「2070年的香港」《Vicarious》

703 回覆
94 Like 5 Dislike

借個位先 召喚聯署師
https://act4hk.com/petition

裡面有好多為香港打定安全網既聯署
假如我地唔打好 我地好難用最低程度既損傷
去真正光復香港 奪權當家

前一兩日李柱銘俾狗塔,但喺美國政壇引起如此大既迴響。正係因為先前聯署同請求美帝落實《人權及民主法案》而致,趁機俾藉口美帝加速打殘狗共,何樂不為

Q&A部分請㩒入去呢度
記得睇埋啊,好撚緊要啊

【偽 · 正視聽】得啦我知我洗咗你地版
召喚聯署師長文Q&A就放喺度啦
https://lih.kg/1981260

重要嘢 推
鋼珠
多謝樓主 推啊
鋼珠

戰鬥方式千變萬化奇招可制勝
仲有冇
絲打好大需求
得閒冇嘢做咪睇吓故
打梗文了
睇你啲故似巴打寫
我都冇話自己係絲定巴
雪兔外傳(第4篇加更)

一早起來,想起昨晚的事,
我的心臟仍在猛烈地跳動。

「欸....狐狐呢?」
他應該是去幫我買早餐了吧,他就是如此細心的男孩子,嘻嘻

想到這裏我心中又泛起了一陣甜蜜

那我就不要辜負他的好意,假裝還沒睡醒吧,等他回來我一定要嚇他一跳!

我在床上等了好久好久

「這臭狐真係呀....買嗰早餐都買咁耐...」
我抱著枕頭 暗自生氣

「哼!等佢返嚟,我實要教訓佢!要人等咁耐!」

「咁耐架........」

我正打算起床看看,發現枱上放有一張被車匙壓著的字條

我馬上去看字條

「如我未能回來,請你去尋找能令你幸福的人。」

「咁係咩意思.....」

我翻去字條的背面
「這是留給你最後的禮物。」

我拿著字條和車匙奪門而出
連鞋也來不及穿.....

我四處尋找著赤狐的身影
我急得不停地流下眼淚

「赤狐....赤狐....你去左邊!!」

我跪在地下,失聲痛哭....

「明明應承左唔會離開我.....臭狐....你呢個大話精!.....」

「又話一世都會係我隔離....又話會陪住我一生一世......衰人!衰人!」
我不斷地錘打地下,令手因破皮而流血.....

「嗚....你去左邊....赤狐呀.....」
有好心人把紙巾遞給我,我接過後問她

「你地有冇見過佢......」

路人們都搖搖頭

這時,我想到一個人——V!

我跑到V的房間

我哭著問V
「赤狐佢去左邊呀.....話比我知...我求下你....」

我捉著V的雙手,不停地流著眼淚.....

「對唔住....」
V開口說.....

「所以佢到底係邊.....」
我十分著急

「我可以講比你聽....」
「但係你唔可以衝動....唔可以同人講....」

「好....我應承你....」

「佢....去左實驗室.....接受改造....」
V顯得有點難以開口
「對唔住,係我嘅指示....」

我哭得再跪了下來,啜泣著說
「佢會唔會可能....永遠都返唔到黎....」

「佢係自願行出去,佢為左香港而勇敢面對,所以我相信佢一定會返黎」

我收拾好眼淚....

「冇錯....佢應承左嘅事一定做得到....佢就係一個咁嘅人。」

我相信你...赤狐!

上天....如果你真的有靈
請你一定要保佑赤狐平安歸來.....

我緊緊握著赤狐留下的車匙和字條默默地祈禱著....
雪兔
諗起前排前線巴坐監女朋友識咗第二個果單新聞
赤狐主線

「雪兔....雪兔....」
突然,有一個人拍打著我的臉部,使我從夢中驚醒過來。

「醒醒呀....醒啦喂....」
一位年青男子不斷拍著我臉部
他身穿著像極醫院病人的白色襯衣和長褲
,低頭一望我也被人換上了同樣的衣裝

「呢到係.....?」
頭部不斷傳來劇痛.....使得我要用手扶著額頭

「呢到係一個叫實驗室嘅地方嘅囚房...」

我回想起被「雷」電昏的記憶,看來我暈倒的期間被送了進來....

我嘗試站起來,但右腳的傷患令我吃痛跌倒....

那位年青男子馬上衝站過來扶住我

「小心呀....」

「我無事......」
我靠著牆壁坐了下來

「你都係俾人捉入嚟?」
我問眼前這位男子

「我係因為犯左事,俾人捉左入黎.....」

「犯事?」

「正確嚟講唔關我事....」
「我被人控告我襲警.....」

「襲警?」
我打量著眼前這位男子,眼前的他身高180左右,樣貌也挺標青,看似平常也有有鍛煉開身體。

「其實嗰陣時我只係唔小心輕輕推左嗰阿Sir一下,點知佢好似插水咁跌落地,然後就成班差佬衝埋嚟撳住我....」

「之後就俾人捉左入嚟?」

「係呀....」
「係呢,你又係咩事入嚟?」

「哈,我屠殺左成隊PTU,搞掂左半隊解放軍,隊冧左兩個特種兵咁啫....」

我輕描淡寫地說出這些話,並故意把生化人說成特種兵

「屌你咪吹水啦!」
他笑了笑,接著說
「你係咁勁就唔會俾人捉入嚟啦!」
他指著我捧腹大笑

看來真的是一個普通人,剛剛的說話就是為了刺探他的反應

「係呢,傾左咁耐都唔知大家點稱呼」
「我叫做曉日,以前係一個IT!興趣係做下Gym!」
他谷一谷身上的肌肉
「比啲掙扎!!」
然後便伸出了他的手

我愣了一愣
「Errr....我叫赤狐.....廢青一名...」
看到剛剛的情景,感到有點尷尬,但我也伸出了手和他握了一握

(曉日為讀者:息生 所創作的角色)
曉日係咪胡師父徒弟
睇到眼濕濕
希望可以光復香港
等我哋下一代唔駛再受苦
曉日係咪胡師父徒弟

第N代徒孫

Btw 巴打唔好quote文
暫時剩係睇左第一頁
酒保果到諗起東京喰種既咖啡廳
接下來的幾天我也是和曉日
被囚在這個充滿科技感的牢房裏,整間房間都是白色的,這裏比一般監獄豪華,設有獨立衛生間,也有電視給我們娛樂。
牢房的門像一道實驗室的門,門中有一個帶有玻璃的圓形窗,外面不時會有身穿白袍的人員經過,然後定時也會有人給我們送上三餐,只是每天都會被人叫去作抽血等等的身體檢查。

可是我並沒有心情去管這些東西,我心中想著的只有雪兔一人,並試圖從人員中找出「依蕾」.....

呢幾日同曉日相處下來,發現他是一個滿有自信的人,亦都好識「吹水」,說自己FG畢業、月入50K。而我亦廢事聽佢鳩噏
並沒有多作回應,他看到我反應後,也只好掐掐鼻子,然後便自顧自的做著他的「胡式健身法」了。

「掙扎.....!!」

「精!氣!神!」

「呀!!!比啲掙扎!!!」

呢幾日佢每次一鍛鍊就係到鳩叫
搞到我都有啲心緒不寧,只好拿著吃飯的湯匙,假裝是拿著時雨練習刀法

大約在裏頭待了一星期,在我想著雪兔發呆時,房間上的冷氣突然噴出一些不明氣體,我和曉日吸入後很快身體便感到迷迷糊糊,然後意識也撐不住....

在懵懂間....感到被人抬了出去....
準備打針
唔好有事
竟然可以過50正評
多謝各位支持!
賢仔一定吉人天相
佢仲要返去雪兔身邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞