[親生仔] Google Pixel 討論區 (38) 4a?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
最好唔好 因為熱風有機溶左D防水膠邊 到佢硬番時走左位
但平時換mon唔係都用熱風吹架咩?
等睇今年pixel 5 用幾大cmos
依家話最少都用1/1.7 起跳
聽聞拎哂罪大d 大cmos 試機
1 inch. 都有拎去整工程機
最後唔知用邊粒

如果用765G chip, 應該有錢上到1inch cmos
難保佢唔係用番同一粒sensor
google肯出smart watch未?
google今個月搞咩 仲未有得update
美國疫情嚴重
你諗吓,放得1吋,部機唔係長就要好厚
唔係啦,出名d 爆料人都講野好準
可能原本個粒變ultra wide cmos 就可能
1吋 笑爆咀
其實佢用IMX686做主 加 IMX586做wide,已經夠晒,1寸Cmos成本始終都係太高
1吋 sensor擺明gimmick嘢,用都漏畀自己用先啦。pixel影相全靠個cam app咪夠囉
成本唔係係cmos 度, 鏡頭先貴
你用到1吋,我諗無得再用膠鏡片,否則成像會仲差
暫時根本無廠 開發呢類咁小型既光學鏡片
1/1.5-1.7吋 12MP 叫做最好

如果佢要高像素,寧願佢出high res mode
1/1.7 12MP 》》1/1.7 48MP
低光影相拍片就分到高低
如果真係攞大sensor
啲大陸機GCam dev同用家應該會好鬼死開心
已經吹咗
大陸瞬宇光學做乜業務?仲膠片
但Google好自我

出P3 Super Res Zoom時話"a second lens is unnecessary"
出P4話"“While wide-angle can be fun we think telephoto is more important”
想佢硬件上upgrade總係扭扭擰擰
其他廠近一年先陸續玩大底,佢會唔會咁順攤

今天的我打倒昨天的我
Google keeps adding Pixel features it claimed it didn’t need
https://www.theverge.com/2019/10/17/20916996/google-pixel-4-second-telephoto-camera-lens-headphone-jack
其實如果Pixel 5用中階U係咪意味住拍片性能唔會好得去邊
感覺The Verge又做標題黨
其他廠商(Apple同Samsung)佢都有屌篇幅都有一半

唔係話Google冇問題,只係幾誤導下
thx ching check吓先
咁呢啲野始終會不斷改嘅,就等同於mon size, ram呢啲spec一樣

嗰時super res zoom做到人地用八倍光學zoom嘅效果,但之後人地個鐘做到二十倍zoom嘅時候,咁演算法上未去到咁勁都只可以真係靠硬件去搭救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞