歡迎想砌模型o既巴絲入黎(17)上次1001唔係問題

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
有用AV隻軍灰primer, 遮蓋力好好
用過MIG之後底灰唔會再買AV D primer,mig最衰係無gloss black,其他性能完勝av primer
我自己都係用返油性底灰多 之後先再上AV油; 如果係砌壽屋就點都一定用油性唔用水性, 如果唔係刮甩到九彩
原來想打磨 用神剪都應該留小小水口
小弟新手用神剪貼住剪完再打磨想問有咩缺點?
同埋有冇打磨教學 唔知點解自己打磨好似硬係冇人咁靚
唔好死力磨, 會好深刮痕
一樣野啦,一d老前輩都講過,如果真係想用砂紙打磨好一個水口,係唔應該對摺張砂紙
磨唔走粒水口係因為你用錯砂紙同方法
400號要輕力磨 永遠順住同一個方向 水口平咗就換3M順住顏色磨
我成日比fd 話痴線,因為我係120 200 400 600 800 1000 咁磨上去

我試咁耐呢個方法係最靚
百二又真係癲咗啲
咁誇張
細佬我用得神剪都知我係懶撚啦
我係400>800>1200>有時上埋1500(因為磨得柒諗住磨細啲可能會好啲)
可能好似上面有位巴打咁講磨太大力
灣仔玩具街成日見有
個價都ok 平過我係mk買
請由呢個回覆開始回,長撚到金剛棒咁
上星期先睇左template段噴電鍍油同埋幼膠紙加masking fluid 片黎
咁誇張
我係400>800>1200>有時上埋1500(因為磨得柒諗住磨細啲可能會好啲)

你試下返去 留少少水口 1-2MM 之後田宮400號磨 磨到水口平
再用800 1200咁上 有3M就紅藍綠咁上
咁誇張

我都係用神手,不過原因只係貪佢唔洗用力就剪到件 我接受唔到自己d 模型有水口,試過噴完晒發現有一粒未磨我成件洗晒佢都要磨走佢

琴日先磨完d 透明件
貼住剪應該都會有少少水口
我會用指甲刮下,唔順就
我成日係400乾,磨指甲刮順就轉800 1000加水當拋光咁.
我唔係神剪都無咁誇 我之前買咗枝爸爸棒係220已經好易磨到花哂, 好難想像由120開始磨會幾花
我通常600/800起手
以前冇神剪金剪就用銼先 跟手600/800起手到1000/1200

120用黎”豆”木都得 不過我諗你都係hi一兩下就下一張 唔用咁粗沙紙用銼係因為佢一條硬條易控制啲 怕磨到其他位
你唔砌 mg sazabi 真係 對你好失望

個個都叫你砌佢

衰過林鄭
砂紙磨水口我只係用4隻角,磨唔到就掉
係全面打磨先會用曬成張砂紙
沙薩比

rg想玩重手? 不如用隻hg陸戰型試
手鋸HG 陸戰 玩戰損
上親YM 都無
咁咪姐係masking地獄?
上完色先上甲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞