「2070年的香港」《Vicarious》

703 回覆
94 Like 5 Dislike
他們開始進攻,在我背後的西裝人對著我後背準喎一棍打下來的同時,左邊那個西裝人也想對我使出擒抱....其他西裝人也作出戰鬥架式準備對我進行連擊!

我馬上拿著時雨向右猛撞,刺穿右邊那人的腹部同時對著左面發出一支袖箭

可惡.....射失了!

左邊那西裝人成功撲倒了我,我被他壓在地上,這時我反而驅動全身力量熊抱著他,他被我用強大的力量反壓,肋骨吃痛,他手一鬆我便緊上用腳箝制著他,反手一轉,他轉而被我壓在地上!

我用力一屈.....他的雙手骨骼就這樣被我廢掉

「嗚.....呀!!!!」

剩下那四名西裝人看我如此快便解決了三人,不禁驚呆....

「全部人同我食藥!發動能力!」
一名看似領頭的西裝人喊著

原來西裝人的能力是需要藥來發動的嗎?
那我不讓他們吃到藥就行!

他們正準備拿出藥,我飛快地拿著時雨沖了過粗去,我一刀砍下了其中一人的五指,並轉身徒手抱把一支袖箭插進了另一個人的喉嚨!

當我正準備下一步行動時,突然再有一架黑色房車駛了進來

下車的竟然是「雷」?!

「雷」緩緩地下車....看了看倒在我周圍的西裝人,他竟然對著我拍手,其他三個西裝人看到「雷」後也停下了動作

「你變強左.....哈哈哈哈!果然送你嚟係冇錯!」

「雷!又係你!」

「哈哈哈哈!依家可以話比我知你叫咩名啦?!」

「赤狐.....」

突然....他一個迅身來到我身邊,對著我耳邊說
「赤狐....我同你都係同一樣嘅產物....有冇興趣加入我地?」

「冇.....!我寧死都嗰會加入黑警....!」

我本打算反手推開他,卻發現他的手正抵着我的腰....

「咁你就只有死路一條....」

「雷」準備下手的一剎那....
廢墟中傳來了怪物毁的咆哮
近排除左多嘢做,我身邊仲發生左啲唔開心嘅事,冇乜心情可以完全投入去更文。所以產量少左好多

在此向各位巴絲再次講聲對唔住
少唔緊要
最緊要唔好爛尾
加油
日子會好起來的
有邊個香港人會開心
Btw 加油
痴線我地又冇出糧比你
都係鐘意睇你嘅故先追落去
慢慢抖夠先啦
最緊要唔好爛尾
G持
想.... 想要.....

文呀

今日夜啲有
多謝墨巴 我係你Fans嚟
但係我覺得依家咁都睇得幾舒服啊
加油💪🏻
唔好死呀
今日有文
依家暫時改為二 、四、六更新
每日兩篇
只見眼前又是那熟悉的白光....

那一股白光,雖然閃亮卻不刺眼,而且感到十分地柔和,就像被一羣人緊緊抱著一樣.....

我再次走進了那股白光

映入眼前的又是上次的那羣人,他們的面上都帶著和藹的笑容

「手足,歡迎你返嚟」
那位看似15、6歲的少女親切地對我說

「呢度係....?」
我望著那一班人

「呢到係你嘅意識世界...」

「意識.....世界?」

「嗯....呢到喺你嘅潛意識,而我地係一班著住共同信念嘅靈魂,每當你接近死亡嘅時候,你就會見到且我地...」

「靈魂...?你地到底係...?」

另一名看似20多歲的青年馬上接著說
「我地係咁多年嚟都抱住光復香港信念嘅靈魂,只係呢個願望一直都未達成...」

「你地都係Vicarious嘅人...?」

「Vicarious? 唔係....我地係嚟自2019嘅犧牲者,我叫做梓樂,而頭先同你講嘢嘅女仔就係彥霖....」

「2019年?」
我有點難以置信

那名黃雨衣男子終於開口
「係,我地係當年反送中運動嘅犧牲者,我姓梁,同時係呢場運動嘅第一位犧牲者。」

「當時我本打算以死明志...但無奈嘅係當時嘅政府完全冇理會過我地嘅民意....」

接著他們不同的人都向我講述了這場運動所發生的大小事,例如更詳細地講述了721、831等等....

同時我亦從他們的口中得知了當時他們死前的景象,被自殺、浮屍、墜樓,全都是死因沒可疑......

「我地之所以會仲存在係呢到....就係因為我地嘅遺願仲未達成...」

「而你....阿賢,或者叫你赤狐?係現時最有可能幫助我地達成遺願嘅人...」

「你可唔可以答應我地?堅定你嘅信念?未到最後一刻都唔好放棄?」

「你可唔可以幫我地完成煲底之約?可唔可以代我地行落去?」
可唔可以?
樓上JM9
你話我?
唔係 頭先我樓上有人貼bam圖
你睇下 冇左#494架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞