家都算係融洽相處,但係睇得出佢哋係有疑惑 - 讀書又麻麻,職位又低過阿囡,CPA 牌又未有 (其實轉左department之後已經追緊)....發唔發展到落去㗎? 之前唔係有一個男仔係讀緊MBA嘅咩? 佢應該都唔差啊...etc etc

以上嘅我冇親耳聽到,但Chloe有轉述返俾我聽. 每次講完就笑笑口話係呀,你快啲發憤圖強阿,要搵得多錢過我㗎 完全唔會覺得會令我難堪....咁我聽完又唔會話嬲嘅,都係事實,所以只可以苦笑

講真Chole 本身唔介意,但佢都係乖乖女一名,唔多唔少都會俾父母說話影響
再加上拍緊拖嘅couple有邊對唔會嗌交㗎? 我又唔係一個好識氹人嘅人,有陣時佢一嬲起上嚟就會好自然將我同以前嘅男朋友比較 (之後講返,佢嘅ex係真係好錫佢,只不過太過controlling)etc, etc ...搞到大家都好唔開心

最終都係要攤牌

我好記得,嗰一晚落緊大雨

我哋出咗去飲杯嘢,原意係想傾吓我哋嘅關係,有冇得修補...不過大家個心都好沉重,覺得嗰晚可能係最後一次一齊出嚟

好似我哋呢啲對數字敏感嘅人,諗嘢通常都會好理性
Chole 就係一個非常之理性嘅人,佢嘅decision making 甚少會擺感性嘅因素落去
理性嘅一面話俾我聽,可能救唔番

買咗嘢飲,揸車去咗一個懸崖上的公園
沿途一路聽歌,零交流,個心越嚟越重

去到,停低架車,雨勢越來越大

佢好平靜咁同我講,不如我哋淨係做朋友啦

我冇即刻回答佢,因為我內心掙扎緊
我係好鍾意佢,腦海裏邊開心嘅片段一幕一幕出現
不過大家已經係成年人,知道感情係唔可以勉強
當你真係愛呢個人,試過,盡咗力,就應該放手,希望有更好嘅等緊佢

諗通左,如是這,我放手

點知...跟住發生嘅事真係出人意表
咩出人意表
唔好吊癮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞