[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
191 Like 2 Dislike
其實佢哋都一齊左咁耐 係嗰次james hurt到Jessie 咁先主動搵James 算係咁架啦
做媽媽實會擔心個女架啦,媽媽輩嘅人雖然覺得ive仔唔讀書,佢都冇話人哋係ive仔就分手,爆發位應該係佢仲要hurt自己個女,一定會擔心個女將來幸福嘅
我男朋友就係因為同一個原因放開左我。當個女仔選擇你,其實佢真係唔介意同你一齊由零開始。最怕既唔係當中既辛苦,而係將來冇你。
呢個先係重點 最致命原因唔係佢學歷
重點係hurt到個女咁

本身可能都無咩所謂學歷
但係咁樣就比多個籍口
james本身正正常常唔搞kay咪咩事都無

係佢性格太優柔寡斷啫 未搞清楚自己想要乜結果hurt曬全部人 果陣堅決同kay分手就決心同Jessie一齊行落去 依家又俾佢老母三言兩語動搖左都係要同Jessie分手 可見佢根本都唔清楚自己想點

我追左咁耐都係覺得James好飄忽
呢樣性格我相信無咩人鐘意

樣樣野比人講幾句就連自己堅守既信念都可以動搖,又唔會主動爭取

其實話james心軟都唔過份既
係咪佢覺得自己令到jessie同佢媽媽關係差
佢唔想Jessie難做@@
有 但佢本身係阿媽關係差之前都好猶豫架啦 覺得自己配唔起人地 同左Kay一齊 後尾先知自己都係放唔低Jessie 所以當Kay係水泡丟左 同Jessie復合左之後都係覺得自己真係配唔上人地 結果就真係散左

但呢個過程入面見到James都好迷失 拍拖同一個迷失既人一齊真係好難見到有未來 而且仲害左人地
呢種距離感對於一個冇上進心/唔努力既人黎講
未來只會愈來愈遠
我以前都係IVE仔,女友都係HKU,拍左三年半,我真係好愛佢,今日master都讀完,有份穩定收入唔錯既工,事業學業都攪掂,可惜已經無機會再同佢一齊
Jessie grad咗未
以為James真係出現左
聽住歌先
「走了 多遠 腳步踏進這寸 昨日腦海看見 」
〈舊街角〉
https://www.youtube.com/watch?v=4y6I6UUCU4g&loop=0
結局要黎啦
好緊張
等sad end
多謝你地
Spao抵買
幾好聽
係,最介意係佢夠唔夠愛自己,對自己夠唔夠好,其他其實都唔重要
對的人,還要對的時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞