「2070年的香港」《Vicarious》

703 回覆
94 Like 5 Dislike
Push(唔到)

仲有冇文

文呢
有有有
我和雪兔在回房間的途中看到了曉日和依蕾在前方一起走著

「喂....你覺唔覺得佢兩個有啲嘢....」
雪兔對著我問

「覺呀覺呀,佢兩個好似成日都形影不離咁...」

「不如我地試下跟蹤佢地囉....嘻嘻」
雪兔露出一個狡猾的奸笑

「好呀....!」
雪兔害我起了很大的好奇心

然後我們便跟隨著曉日他們的步伐,來到了基地中的日式餐廳

「你覺得佢地係咪拍緊拖!」
雪兔問道

「我覺得未係....頭先佢哋仲好似尷尷尬尬咁....我估係第一次約會!」

「唔....我都覺!」

「我地跟佢哋入去...?」

「好!」

接著雪兔不知從那裏找來了太陽眼鏡和帽子等東西讓我們可以變裝不被發現,果然一說到八卦,女人的行動力就特別強...

我們變裝後便馬上進入餐廳,找了和他們隔了兩張枱的位置坐下來

「等我偷聽下佢地講咩先....」
雪兔發動了她的能力,眼睛變為了綠色....

這雪兔真是的....竟把能力用在這種地方。為了不起疑,我趁雪兔發動能力的時間也點好了餐,同時也可讓她可以專心聆聽吧。

「佢地講緊啲咩...」

「依蕾小姐...多謝你肯出嚟同我約會呀...」
雪兔開始七情上臉地重覆著他們的對話
「希望今日我地可以玩得開開心心啦...!」

我望向他們的方向,好像大多都是曉日在說話,依蕾都是附和和認同的反應

「其實我覺得佢地幾襯喎...」
雪兔對著我說

「我都覺,好似我同你呢對王子與公主一樣咁襯!」

「臭狐又亂講野....!」
雪兔作勢輕輕了我頭一下

「嘻嘻...」

「唔玩住...我要繼續聽!」
好好睇 live左
雪兔繼續留心地聽著他們的說話

「佢地話等等要去遊樂區呀....」
「都話佢地有啲嘢架啦」

看著雪兔認真地說著八卦,我不禁笑了出來

「笑咩呀笑....死臭狐!」

「冇,我笑點解我咁幸運可以有個咁可愛嘅女朋友啫...」

「哼,口甜舌滑。」

餐點也同時到了,我為雪兔點了一個拉麵,而我也點了一個鰻魚飯...

「喂,衰人點解你係鰻魚飯架!」
雪兔眼甘甘地看著我的鰻魚飯說

「吓....頭先問你食咩你又話冇所謂嘅....」

「唔制呀!我要食鰻魚飯!」
雪兔像小孩子一般扭計

「好啦好啦好啦...」
我把鰻魚飯和雪兔的拉麵交換,在我準備吃的時候.....

「BB呀....你嗰拉麵好似好好食咁...」

「........」

最後我們把鰻魚飯和拉麵分著吃....

「佢哋準備要走啦!我地都差唔多啦!」
雪兔焦急地說著....

「慢慢嚟,唔好哽親....」
我安撫著雪兔

「埋單!」
「等等跟甩左就大獲啦!」

果然天下萬物都無法阻擋女人的好奇心和八卦....

出了餐廳,我們便跟著曉日和依蕾和遊樂場的方向進發....
為避免樓豬以為無人睇故 留名
繼續睇緊
up下先
國安法殺到啦
文呢屌
香港都就玩撚完
熄燈前唔追 唔通熄燈後叫你出?
裝vpn,冇事發生過
尋日搞左好耐
24號見
屌 好撚大壓力搞到寫唔撚出故
唔緊要,依家寫出嚟都無心情睇,支持作者,之後再出文都無問題
今日一齊去 SOGO 買野
聽日有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞