「2070年的香港」《Vicarious》

703 回覆
94 Like 5 Dislike
抖陣先 夜啲繼續
文筆咁差唔識排版都學人寫故
對唔住 天真巴
V繼續淡然地說

「革命失敗後,我被送進了監獄,不少當時的小隊組織都馬上轉為地下行動。」

「但係都係逃唔過黑警嘅圍捕,唔少義士最後都失蹤同埋被殺......」

「而當時Vicarious第一任首領有見及此,即刻連同成個組織都隱姓埋名,先至有幸逃過一劫。我係監獄坐左20年,出獄後就加入左組織.....轉眼間30年都過左去」

「原來以前發生過啲咁嘅事.....原來老豆阿媽細細過講嘅床邊故事,原來都係真嘅......都係香港嘅歷史.....」

「賢,你願唔願意繼承「赤狐」呢個稱號,加入我地重光香港?」

我再次握緊了拳頭......但驅動不再是無力的吶喊,而是復仇的怒火。

「我願意」

「好!果然係赤狐之子!今日都夜啦,雪兔你帶佢去住宅區,由今日起你負責照顧佢,成為佢嘅導師。聽日你返嚟呢到 我會親自同你講解加入組織嘅條件。」

之後我就跟隨住雪兔,離開左首領房間

經過縱橫交錯的走廊,途中我同雪兔都冇乜點講過嘢,氣氛有點尷尬。

終於我地嚟到住宅B區3號房前,

雪兔終於開口

「呢度就係你間房,你以後都住係到架啦,入面對酒店房一樣,有齊沐浴設施,我住係你隔離2號房,有咩需要就門口撳鐘我啦,聽朝7點我會帶你去餐廳食完嘢先見首領。之後就帶你周圍行下,你頭先走得咁急應該都冇乜嘢帶係身架啦,聽日帶埋你去拎新衫褲啦。你應該未食飯架啦,呢到有個包呀頂住先啦。夜啦,係咁先....」

我心諗:「頭先咁靜,依家又突然間一次講咁多嘢.....」

雪兔說完打了一個柯欠便走向自己的房間

「呢個女仔......好難捉摸....」

我輕聲地自言自語

雪兔卻狠狠地瞪了我一眼

「唔好以為我聽唔到!我叫兔仔唔係浪得虛名!」

說完便狠狠地關上了房門

我呆在原地

「仆街第一日就得罪左人.....」

打開房門

「嘩屌....真係酒店房咁....」

房內是簡約的裝修
佈置格局則和真正的酒店相差無幾

我放下個人物品,便馬上吃掉雪兔比我嘅包....

嗯....係叉燒包

收拾好後到浴室進行簡單嘅梳洗後便馬上攤在床上。

拿出電話翻看相薄的家庭照片....Whatsapp中嘅家庭group.....只能成為過去了。

眼淚不停地流下來....
最後也頂不住疲倦感,很快便睡著了。
V繼續淡然地說

「革命失敗後,我被送進了監獄,不少當時的小隊組織都馬上轉為地下行動。」

「但係都係逃唔過黑警嘅圍捕,唔少義士最後都失蹤同埋被殺......」

「而當時Vicarious第一任首領有見及此,即刻連同成個組織都隱姓埋名,先至有幸逃過一劫。我係監獄坐左20年,出獄後就加入左組織.....轉眼間50年都過左去」

「原來以前發生過啲咁嘅事.....原來老豆阿媽細細過講嘅床邊故事,原來都係真嘅......都係香港嘅歷史.....」

「賢,你願唔願意繼承「赤狐」呢個稱號,加入我地重光香港?」

我再次握緊了拳頭......但驅動不再是無力的吶喊,而是復仇的怒火。

「我願意」

「好!果然係赤狐之子!今日都夜啦,雪兔你帶佢去住宅區,由今日起你負責照顧佢,成為佢嘅導師。聽日你返嚟呢到 我會親自同你講解加入組織嘅條件。」

之後我就跟隨住雪兔,離開左首領房間

經過縱橫交錯的走廊,途中我同雪兔都冇乜點講過嘢,氣氛有點尷尬。

終於我地嚟到住宅B區3號房前,

雪兔終於開口

「呢度就係你間房,你以後都住係到架啦,入面對酒店房一樣,有齊沐浴設施,我住係你隔離2號房,有咩需要就門口撳鐘我啦,聽朝7點我會帶你去餐廳食完嘢先見首領。之後就帶你周圍行下,你頭先走得咁急應該都冇乜嘢帶係身架啦,聽日帶埋你去拎新衫褲啦。你應該未食飯架啦,呢到有個包呀頂住先啦。夜啦,係咁先....」

我心諗:「頭先咁靜,依家又突然間一次講咁多嘢.....」

雪兔說完打了一個柯欠便走向自己的房間

「呢個女仔......好難捉摸....」

我輕聲地自言自語

雪兔卻狠狠地瞪了我一眼

「唔好以為我聽唔到!我叫兔仔唔係浪得虛名!」

說完便狠狠地關上了房門

我呆在原地

「仆街第一日就得罪左人.....」

打開房門

「嘩屌....真係酒店房咁....」

房內是簡約的裝修
佈置格局則和真正的酒店相差無幾

我放下個人物品,便馬上吃掉雪兔比我嘅包....

嗯....係叉燒包

收拾好後到浴室進行簡單嘅梳洗後便馬上攤在床上。

拿出電話翻看相薄的家庭照片....Whatsapp中嘅家庭group.....只能成為過去了。

眼淚不停地流下來....
最後也頂不住疲倦感,很快便睡著了。
留名
大家想唔想嗰故有適當嘅甜

唔想
當然我唔係為寫而寫
而係跟隨劇情發展而寫落去
所以可能好耐之後先加甜
我要甜 好撚甜嗰隻
2070年6月10日 早上6:30

我睡醒了,我總喜歡比約定時間早半小時準備,這是我的習慣。

在一陣簡單的梳洗後,門口準時地傳出叩門聲,一把甜美的聲音從門外傳來

「起身啦......」

「起左啦....」

我走過去開門,門一打開我呆左企左係到

一個著住黑色小背心和運動短褲的清純女孩站在我前面,身材窈窕嘅佢係陽光照射下皮膚顯得白裏透紅,看似吹彈可破的肌膚配合一對修長的美腿,玲瓏浮凸的身材喺尋日包到實一實嘅黑色長袍完全睇唔出,配合可愛的臉蛋,中長馬尾的造型.....
是鄰家女孩的感覺 我不禁看著雪兔發呆。

雪兔似乎留意到我的視線,說了句

「死咸濕仔!望夠未!」

「阿呀呀,對唔住對唔住」

「哼....你係呢度等我,記住鎖返房門呀,我入去換返件衫就行啦!」

「係.....係嘅!大佬!」

雪兔的氣場令我不禁對她起敬

心想「呢嗰女仔惹唔起......」
巴打手字好靚
lm
支持
各位巴絲可以follow我ig
@moujyut

多謝大家支持
未來會改返我嘅筆名 慕月
十點出文
LM
支持 留個名
仲有5分鐘就有得睇
等左一陣
房門打開了
雪兔換上了一般女生出街嘅造型
T恤+牛仔熱褲
不同的是 佢仍然將兩把西洋劍掛在腰間

「行得啦咸濕仔」

睇嚟我比佢嘅印象已經係一個咸濕仔

我們來到了人來人往的食堂餐廳

雪兔點了一份芝腿治加熱檸水
之後幫我點蛋牛治加凍奶茶

我們搵左一張枱坐低,
就開始食我地嘅早餐。

或者已經開始熟悉嘅原故 氣氛開始冇咁尷尬更加有返些許交流,睇嚟雪兔比較怕同陌生人交流,嘻嘻 估唔到呢個女仔都有可愛嘅一面。

我問:「係呢 雪兔小姐,呢到食堂唔洗俾錢?」

「呢個組織每個人都要有貢獻,我地組織唔養廢人架 有付出就有回報,同埋喺基地叫我阿蕎就得架啦 係外面先叫我做雪兔啦」

有啲難叫出口

「明白....蕎小姐....」

「唉....男人老狗咁怕醜」

食完早餐後,我就同雪兔一齊行去V嘅房

叩門後,依舊係二虎開門比我地(兩隻老虎仲唔係二虎?!)

V看見我地行入嚟,問道

「食左早餐未?」

我回答「食左」

「好....跟住落嚟我要交待你加入組織嘅事」

「考下你,估唔估到點解我地組織名叫Vicarious?」

「Vicarious?替代嘅英名?」

「冇錯,我地組織嘅宗旨就係要替代呢一個政權,替天行道懲罰黑警。」

「賢,你要做定心理準備未來會有各種嘅生命危險,眼前人隨時都會消失,面對槍林彈雨,都要毫不猶疑毫無懼色咁勇往直前,你準備好?」

我堅定地回答:「準備好!」

「好,好堅定嘅回答,但係你依家仲未正式成為組織嘅一員,未來呢半年你都要跟雪兔進行訓練,當你擁有足夠資格繼承「赤狐」呢個稱號同埋呢個面具所背負嘅一切,當你有資格時就可以正式成為組織嘅一員。」

V接著對雪兔說

「雪兔,以後由你負責訓練佢,希望你唔好辜負你師父對你嘅期望。」

「係嘅首領...」

接著呢半年,我多將受到如地獄般嘅訓練......
唔洗5分鐘 依家就睇得
巴打好野 即刻有故睇 等左好耐
終於岀喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞