「2070年的香港」《Vicarious》

703 回覆
94 Like 5 Dislike
大家睇完呢篇有咩感受
2070仲播銀河修理員,入得幾正
留名
流行經典五十年
唔爭在播埋2084
我和雪兔從摩天輪上回到了地面
只是我們的關係已經轉變了

願我可花足一生和你甜蜜
再走到一百歲那誌慶場合
用幾代韻律再聽一遍 動盪時日
願你可不管出生在哪年份
每一生都會有個完美名份
當氣候在震 大氣層重生
無論共我在哪星體都可接一吻

於音樂的伴奏下,雪兔拖著我的手,在遊樂場的長椅上,她靠著我的膊頭....

「我想同你一齊去主題公園睇煙花...」

「我答應你....我地未來一定可以好似普通人咁生活....我地一定可以光復香港!」

「傻瓜,有你呢句就夠...」
雪兔甜甜一笑,並再次向我索吻。

我們拖著手於遊樂場繼續閒逛,雪兔看到了賣綿花糖的檔攤,對我說

「我想食吖,臭狐狐你會買比我架可...」
雪兔露出了像小女孩求人買玩具的表情。

「臭狐狐...?」

「唔鍾意咩?我覺得咁叫你好得意喎!」

「梗係鍾意啦,雪兔兔大人!」
然後我便買了一支綿花糖,和雪兔兩個人分著吃...

「狐狐,你擘大口呀....」

我把口張開....雪兔把綿花糖餵中我的嘴裏

「好唔好食呀....」

「你餵比我,乜都好食啦!」

「又口花花....」雪兔微微一笑

「不過我鍾意,你以為只可以對住我一個人口花,知唔知!」

「知道!我最可愛嘅女朋友大人!」

我和雪兔就這樣渡過了輕鬆歡樂的一天
巴打 我幫你播左啦
呢篇好sweet 閃盲左自己
會唔會太閃
盲撚咗
赤狐好識哄女仔
有冇參考過SAO編嘅桐人同亞絲娜?
啲劇情係好似電影咁係我嗰腦好自然咁播出嚟,而我只係負責寫出腦海所浮現嘅情節冇參考過任何嘢
Thanks解答,因為雪免嘅戰鬥畫面好「閃光」
我每次寫戰鬥場面都會係嗰腦run一次嗰畫面,睇下流唔流暢同埋真唔真實,而雪兔係用西洋劍,所以我會寫現實中西洋劍嘅攻擊方式落去(刺,挑,突擊),可能因為我利用現實兵器嘅攻擊模式令你地更容易聯想嗰畫面,所以令你覺得似
嘩40正評了,依家差大家10篇,分期付款
手動正評
2070唔光復架話香港人應該已經唔講廣東話
有解釋到,可能唔夠清楚

2020年武肺整死左好多人,中國自己內政都未搞掂,所以香港仲有廣東話存在
個故起點係黃大仙區
大仙撚留名
睇到我百感交集,樓主加油
30follower了
加更三篇
依家差大家13篇文
我會努力架啦
(加更第一篇)
這幾天,我和雪兔像糖痴豆一樣,永遠都在一起行動。

當我如常和雪兔卿卿我我時

一位手足突然急步向我們走來
「赤狐先生,首領有事要搵你」

「係咩事呢?」

「首領並沒有交待,只是請你馬上到首領的房間找他。」

「明白,唔該手足」

我和雪兔道別後,便馬上前往了首領的房間。

為我開門的又是二虎,我進房後,V示意他們兩個出去。

「赤狐呀....你知道什麼是時代革命嗎?」

「時代革命?不就是一個口號嗎?」

「不,時代革命並不只是一個口號...」

V接著說
「時代無分年齡,就算年紀多大,只要是相信自由﹑擁抱自由,就是屬於新時代;就算年紀多輕,如果思維和想法擺脫不了舊有框架,無論年紀多少,都是屬於舊時代的人。革命本來就是在社會結構﹑權力分配上根本性的改變,一個從下而上的改變。一個從上而下的改變,是一場改革,一個從下而上的改變,就是革命。」

「而我們即將要掀起的,就是一場浩蕩的時代革命!」

「因此我們需要你的力量,赤狐.....」

「你願意為香港而作出犧牲嗎?」

「.......」
我沉默了一會兒
「你意思係....?」

「我希望你可以接受IS-14的注射....」
「你身上的本來就擁有的基因,加上藥劑的效果....定必會更加強大。」

「我知道這是很自私的想法,因此我並不會強迫你,但如果你想通了便再來找我,這是我們二人間的秘密。」
差12篇
「咁你要我做啲咩」

「我需要你故意被生化人捉住....然後被佢地帶去實驗室改造.....但係呢個過程好危險。隨時都會.....」

「死?」

「嗯.....」V別過面去
「所以我唔會強迫你.....」

「比啲時間我考慮下」

「好,你考慮好之後就同我講」

我離開了V的房間,雪兔看到我出來後問我發生咩事,我笑了笑,回答

「冇....佢近排話我表現得幾好啫...」
「咁又係嘅,你近排啲表現真係唔錯。」

雪兔繼續像小鳥依人般依偎著我的肩膊

「這種情景....還可維持多久....」
我心中這樣想....不禁傷感

「為什麼要選在我和雪兔剛在一起的幾
天...」

「為什麼要選我....」

即使不情願,也要帶著信念勇敢面對,這是作為義士的覺悟。

為免雪兔擔心,接下來的幾天我也像平常一般,跟她一起打鬧嬉笑。

五天後,我叩響了V的門.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞