「2070年的香港」《Vicarious》

703 回覆
94 Like 5 Dislike
今次的任務情報人員又是杰仔

「嘩 你兩公婆拍檔出任務呀?」

雪兔馬上臉紅 口疾疾地說
「咩.....咩兩公婆!!我點會呢隻臭狐.....!」

「唔洗係到耍花槍啦,成個基地都知你兩個有嘢....」

一陣打鬧後,杰仔開始跟我們交待任務詳情

「今次任務係要去搶走解放軍交比警察嘅軍火,佢地會用一架黑色箱型車裝載住,到時你地成架車搶返嚟就得,記住返基地之前用呢部反追蹤儀器照左成部車先好返嚟!」

說完,杰仔便把儀器交給了我
雪兔仍未冷靜下來,我故意捉弄她,說了一句
「BB,我地行啦」
她的臉顯得更紅
「Ahhhhhh.....唔睬你地呀!!」
然後便害羞得跑了出去
而我也跟著她跑走的方向慢慢走去

杰仔大喊著
「喂!記得準時去任務地點呀」
咬埋嗰飯繼續出文
呢嗰故三日都唔夠出過左15000字
成世未試過寫咁多字
凌晨2:30 中港碼頭

雪兔在等待的時候一直都沒說話

「蕎....你仲嬲緊我呀?」

「冇,冇嬲你。」

女人好古惑,佢地話冇,即刻有。
「對唔住囉,最多我陪你一齊去娛樂區玩啦!」

「你依家係咪算係約我出街。」

「摁.....你當係啦」

「你話架,唔準反口!」

「好,我應承你」

耳邊再次傳來杰仔的聲音
「Wow,有人要去拍拖拖!」

屌,出少句聲當幫忙啦.....

幸好我和雪兔也沒空理會他,因為目標車輛也同時出現了,車後還有兩部黑色私家車跟著它進來

車輛到了碼頭暗處便停了下來,車上下來的都是穿著軍服的人

過了不久,有兩部銀色七人車出現,也下來了一批相信是便衣警察的人

雪兔示意我們安靜,留心聆聽對方的談話
而我則用心的觀察對方總共有多少人。
偷下懶先,順便醞釀情緒寫好啲接落嚟嘅戰鬥情節!
目測對方大約有二十多人

雪兔說:「佢地就嚟交易完成,準備行動。」
話畢,兩道黑影就在貨櫃上快捷地躍動。

雪兔敏捷地跳到他們頭上的吊櫃機附近,並攀附在其之上,而我則跳到他們後方的貨櫃上面,因為背光的關係,他們並沒有發現我們。

雪兔向我打出手勢,示意我準備行動

「領導,謝謝你們,辛苦啦辛苦啦!」
一名看似領頭的便衣警正對著面前的解放軍像狗隻一樣哈腰抱頭

「來來來,先吸一口香煙」
佢繼續用唔鹹唔淡嘅普通話講

「哼!這次不要那麼快就玩光子彈了,知道嗎?」

「好的領導,好的領導」

同時雪兔示意行動,杰仔這時幫我們關掉了碼頭的燈

「操你媽的發生了什麼事」
「嘩屌!咩事」
「NMSL,NMSL!」

慘叫聲突然從他們處傳出,原來是雪兔正在用西洋劍收割他們!雪兔同時拔出了她的副武器,一把滅音的白色夜鷹手槍。

砰!

黑暗之中出現了一絲火光

從即便是慘叫聲與倒地聲
「他在那!快點殺了他!」

我也不甘示弱,馬上拔出「時雨」參戰
他們全部人的注意力都放在雪兔身上,並沒有留意他們身後也有一個死神即將降臨

我一刀斬下那刷鞋黑警的人頭,然後便是於他們人群之中來回穿梭,「時雨」和袖箭的配合,令我把對方如韭菜般收割。

轉眼間對方已有十多人陸續倒地,死狀慘不忍睹。

雪兔利用華麗的劍法於把對方刺得穿腸破兔,而我則用剛猛的刀法,把對方斬得四分五裂。一剛一柔的身影於敵人中來回穿梭,所經之處帶來的盡是慘叫聲與死亡。

敵人全滅後,我和雪兔也馬上登上黑色廂型車準備離開
NMSL NMSL
啱啱開始睇 幾正

狐狸同兔仔我諗起Zootopia

阿杰令我諗起GTA5 Lester
Vicarious=動物園
屌 你唔講我都唔覺
降低返小小產量先 會唔會比人diu屎忽

維持每日3-5篇文
棍波車?!

呢個年代竟然仲有人揸棍波車,全部都轉哂自動波啦,好彩以前睇過啲舊電影算叫做明白佢嗰原理啫!

對了,這世界並不像老電影中的未來世界一樣充滿各種神奇的科技,因為在2020年武漢肺炎導致全球人口銳減,各種經濟科技發展停滯不前,好像是到了我出生那年代才叫有復甦的跡象。

雪兔望一望駕駛座的棍波箱,問
「喂,你識唔識揸架!」

「識!我有車牌架」

「真係識?!呢個車睇落唔同普通車喎!」

「放心,以前睇戲學過!」
說完我馬上發動車輛,向外面的馬路駛去,雪兔嚇得緊上捉緊扶手,口中念念有詞地說著各地宗教的神的名字.....

杰仔聽到我們的對話後 說
「你地嗰架棍波嚟架?!」

「係呀!」我回應

「喂,我識渣喎!」

「真係識?!」我和雪兔異口同聲

「屌你地啦 我灣岸20DX棍波車神嚟架!」

「屌你打機還打機呀!!」
雪兔已經被我嚇得失去儀態

「信我啦仆街!」
杰仔快速地向我講解波箱構做

「總之你地架車起步行順左就轉二波」

我馬上踩下極力子,同時把波棍拍左拉下
車輛變成了2波了!

「好啦,依家入左馬路,之後點做」
我問杰仔

「上3波啦,之後直推5波啦,凌晨時間直去啦,」

「一 二 一 二,隻腳。屌你老母小兒麻痹呀,比油啦!又夠鐘開追悼會啦......」

耳機中的杰仔又發噏瘋

很快我終於識得控制架棍波車,唔通我真係車神?但我旁邊的雪兔早已嚇得神不守舍。

終於我們逃離了現場,我們找了一個後巷停下,準備對車輛進行掃描。

雪兔一落車就吐了一地都是,並對我說了句:「粉腸....」

「咩啫,你坐車會嘔你唔粉腸....」
然後我便拿出反追蹤儀器掃描車身,並沒有任何發現。

我上返架車,之後雪兔同我講
「死臭狐....我自己行返去得架啦,我唔想冇左條命,基地見...」

「好吧好吧,咁基地見啦....」
我無奈地回答,我的車技也沒那麼差吧
就只是剛剛左搖右擺了一會兒,漂移入了幾個彎,差一點撞上欄杆而且,也不至於這樣吧....

然後我便慢慢把車駕回基地
點解會有一種感覺係赤狐或雪免返HQ果時會被偷襲,之後會加深感情....
你估下係咪
已經好高產量
樓主加油 好好睇
有驚無險終於返到基地!
「嗚.....估唔到棍波車咁好玩」我鬆開安全帶。下車伸展了一下。

我向地下車庫的工作人員示意,他們便開始了搬運工作,把車箱中的軍火陸續搬回武器庫。

「辛苦晒各位手足。」
「應份嘅,我地要感激你地前線就真!」
「兄弟爬山啦,哈哈!」

「好,依家等埋蕎佢返嚟就交任務~」

我用通訊裝置打給雪兔

「喂,靚女返到嚟未呀,我到左啦」

「仲有5分鐘到啦死臭狐,情報中心等我啦」

一會兒,雪兔就回到了基地
我和她一起走向情報中心的櫃枱

「恭喜兩位完成任務,以下係你地嘅獎勵。」

我:「啲V幣交哂比杰仔得架啦,我地兩個只需要載具換領卷,唔該。」

交完任務後,我和雪兔也返回房間休息

「喂,你記得應𠄘過我啲咩架可?」

「緊係記得啦雪兔大人,有得同靚女一齊行街街點會唔記得。聽日十點門口等?」

「哼....口甜舌滑,平時都唔知係咪咁呃女仔,算你啦...咁聽日見啦。」

「好啦,你都早啲休息啦。」
一日仲有靈感,產量都會keep住
每20正評加更 5篇
IG每30 follow 加更3篇

@moujyut

現時欠文數
5篇

多謝各位巴絲支持,你地就係我嘅動力
好彩2070仲有棍波車
次日9點,我就起左身準備,始終第一次同雪兔約會,點都要著靚仔啲嘅

「靚仔哂!」
臨出門口前我還特意噴一噴古龍水

準時10點,我叩響了雪兔的房門,這大概是我第一次比她早起吧

雪兔慢慢地打開門
「咁快嘅,你好期待咁喎!」

「期待左成晚添!」

雪兔今天穿的是白色Tee加一條牛仔短裙,配合一對黑色的帆布鞋,再綁上一條清爽的單馬尾。

而我正好和她相反,穿了一件黑色Tee,牛仔長褲,配合一對純白籃球鞋。

雪兔對著我甜甜一笑:「我地行啦」
今天的雪兔化了淡妝,顯得更加可愛迷人 。

我跟雪兔並肩向娛樂區走去,途中不少人被悉心打扮的雪兔吸引,投來羨慕的目光,而我則暗暗自喜。

基地的娛樂區就像「冒險樂園 」,內裏有著不同的遊樂設施,更設有小型機動遊戲,如小型過山車、海盜船、摩天輪。是基地內年輕情侶的約會勝地。

雪兔一去到就像一個小孩子一樣,牽著我的手到處亂奔亂跳。
前線的面具下,內心都還是一個小孩子
他們只是被迫成長,被迫面對。

我跟隨雪兔的步伐,在遊樂場渡過了一個歡樂的下午。

我們一起玩過大大小小的設施,雪兔露出了平常不會露出的表情,是發自內心的開心。

我和雪兔走近一個投籃攤位遊戲,雪兔突然向我撒錢嬌,牽著我的手臂,指向獎品中的巨大熊公仔,嬌聲地說:「我想要呢個.....臭狐你會贏比我架可....」她邊說邊撅起小嘴。

天下間那有一個男生能抵受得住一個咁可愛嘅女仔對你撒嬌

我馬上答應了雪兔,並向工作人員詢問遊戲規則。

「好簡單,呢到有12嗰波,只要你投中10個以上,就可以換走呢隻公仔啦!」

「好.....我試試....」
雖然很久沒打籃球了,但以前的手感應該還在吧....

不知是上天的幫忙,還是真的憑自己實力
我竟然不多不少,剛好投中10個。

雪兔接過熊公仔後十分興奮,高興得不停把頭埋在公仔之中,而我亦看著這幸福的畫面甜甜地笑

這時工作人員對我們說

「先生,你贏左呢個攤位,可以同女朋友一齊影返張相留念喎。」

「佢唔係我女.....」
雪兔把一隻手指輕放在我嘴唇上,堵住我的嘴,並向我單了一下眼。
「好呀!」
雪兔左手抱著毛公仔,右手繞住我的左手
笑容十分地甜蜜

而我則被她突如奇來的行動弄得面紅耳赤。

咔嚓!

相機快門的聲音過後,工作人員把兩張照片遞給我們。

「祝你地兩個甜蜜長久!」
然後他便離開了

雪兔的手仍然繞著我,她指著照片說

「哈哈,睇下你嗰樣幾傻幾得意!」

「點都唔夠你得意啦!」
我冷靜下來,馬上反駁她

「哼,又口花花。」
雪兔嘴上這樣說,臉上卻掛滿了一個幸福的甜笑

之後我便和雪兔一起去乘座摩天輪

「如果我地以為都可以咁,你話幾好」
雪兔望看窗外,輕聲地說

「無論以後風吹雨打,我都會一直係你身邊陪住你。」

銀河上 邊跌宕邊看緊對方
跨宇宙又橫越洪荒 不怕在盡頭無岸
遠近我都護航 還能互安慰
不必天氣多清朗 狂雨暴雪一起對抗
任歲月再壞 不致心慌

摩天輪上的歌曲剛好播到這段,形成了一個更曖昧的氣氛.....

「應承我,無論發生咩事,都唔準離開我....」

「好,我應承你,我以後都會同你一齊面對。」

雪兔滿意地笑了笑,合上眼晴把整個人靠近我。
我也明白了她的意圖,也把整個人貼近她。

嘴唇貼上的一剎,全身都傳來觸電的感覺
,雪兔全身也傳來了抖動....

雪兔嬌羞地說:「臭狐....你唔準唔要我架...」

「傻妹....我可以識到你....係我畢生以黎最大嘅榮幸....以後都係永遠屬於我,風吹雨打也不分離....」我柔情地說著,並把頭再次慢慢地靠近

雪兔也配合地慢慢著閉上眼晴

一對亂世中的愛侶...在摩天輪上的晚燈映照下擁吻著.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞