「2070年的香港」《Vicarious》

703 回覆
94 Like 5 Dislike
開始步入科幻階段
「IS-14可以激發人類嘅潛能,令佢地嘅力量、速度變成常人嘅三倍,同時亦會激發特殊能力,而能力則跟據每人體質而有所不同。實驗初期成功率好低,大約有三千幾人同時喺呢個實驗室被進行強行改造,而最後存活下來的,只有我們四個人。我地四個靠住覺醒嘅能力,逃出左嗰一個地獄。而呢個秘密,只有組織的精英先可以知道。上代赤狐亦係呢個實驗室嘅產物,佢覺醒左動態視力。而你身上有二分一IS-14嘅基因,所以你由細到大體能都比一般人好。」

「唔通我當時可以避開西裝人嗰一拳....並唔係巧合...?而係我潛在嘅能力....?」

「冇錯。你繼承左你父親嘅能力,但隔了一代,所以能力只可以係危急關頭先可以用到。而我當年覺醒嘅能力,係反應神經可以比常人快幾倍,雄獅覺醒左超強大嘅臂力,可以徒手舉起一架汽車,而獵鷹則覺醒了鷹眼,可以望到3km外嘅事物,白鯨則是覺醒了聲納定位嘅能力。」

「當時我地靠住能力逃出左實驗室,加入左當時苟且殘存的Vicarious。」

「之後我哋兩次嘗試攻打實驗室,但係我地未能成功摧毀呢個實驗室,佢仍然不斷咁進行住改造實驗。」

「咁老豆.....同埋雪兔佢地....」

「冇錯,佢地係我地攻打實驗室時所救出嘅人,你父親係第一次,而雪兔則是第二次」
資訊量好似有啲大
會唔會解釋得唔清楚
5點更新
故事嘅結局其實已經係我腦海中定左
至於係HED 定 SED就由中間劇情而定

而中間嘅劇情會跟據角色嘅性格同埋故事嘅發展而定 讀者嘅想法都可能會採用

所以鍾意睇嘅不妨比多啲意見 你地嘅意見說話都可能會左右劇情嘅發展架

算係同讀者互動嘅一種
「雪兔已經係第三代藥劑所製造出嚟,所以佢擁有嘅能力會比教多樣同穩定....至於佢嘅過去.....都係等佢親自話你聽啦。」

我望向雪兔,只見她臉如死灰,似乎不想再提起那一段過往。

「蕎.......」

「嗯......當我做好準備會告訴你....」

「好的,不用著急.....」

V開口說

「不少組織中的精英,都是實驗室的造物,既然你知道了組織的秘密,那就表示我們完全信任你,赤狐希望你不會令我們失望。」

「我必不負組織重托。」

「好,有你呢句就足夠。」

「你都攰啦,同雪兔一齊返去休息啦。」

「好嘅」

途中雪兔變回像從前一樣沉默不語

我就和她兩個人慢慢地回到房門前

「聽日見.....」雪兔對我說 她的心情還沒回復

「嗯......」我有一句話很想說出口

雪兔打開房門進了自己的房間
在門關上的剎那
我用力按住門

「做.....做咩....」

「無論.....無論未來發生咩事....我都會同你一齊面對!!」

終於說出口了...這比表白更羞恥呀!
雪兔聽到的瞬間哭了出來
她但馬上破涕為笑

「傻瓜.....早啲瞓啦聽日要集訓呀!」
說完便關上了門,把我丟棄在門外。
自推
Lm
有冇人屋企嗰網都斷左 出唔到文
利申 HKBN
咁咪用電話個網lol 就識變通啊巴打
比你發現左添
7點準時出文
又話5點嘅?!
等到我好心急
接住落嚟會講返日常篇先
出緊 比啲時間我!
第二日清晨仲未瞓醒就被一陣的拍門聲嘈醒

我一打開門,一身運動打扮的雪兔正在我門口拉根

「臭狐,陪我去跑步。」

「臭....臭狐?」

「幫你改花名 唔得咩?」
雪兔說完便對我做了一個鬼臉

「得...得...得...你話事啦...」

「你依家好唔滿意咁喎!」

「梗係滿意啦雪兔大人!」

雪兔對我的態度,好像有點轉變了。好像變得像一個女生。不,她本來就是一個女生吧

我們前往了基地的運動場,冇錯,基地真的大得離譜。

「點解基地到依家都冇比黑警發現嘅?」
我一邊跑一邊問雪兔

「因為多得科研小組,佢地干擾左外界嘅通訊,同埋基本上我地每次行動都唔會留低目擊者同證據,所以基本上佢地係追查唔到我地。」

「加上行動失敗左嘅人都會自盡,基本上佢地只知道有嗰黑帽黑袍嘅地下組織。」

「所以咁就係點解地面間酒吧大大隻字掛住Vicarious 都唔怕嘅原因?」

「嘻嘻,越危險嘅地方越安全。」

跑完步 香汗淋漓嘅雪兔同我找了張長凳坐下,而我身為一個紳士,當然識得自動自覺去買支水比眼前呢位女士啦

我把水遞給雪兔

「唔該你 臭狐」
雪兔對我甜甜一笑

可惡 你知唔知呢個笑容會令幾多男仔愛上你架.....

雪兔喝了一口水便說
「抖夠就去同我比武訓練」

「係嘅師傅!」
估唔到我嘅文字咁有渲染力 多謝巴打
遲左出文 對唔住
道歉時補多篇文是常識吧
所以今日補多篇
20正評 差大家5篇
Weekend一次爆比大家
2070仲有廣東話
差佬惡過中共呀
大家覺得雪兔係咪對赤狐有意思
對唔住巴絲們 有嘢做
改8點更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞