【連登 商業電台 光明頂 討論區(十六)】

5001 回覆
33 Like 1 Dislike
無啦無啦
我都係。假面具下
嗰陣好天真好傻
而家我長大了
訓唔著啦
想打仗x2

快......最好快啲打.....越快越好啦
想共產黨快啲收皮
宣布參選特首選舉的胡國興,出席有關香港政經發展的論壇演講時指出,發表演說時認為,官員要嚴守法律,不能因為官大就膽大妄為。他又認為,應該要就基本法第22條立法,即立法規定中央不得干預本港自治範圍的事務。

胡國興認為,人大831決定是中央對香港極不信任的表現,要化解當前悶局,首先要挽回市民對政治制度的信心,要全面切實執行基本法,當中要落實基本法23條立法,但需要寬鬆,不得影響港人的新聞、言論、出版、結社的自由。

他又提出,應該要就第22條立法,即立法規定中央不得干預本港自治範圍的事務 ,及建立公平的選舉制度,抹走市民的無奈及無力感,加強市民的歸屬感。

胡國興指出,官員要嚴守法律,目前有個別官員行使公權,有黑箱作業之嫌,不能因為官大就膽大妄為。而防賄條例應該適用於行政長官,否則有違人人平等。

基本法22條列明,中央人民政府所屬各部門、各省、自治區、直轄市均不得干預香港特別行政區根據本法自行管理的事務;中央各部門、各省、自治區、直轄市如需在香港特別行政區設立機構,須徵得香港特別行政區政府同意並經中央人民政府批准;中央各部門、各省、自治區、直轄市在香港特別行政區設立的一切機構及其人員均須遵守香港特別行政區的法律等。

胡國興指,不認為已請辭的政務司司長林鄭月娥參選,會影響其選情,有信心取得足夠提名票。
Youtube幫到你

劣作

有無好啲既QUOTE
直接判死亡算啦
咁唔駛做白手套去害外國人
不過左膠咁多, 我諗就算判香港死亡,都繼續有左膠支持共產黨
所以最好就直接WW3
成日笑我廁巾包頭

相都無張
左膠邊肯打仗
才子,應該星期三、四
鄉下佬,紅衛兵,小學生治國

一手好牌打爛哂
霸王硬上
手拖手坐係水炮車前面
上星期中共o係羅布泊玩核爆,係同人講我地有準備
不知敬畏係罪黎
依家喺支那 習近平就係神
佢講到興起果陣19都食唔住
其實喺啲歐美國家
民意會唔會對打仗有影響
exact7ly
佢講既就係法律同道理
有名你叫叫習帝
係4月15日星期三一集光明頂

https://youtu.be/4M68HHhDcDA

https://youtu.be/4tWdI-pAiPA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞