【連登 商業電台 光明頂 討論區(十六)】

5001 回覆
33 Like 1 Dislike
歐洲態度都係關鍵
今次疫情完咁重奶共真係唔洗玩
咁仲岩啦,聽朝執埋D野就可以上大會通過

Miss左
開YouTube 聽先
想ROLLBACK 返節目一開始
今日駱惠寧講話, 就係為左同美帝戰爭做準備
19估既原因就係因為中共預視到自己未來會好唔掂
咁即係而家中國經濟真係出現左好大問題?!
必定發生
唔好幻想啲澳洲老會因為意識形態而謝絕人民幣
因為今時今日嘅樓就真係太廢

美國最信得過嘅盟國可能係得日本
到時有槍有兵就會自己諗做皇帝,萬年不變dna,如果見你勢危仲對你效忠?可以借人頭一用都無所謂呀
城邦論
譚德菜gg 我地佢真係著草 而家做左美國公敵
番大灣區la
喂你諗下
一個14億人靠工業既大國
停左工兩至三個月
即係4分1年差唔多
仲要訂單無哂
而家想開工都無訂單
仲未計而家講緊外資比例最重既日本同美國打算搬走哂支那既廠
你話呢
成個歐洲左膠唔撚要都擺啦
寧願同東南亞盟國交好仲好, 佢地又受過共產迫害, 又有資源, 人工又平, 又成個南海
泰國, 越南, 馬拉, 賓賓
不過才子幻想歐英美會團結
自己覺得就唔係咁樂觀
默克爾馬克龍就不嬲都反侵多過恐中
英國連華為事件侵都喝唔住
我就覺得美英歐點都會團結抗共先
但件事完左之後應該會保持返距離
始終竊聽事件令到歐洲對美國太反感
望就望佢地係反支議題上係一致啦
最怕疫情一完急需經濟復蘇
奶支搵快錢
奶多兩錢重
特別班歐洲佬
必定發生
唔好幻想啲洲老會因為意識形態而謝絕人民幣
因為今時今日嘅樓就真係太廢

美國最信得過嘅盟國可能係得日本
你睇美媒、美國討論區都知,WHO係有支持者(特別係專業人仕、上一代全球化之類),但個民意現在真係好唔高興,唔係話正苦定乜,係唔撚知想點,差唔多停一個月,點行落去個問題?鬼佬最唔高與就係不預知
你諗下
咩蘭洲軍區 瀋陽軍區
一個東北 一個大西北
有咩事山高皇帝遠
你係司令你仲聽唔聽遠在北京既習豬頭枝笛
我就搵埋哈薩克 或者俄佬支持
擁兵自重啦
你打台灣慢慢打
美國睇吓Apple 同Tesla去向
難想像佢地會搬
不過藥口罩果D Johnson & Johnson呢啲戰略物資就大機會搬返去嘅
一陣著草去習種個屋企
搞基建, 開發大西北暫時定住先唔得咩
而且仲有得印錢, 降準救經濟, 咁都唔得咩?
都冇單,復工又點?之前有集講‘李克強指數’,巴打可以揾返重温

其實全世界經濟接近停止,我所知,唔好話大陸經濟唔使諗,英、美、日、澳洲等國家都急推經濟援助方案俾自己國家救經濟,情況真係好差好差
學鮑蛇話齋
唔洗搬哂
搬7成都大獲
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%85%8B%E5%BC%BA%E6%8C%87%E6%95%B0
耗電量可以準確反映中國地區工業生產活躍度以及工廠開工率
有線新聞報過話, D 工廠淨係開住D 機但無生產, 就係要KEEP 住用電呃數
但心諗, 間廠唔駛俾電費咩, 無單點找數?
Exactly, 唔幫手打,自立,割蓆分分鐘仲可以保命。一個唔該隻豬頭死咗而自己守嗰區冇大事,之後就封王名流千古
開發大西北 十年前呃下人就得,講講下都冇左件事咁
派幾多錢都要有生意至得,依家政府補貼人工 但冇生意都係吊命

呢一刻未必一定係新聞講到中國好多人失業 經濟會即刻死,
但外國咁樣情況下再持續幾個月 都幾肯定中國D工廠就開始黎料
中國人思維
之後既事之後先算啦
我淨係知而家國家要復工
同埋未至於俾唔起電費既
假設全部廠搬七成
即係得三成人有工開
仲要連帶影響埋服務業
咁真係好撚大獲喎
傻嘅咩... 歐美而家成個停頓左。冇人買袋買錶買車買衫,中國根本冇訂單。
等啲傻9支那蟲慶祝人地疫情嚴重
慢慢慶祝
班農民工可以返鄉下耕田
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞