[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
191 Like 2 Dislike
唔瞓就係等睇文咋
諗起之前ig fol咗之前溝過我男朋友嘅女仔佢fol翻我之後我就日日po story放閃,真係好on9
好想快啲有結局
覺得重甜
雖然睇緊但唔想咁快完
如果Jessie攰 不如早d瞓好過啦
This is so TVB....話係一場鬧劇都不為過
其實寫親甜都好鬼尷尬
加速
可能因為係當時人
一直有追,好好睇啊樓主
睇完啦
個八婆Kay真係冤魂不散咁好煩
等樓主更😍😍
出埋!
大力支持
睇埋先訓
原來個結局篇仔細D寫可以有排寫無謂互相折磨,我地聽日先大結局啦好嗎?
---------------
[結局篇]第二十三章(6)

終於下了機,Jessie拍下在日本的第一幀照片,準備發到IG上時,才想起她不可以放上網,不然她的同學就會知道她是走堂去旅行,還不知道Alan會不會不小心告訴了母親。

這是一個不以公開的秘密之旅。

Jessie只好忍手,哄自己遲點再上載。

拿取行李後,James和Jessie便開始前往他們的第一個目的地:酒店。然而,沒想到不僅拿行李,之後坐車,甚至踏進酒店的一刻,都能看到Kay。

站在酒店前,Jessie黑着臉說:「我地唔係住埋同一間酒店咁開心呀嘛?」

經過一夜凌晨機的折磨,本已很累,還要繼續看到惹自己討厭的Kay,Jessie不自覺地,就擺出了一張黑到無可再黑的「西臉」出來。

點解我地會訂埋同一間酒店架?Jessie心想。

其實James早就想到了,卻不敢說出來。

Jessie仔細想了想,好像找到了應該為這件事負責的人,說:「我記得我明明問過你揀依間酒店好唔好,你話好我先訂,你應該知道依間酒店就係你同佢訂嗰間架。」

所以說,千萬不要得罪女人,她可是會把每一個你想不到的細節都記下來。

無可推卸,James竟裝傻扮懵起來,看着天空說:「呀,今日天氣都幾好喎。」

心裏的想法得到確認,Jessie更是生氣,可是當她看到Kay的身影時,又覺得自己不可以生氣,因為她要證明自己過得比她更好。

於是,Jessie收起自己的「西臉」,換上一抹奇異的笑容,說:「唔緊要,我地快D check in,攞低D行李,然後出發去第一個景點啦。」

本來離開了酒店,沒再看到Kay,Jessie的心情馬上好了不少,然而,這時James卻不斷睡着,坐車睡,到景點又睡,睡到差點坐過了站。幸好眼前風景甚美,加上第一次來日本,不免還是有點興奮,使Jessie未至於生氣,可心情也不是很好。

直至,來到大阪城公園,看着漫天櫻花,Jessie的心情才好起來。

拍了幾張照片後,Jessie和James坐了在石椅上繼續觀賞這鋪天蓋地的粉色世界。

「好靚呀,你話係唔係?」Jessie興奮地問道。

然而,James卻沒反應。

「喂,over over?」

還是沒反應。

Jessie轉過身,才發現James又睡着了。

搭車又訓,依到咁靚都訓,你不如返酒店訓啦,Jessie心想。

「唔睇啦。」Jessie生氣地站起來。

然而,當Jessie走了幾步,發現身後還是一點腳步聲都沒有,回過頭,才發現James還在睡,根本沒留意自己走了,更是生氣。

既然她走了James也不會發現,Jessie很想就這樣一走了之。

偏偏,他們只買了一張上網卡,要是把James就這樣扔在這裏,他大概找不到回去酒店的路。

Jessie只好生氣地走回去,拍醒James。

「吓,咁快行啦?唔睇多陣」James這才睡眼惺忪地醒來,還未意識到Jessie在生氣。

「唔睇啦,返酒店啦。」Jessie生氣地一直往前走,James連忙追上。

「做咩呀?」

「無野。」Jessie板着一張臉說。

「做咩無啦啦發脾氣姐?」James一臉無奈地說。

「我咁叫發脾氣?」聽到這句,Jessie更是生氣,停下腳步看着James問道,心想:我唔出聲都叫發脾氣?

「你黑晒面都唔係發脾氣?」

「你覺得係咪係囉。」Jessie繼續頭也不回地往前走。

又發脾氣,James無奈地嘆了口氣,沿途都沒有再說話。
睇緊啊樓主
去旅行見到情敵加第三者又真係好難心情好既
可惜James真係好遲鈍 咁都唔知Jessie心情唔好去睇櫻花仲要訓着
佢咁攰咩 咁唔識做既 去旅行訓覺由得女朋友自己一個自high
好唔識趣
正常既女仔都會嬲
文啊樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞