[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
191 Like 2 Dislike
不能同意更多
就係你班友養佐班港女出黎
女朋友真係要縱吓㗎
道歉係要 因為咁樣訓佐點都講唔過去 但jessie用黑面發脾氣去表達不滿都係有問題 一定要比佢知道咁樣係錯 咁先係雙方平等既關係
你條女同去溝女係兩回事來

一時一時啦
認左錯先等下左啖氣再理性討論
好過係個人嬲個陣仲用理性角度去講

女人嬲個陣係好感性角度
Dude
用理性角度嚟睇梗係啦
但係當九成嘅女仔都係咁嘅話...就要執生
同意既 總之唔可以一尾做死狗去縱條女 認同適當時候要哄
睇你點駕馭既姐 你要合理化依啲港女性格 咁冇得講
樓主等緊今晚個結局
如果淨係港女先係咁,我梗係同意你啦
But that’s not the case bro
今晚早d好無
其實大部分女仔都係感性大過理性
仲同我地講道理=
經驗話我知佢一係唔應一係就問返你「你話呢」
然後就原子大爆發
https://www.youtube.com/watch?v=hBPKSCA-JR0

[結局篇]第二十三章(7)

「何必每件壯舉都需要理由 伴你去出走
快活而內疚 不管舉世追究
願扣上你雙手 自繁華浪處到沙丘
戀愛 能有幸這樣放肆至足夠」
〈離家出走〉

三月的春風迎面吹來,吹落了片片櫻花,也吹散了James的睡意。

看着面無表情的Jessie,James這才意識到自己剛才好像犯下大錯。

點解我要講出口⋯⋯James愈想愈懊惱,馬上急步往前走,追上Jessie的步伐,挽着她的手說:「對唔住啦,寶貝,唔好嬲啦,頭先嗰個唔係我黎架。」

「唔係你係邊個?」Jessie繼續看着前方,大步大步地往前走。

「係⋯⋯係夢魔呀!」

「夢魔?」Jessie被這神奇的詞吸引了,疑惑地看着James問道。

「頭先係夢魔上咗我身呀,嗰個唔係我黎架,你要信我呀寶貝。」James雙手緊握Jessie的手,一臉浮誇地說。

這已不是James第一次說這麼奇怪的說話。

雖然明知James睜眼說瞎話,可既然他能厚着面皮說出來,Jessie也好奇他可以怎樣扯下去,問道:「你有咩證據呀?」

「ummm⋯⋯證據呢⋯⋯就⋯⋯umm⋯⋯」支支吾吾了半天,James還是未能吐出一句話。

Jessie翻了個白眼,說:「姐係無啦?」

當Jessie準備繼續往前走時,James卻抓住了Jessie的手臂,低下頭輕吻她的雙唇。

霎時春風亂舞,嬌嫩欲滴的櫻花紛紛滑到Jessie頭上、肩上,還有她的腳前,飄來沁人花香。

Jessie想要推開James,可是,在這櫻花盛開的美景下,她竟感到無力。

大概是被這場突如其來的櫻花雨給灌醉了。

過了一會,James才願放開Jessie,說:「拿,依個就係證據啦,夢魔係惡嘅,我就係溫柔嘅,所以我會錫你氹你。」

「唔係喎,我啱啱明明聽到你話我黑面架喎。」

「咩呀,嗰個係夢魔把聲黎架,你咁都分唔到嘅。」

「姐係依家我錯啦?」

「我意思係夢魔真係好衰,點可以咁話我寶貝呢,我寶貝明明咁靚咁可愛,仲白𠽌𠽌,點會黑面呢,真係衰!我已經幫你教訓咗佢,佢以後唔敢架啦。」

雖然明知James這是狡辯,可是Jessie還是笑了。

「係呀係呀,衰嘅都夢魔做嘅,好嘅就你嘅。」

「錯,好嘅都係我寶貝嘅。」

「都唔知係咪嘅。」

「緊係啦,我寶貝係最好架嘛!」James繼續他的浮跨演繹。

「係呀,你咁眼訓,我地返酒店訓啦。」

「但,反正都黎到,你唔行埋依到先走?天守閣都未去,之後無時間黎啦喎。」

看着眼前繁花盛開的美景,Jessie也確實不太願離開,畢竟最著名的天守閣也未去,便說:「好啦,咁行埋先走啦。」

James牽着Jessie的手,漫步在粉紅色的花宴之中,到處都是櫻花的香氣。

走到天守閣途中,有不少賣小食的攤檔,看得Jessie口水直流。

「你想食呀?」James指着章魚燒問道。

「定係買大学芋好?」Jessie又盯着旁邊的攤檔,咽了咽口水說。

「你去嗰邊坐低先,我幫你揀啦。」

「好啦。」Jessie揀不下手,有人能替自己作選擇也是件好事,便馬上走到了一旁。

過了一會兒,James捧着一堆美食走到Jessie面前,不僅有章魚燒和大学芋,還有醬油丸子和草莓汁。

「哇,你買咁多食唔食得晒架?」Jessie口裏雖這樣說,可雙眼早已直冒紅心。

「食唔晒我食。」James嘴裏這樣說,心裏想的卻是:有你係到點會食唔晒呀。

一邊欣賞櫻花,一邊吃着這些甜甜的日式小食,Jessie是名符其實的心花怒放,幸福得綻起甜滋滋的笑容,剛才的種種不快都隨着美食都咽進了肚子。

吃過美食後,二人繼續往前走,走了一會才來到天守閣。

「哇,條隊咁長,個天仲愈黎愈黑,會唔會落雨架?」Jessie看着天上的烏雲,擔心地問道。

「唔會掛,今日一定會好天嘅。」

「你又知?」Jessie幾乎是反射性動作地問。

「希望在明天呀嘛!」

Jessie馬上後悔自己竟問了一個白癡的問題,無奈地看着James。

「快D去排隊好過啦,快D睇完快D走。」於是,James拉着Jessie走了排隊。
蠢james
送張嗰陣Jessie親手影嘅天守閣比大家
我都去過 可惜撞唔正櫻花季節
好靚
James 求生欲旺盛
Sweet
Live live live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞