最近睇緊邊套韓劇 【11】

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
機智的監獄生活好正喎
依樣真 beauty inside我睇左一集棄左,頂唔順佢,又唔襯,就算有徐玄振都吸引唔到我睇
韓劇版權唔係跟電視台? 電視台冇自己製作班底架咩 我以為啲劇係個台自己拍返
全世界係cctvb咁惡咁仆街,外面世界d製作公司演員可以同唔同電視台合作架
係? 我覺得喊戲又真係多咗啲
唔知晨間劇係咪電視台自己啲crew拍番,但迷你劇都係同出面影片製作公司合作多
男主表現好睇個觀眾口味,男主眼神我覺演得未夠火喉。
不過亦有人覺得自然派演戲法,睇落唔做作好。 兩睇
冇呢幕既印象..

只係覺得套劇先去到一半
冇理由咁快畫公仔畫出腸
同埋唔駛拍咁多幕醫生阿爸鬧醫生
by 睇左咁多年劇而推論
啱啱睇返 第9細集嚟
不過睇返個樣應該唔係醫生
365 逆轉EP7

從 機智牢房生活 ,耀漢 開始睇佢,一向都唔鍾意佢d演繹,但今次 初挑大樑又做得唔錯,開始留意佢
算係
呢套係近兩集啲戲份交比佢,之前12集無放重男主角嘅重要性,可能編劇太過重於寫女主角、女性同家庭溫情關係。但我仍然覺得佢仲差少少火喉
呢兩集真係睇到幾難演譯…
但我睇完心目中有兩位可以演內心交戰戲更好嘅演員:一個池晟 一個南宮珉。
睇左兩集都有d悶,希望再睇會好d,同sky castle差好遠,話題劇同一個台但暫時都無乜驚喜
池晟 同南宮珉太有星味同太強,鋼和係一個軟弱小男人,搵個平時無乜人留意的演員演效果可能重好有新鮮感比較有血肉
夫妻的世界係2017年BBC英劇Doctor Foster福斯特醫生嘅改編
相比起2018年日劇’REPEAT~改變命運的10個月’,
韓劇’365:逆轉命運的1年’劇情比日劇複雜得多,
人物故事線都更加豐富,更緊湊。
今日一次過睇曬7集,劇情勁「燒腦」到好多迷團~
最新個集都幾爆 世林完全估佢唔到
俾世林嚇親

到底院長玩乜野
BTW呢套365節奏有啲似之前好hit嘅日劇‘輪到你了‘,睇到個腦load唔切,腦洞大開,於是上網搵下有無人做劇情分析咁,以下內容係擷取自豆瓣網站嘅討論

現在已知的線索
1:「你們都是死過得人」 被聯繫來參加重啓的十一個人(包括沒重啓的孕婦)是院長在前幾次穿越中遇到的會死的人,然後通過重啓不斷的穿越,院長改變了她們的命運使這十一個人活到了現在,院長又邀請這些被她改變命運活下來的人參加這一次的重啓。院長的目的未知。

2:是沒有兇手的!兇手是「命運」,院長並沒有殺人,只是通過之前的重啓知道了幾個人的死亡,送去了花籃,僅此而已。

3:命運會被改變,但死亡不會,到了死亡日期一定會有人死去,如果不是參與重啓的人,那就會有別人代替死去。比如快遞小弟,比如復讀女的姐姐應該也是被院長改變了命運代替復讀女死去的。再比如女主閨蜜,以及重啓前男主的哥哥。都可能是改變命運之後代替主角犧牲的。

4:第一個死者(快遞大叔)是意外死亡。本來的死亡日期是3.27日。這兒有的人沒太看懂,是所有人同時收到了這張死亡預告的卡片,內容都是一樣的。預告本該此時死亡的快遞大叔。

猜測:
1:基於已知的第三點,命運會被改變但死亡不會,一定會有人代替死去。所以估計院長的女兒可能死於某個事故或者疾病,她通過不斷的重啓改變那十一個人的命運同時尋找重啓的規律,目的是找到一個可以替她女兒去死的人!!!找到她女兒活下去的辦法。

2:李辰院長應該有同謀,但不排除還有另一個幕後boss。

3:關於收集遺物,感覺有可能是重啓需要用,後面可能還要用這些東西再重啓一次。
回樓上

2:是沒有兇手的!兇手是「命運」,院長並沒有殺人,只是通過之前的重啓知道了幾個人的死亡,送去了花籃,僅此而已。

打機仔我不嬲對佢有懷疑,佢第一個帶風向嘅人,而最初我認為幫手殺人會係速遞員,但發展落去我改變咗係嘉顯個新男助手。因為佢演得好可疑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞