[新手] 《我係一個由細到大都好想試下做女仔嘅男仔》

1001 回覆
158 Like 5 Dislike
shit!原來可琳已經出咗嚟,點解佢行路同沖廁都冇聲嘅。

呀唔係,原來係有沖廁聲,睇嚟係我諗嘢諗得太入神所以完全聽唔到。

可琳見到我拎住佢條裙,呢啲真係正宗嘅當場斷正。

所以我亦唔諗住兜啦,我決定同佢講清楚成件事,反正前日我本身都想同佢講,就當係天意啦。

我深呼吸咗一下就講:「可琳,有樣嘢我隱瞞咗你好耐,就係其實我由細到大都好想試下做女仔,唔止咁,我仲好想試下紮辮、著裙」

「 我有諗過永遠瞞住你,但我見到你對我咁好,我呃住你個心真係好唔舒服」

「前日喺觀塘海濱,我就係想同你講呢件事,但係唔知點解開唔到口」

「我知道我呢啲諗法喺其他人眼中會覺得我係變態佬、唔正常,所以我從來冇同人講過」

「所以……如果你要同我分手嘅,我都係明白嘅……我唔會怪你」我連呢句都講埋,睇嚟成件事已經冇得返轉頭……
加速
今日冇喇等聽日啦
其實只係推唔到又正皮唔到 想順便寫啲有意義啲回覆
順便問 樓主有無睇過志村貴子嘅《放浪息子》
無睇過喎 點解咁問嘅?
唔關事嫁其實
只係純粹諗起
Lm 之前比賽寫咗個跨性別嘅劇本
留名支持樓主
感謝
連續講咗十幾廿句之後,我feel到我已經有少少雙眼通紅。

而可琳個樣就係Keep住驚訝,仲用難以置信嘅眼神望住我,或者再直接啲--係用望住變態佬嘅眼神望住我。

氣氛好尷尬,大家都唔知講咩好……

「咔擦」呢個時候竟然有開門聲

係可琳阿媽

「咦!你就係穎冬呀?可琳成日提起你㗎!」可琳阿媽帶點熱情咁同我講

我:「係呀…我就係穎冬呀,伯母你好」

可琳阿媽:「我買咗好多餸呀,冬仔你今晚留唔留喺度食餐便飯呀?」

我望一望可琳,佢個樣仲係好似頭先咁,我諗佢都唔想我留喺度㗎啦。

我求其作咗個藉口:「唔好意思呀伯母,我今晚要同屋企人食飯呀,所以唔可以留喺度食飯喇」

可琳阿媽:「唔緊要,下次囉,實有機會嘅」

「呀係呀,我夠鐘要走喇,Bye Bye伯母、可琳」為咗避免可琳會同我繼續講埋頭先嗰件事,我都係快走為妙。

我行到去門口,準備開門離開時,點知可琳無啦啦話:「唔好走住,文穎冬!」

可琳佢嗌我全名?佢從來未過全名咁叫我,佢唔會係想喺伯母面前講埋頭先嗰件事或者講分手掛……?
連續講咗十幾廿句之後,我feel到我已經有少少雙眼通紅。

而可琳個樣就係Keep住驚訝,仲用難以置信嘅眼神望住我,或者再直接啲--係用望住變態佬嘅眼神望住我。

氣氛好尷尬,大家都唔知講咩好……

「咔擦」呢個時候竟然有開門聲

係可琳阿媽

「咦!你就係穎冬呀?可琳成日提起你㗎!」可琳阿媽帶點熱情咁同我講

我:「係呀…我就係穎冬呀,伯母你好」

可琳阿媽:「我買咗好多餸呀,冬仔你今晚留唔留喺度食餐便飯呀?」

我望一望可琳,佢個樣仲係好似頭先咁,我諗佢都唔想我留喺度㗎啦。

我求其作咗個藉口:「唔好意思呀伯母,我今晚要同屋企人食飯呀,所以唔可以留喺度食飯喇」

可琳阿媽:「唔緊要,下次囉,實有機會嘅」

「呀係呀,我夠鐘要走喇,Bye Bye伯母、可琳」為咗避免可琳會同我繼續講埋頭先嗰件事,我都係快走為妙。

我行到去門口,準備開門離開時,點知可琳無啦啦話:「唔好走住,文穎冬!」

可琳佢嗌我全名?佢從來未過全名咁叫我,佢唔會係想喺伯母面前講埋頭先嗰件事或者講分手掛……?
幾正bio
lm
「咩…咩事呀?可琳」我已經緊張到口窒窒

可琳:「你漏咗個書包未拎呀」

係喎,我竟然緊張到連書包都未拎就走

我:「 唔該可琳,咁我走先啦」

講完之後,我就即刻盡快離開。

返到屋企之後,我開始回想返頭先發生嘅事。

今日真係有好多嘢都估唔到,估唔到係可琳病嘅情況之下第一次上佢屋企、估唔到喺咁嘅情況之下第一次見到可琳阿媽,更加估唔到我喺今日同可琳講咗嗰件事出嚟。

唔通呢啲就係天意?

我無聊攞部手機出嚟睇下,一開whatsapp發現可琳已經block咗我……再開埋IG、Facebook嗰啲其他社交平台,佢都係block咗我,無一例外。

據我所知呢啲係分手既狀況嚟,咁即係雖然可琳頭先冇講出口,但係實際上佢已經同我分咗手?
加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞