[新手] 《我係一個由細到大都好想試下做女仔嘅男仔》

1001 回覆
158 Like 5 Dislike
我:「係喎……頭先完全無諗過呢個問題添」

可琳:「吓?咁你頭先諗緊咩」

「淨係覺得kitty好煩,我好嬲囉,反而真係無諗過佢會唔會講俾其他人聽」

我再補充:「唉,唔諗咁多喇,杞人憂天都幫唔到件事嘅」

之後我同可琳傾多幾句,佢就要瞓了。

頭先揾條格仔裙出嚟搞到衣櫃有啲亂,所以我順便輕微執一執成間房,竟然無意之中俾我揾到細嗰時寫嗰啲日記……

環保reply
朝早出篇長嘅
你話㗎
睇到日記其中一日嘅內容係:

「今天我問媽媽可不可以像女孩子一樣留長頭髮紮辮子,但是媽媽立刻變得很嚴肅地說不可以,為甚麼會這樣啊?為甚麼女孩子可以紮辮子,但男孩子不可以啊?我真的不明白。

在學校看到女孩子可以紮辮子,我真的很想可以像她們一樣。」

原來就係呢一日,本身我對呢一日都幾有印象,因為仲好記得阿媽忽然變得嚴肅嘅表情。

再繼續睇下本日記,又睇到有一日幾特別嘅內容:

「今天是上中學的第一天,環境轉變了,希望可以認識到新朋友,我亦一如以往很喜歡留意女同學的辮子,可惜只能看,自己應該永遠不能可以嘗試一下。

其實我的皮膚也很白皙,如果真的可以紮辮子和穿裙,外表上可能也像一個女生,甚至是一個美的女生?」

呢一日原來係中一第一日,其實都只係四年前,不過好似好耐之前咁。

既然都睇開,我就順便睇埋近排寫嗰本日記。
等你出書
無諗喎
寫下寫下就有㗎喇
只要你每日堅持兩篇 要出書有咩難度
係咩

btw,今晚十二點前有文
好啊 信住先
我都係唔小心失信咗一兩次啫
說好了的文呢?太夜瞓對皮膚唔好架
睇到其中一日係喺我自己腦海入面仲好深刻嘅,時間只係一個月前左右,內容係:

「今天我終於向可琳說出了自己由小到大的秘密,她的表情很驚訝,不過也很正常的。而且不止驚訝,她應該覺得我是變態男和不正常的人吧。其實前天在觀塘海濱,我已經想跟可琳說這件事,反而當時沒有足夠的勇氣說出來,今天本來沒有打算跟他說反而最後說了,難道這就是所謂的天意?

看看手機,所有的社交平台,可琳也封鎖了我,據我所知,這些都是分手的狀況,即是可琳要和我分手了,不過我也明白的,她接受不了我是很正常的。

只是之後上學一定會非常尷尬,啊!我是不是想太遠了?不過應該不遠了,事情可能真的會這樣發展。」

「哈哈,傻仔」我心入面話自己

而家睇返,當時太過杞人憂天,當時仲以為要同可琳分手、之後冇朋友做、返學好尷尬,諗到咁遠。

可琳係呢個世界第一個知道我個秘密嘅人,亦都好慶幸佢接受到我。
已出
可琳 理想型女朋友
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞