[親生仔] Google Pixel 討論區 (38) 4a?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
冇,因為太煩,要打2次password先開到機
Android 10依家係用緊FBE(File Base Encryption),而唔係FDE(Full Disk Encryption)
For new devices running Android 10 and higher, file-based encryption is required.

Android 7.0後另推出了優化的加密機制(Apple則是在iOS 8起開始採用FBE),FBE(File Base Encryption)
其他的內容都存儲在憑證加密區域(Credential Encrypted Area)中,該區域是透過用戶的PIN/pattern/passcode來保護,解鎖後才可以掛載開始使用。

android docs: https://source.android.com/security/encryption/file-based
即係新機都唔會打密碼先開機?

好撚認真都唔係係呢方面,諗下邊咩情況有人想睇你部機裡面啲嘢先啦…
唉 屌
你班友

物理提取 – Physical Extraction
為了對裝置進行最全面和詳細的分析,Cellebrite的物理提取可以讀取手機快閃記憶體的已配置(allocated)和未配置(unallocated)空間中的資料。 這些資料可大致分為三種不同型態的內容:

1. 邏輯提取以外的內容。如之前檔案系統提取所敘,邏輯提取透過API與裝置溝通進而取得內容,但使用API可提取內容有限。
2. 系統刪除之檔案。系統僅刪除資料的位址索引,實際資料還在快閃記憶體中。
3. 由手機自主收集的內容,如wi-fi networks,GPS locations,web history,email headers,照片的EXIF等。

https://www.paramitadigital.com/2019/07/08/4pc-physical-extraction/

Physical extraction is a bit-by-bit copy of the physical storage / entire filesystem / device memory or as a hex-dump.
即係話成個storage dump出黎,對於一部未加密既電話就有用既

比個例子你地
有個人用緊一部已加密既電話,佢唔好彩跌左部機
咁岩有條友執到部機喎
咁佢又想睇部機入面有咩野,但又冇密碼,咁點算?
然後佢google左陣發現可以用Cellebrite extract左部機既storage出黎睇
佢買完套野做Physical Extraction
最後佢一打開,發現得堆加密資料
試問呢個情況,佢最後拎到D咩資料呢?

呢個問題唔洗答我啦,你自己明就得
唔明就直接睇番條link
篇野有講到Android加密機制,所以我唔講啦
想問下pixel係咪default有嗰個secure start up
冇,因為太煩,要打2次password先開到機用到部機
Android 10依家係用緊FBE(File Base Encryption),而唔係FDE(Full Disk Encryption)
For new devices running Android 10 and higher, file-based encryption is required.

Android 7.0後另推出了優化的加密機制(Apple則是在iOS 8起開始採用FBE),FBE(File Base Encryption)
其他的內容都存儲在憑證加密區域(Credential Encrypted Area)中,該區域是透過用戶的PIN/pattern/passcode來保護,解鎖後才可以掛載開始使用。

android docs: https://source.android.com/security/encryption/file-based

改改字眼先
因為Secure Startup個流程
第一次係入startup密碼
唔入password就咩都用唔到(除左緊急電話)
岩password先會正式開機
然後第二次就係lock screen密碼,呢個階段就比你用到部分電話功能(所以至少電話或鬧鐘等功能可以使用)

而依家既FBE流程係開左機,去到lock screen
咩都唔load住,等你入password先開始load番其他野
呢樣野你地放個鐘係launcher到就有機會見到呢個情況
平時重開機都會
打完密碼入到去先show pixel is starting
仲打飛機?
偵睇嚟你真係好撚認真
咁逼你講密碼唔係掟落樓,真係諗都唔諗?
咁夜都有睇唔到嘅comment
唔知邊隻狗喺度吠呢
唔係吠,係入面睇你班飛機友點樣認真打飛機,同屌柒你個自閉仔等連登以外嘅人睇到你幾柒
連一個咩嘢樣都著到moon嘅bug都未解決,學人講到懶係深層面嘅事。連最切身可能發現嘅情況想都唔想吓。就打晒飛機
4 xl用家
其實講到咁deep同教班曱甴破解電話有咩分別。。。。
所以上面嗰班都戇鳩
上嚟睇一睇就抄到方向, insightful
我一㩒 上傳圖片 㩒張相 之後就彈我返連登 但咩事都冇
用web版就冇問題
clear cache???

Setting > storage > other apps

(不過我都係web 版)
App回覆
都係唔得
一講到破解就講呢啲,但唔諗切身情況,如果你一個普通良民被狗拉,啲狗逼你自己開部機睇機裡面啲嘢,你估你就唔就犯?
你係周庭定黃之鋒咁出名?
clear data再login過
首先你都要知道個原理,同埋知道自己部機有可能俾人破解到咩程度,唔係人話安全就安全
至於班狗,佢地只係買破解工具,佢地撚識咩
洗鬼咩,你邊個先?班狗打到你自己解開部機,唔係邊得嚟咁多掟人落樓無可疑案
你咁講用3310咪算囉將個龍門係咁搬,有人講晒啲技術野出黎就話狗逼你講密碼

block左嘅奇文共賞

一講到破解就講呢啲,但唔諗切身情況,如果你一個普通良民被狗拉,啲狗逼你自己開部機睇機裡面啲嘢,你估你就唔就犯? 你係周庭定黃之鋒咁出名?

真係煩過閪,週圍喺唔同電話post撩交嗌,係心理有問題定咩助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞