最近睇緊邊套韓劇 【11】

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
已經又翻睇緊第二次
睇到佢終於發現善載係個細路既時侯
真係起哂雞皮
每次睇都起雞皮
重睇會,不過等播完晒先。
是咁的,大肚婆嗰part真係想唔明
疑點係因為:如果2020年1月11日大肚婆決定唔再重置,即代表佢20201月11日之後理應仲生存緊…但其餘啲人回到2019年3月嗰時男女主角又見証大肚婆係2019年已經死去 如果每次重置2019年1月11日-2020年1月11日都係同一個空間。咁其實是初第7次集合個大肚婆應該係一隻鬼魂先合理 但若然話係第7次重置其實回到第五次或另一個個空間嘅2019年3月,咁講埋大肚婆原本係點死就合理番晒。

我意思係話每次重置應該係去一個不同空間2019年1月11日至2020年1月11日嘅一年.
但好快從下集預告內容知道男主角唔係殺裴正泰真兇

都話如果係同一個空間2020年1月11日第7次重置前被邀請出現過,無可能回到同一空間嘅2019年3月就已經死咗…
但如果寫呢類時空交錯嘅推理作品應該要計埋係同一個空間時間上時差嘅問題先啱…[sosad
佢係要講埋唔參與嘅大肚婆點死先令我起懷疑,希望最後唔好話係漫畫作家一場夢,然後用於漫畫故事上
你要用不同空間嘅概念去諗埋先覺得大肚婆要死 都合理到個劇情
若果佢哋係同一個空間要死嚟畀園長收集個人物件先可以再有下一次重置機會的話。其實就無第7次重置(即今次)

不過我依家其實都係猜疑有不同空間嘅19年1月11日至20年1月11日呢一年嘅概念係套劇裡面。可以話我想太多,但佢講埋大肚婆先搞到我咁樣諗,亦因為套劇太好睇。正如李屍朝鮮都有好多人好似我咁啦
你有冇睇過W兩個世界?炯今次有一點疑似共同,就係女主角畫漫畫,漫畫就係另天個空間世界
你有冇睇過W兩個世界?今次有一點疑似共同,就係女主角畫漫畫,漫畫就係另個空間世界
都話要用另一個空間世界去睇另一個空間大肚婆,我認為係唔可能同一空間嘅大肚婆可以係第1集20年1月11日出現到第7次重置前聚會上,因為同一個空間嘅19年3月佢已經死咗,所以若然要按園長所講第6次全部人救晒,第7次返去其實係睇緊1-5次之中其中一次嘅大肚婆之死 先合乎劇情。

仲有兩個禮拜就播完,睇吓一切其實係女主角嘉顯發夢嘅漫畫故事
但點解上一次重置園長係會救晒所有人?
你有冇諗過如果真係收集呢班人嘅個人物品先可以有下次重置機會。咁經過第6次救晒佢哋之後 就唔會有第7次重置機會

其實如果同一個空間世界裡面重置,以上嘅事係講唔通

不過呢一套365好似個故事仲難完美解釋過W兩個世界,我只係覺得365係有少少W嘅元素係裡面。即係喺其中一個空間去改寫後會影響埋另一個空間嘅改變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞