歡迎想砌模型o既巴絲入黎(17)上次1001唔係問題

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
thx
我見ig 已經有人整完
Carousell 炒到 $600
有冇香港pb舖推介
(我知廣華街/灣仔玩具街)
YES 想再平龜泵加大陸marker噴槍
價錢同GSI套野差唔多
因為日本早一個月
中國早半個月有得玩

搵巴佢哋講緊喱隻
我當年初中同朋友夾錢買過, 不過我裝極都噴唔到
原來係我個朋友玩撚晒成支罐
我就係買咗返黎試噴隻百式

以噴呢隻為例 金marker至少噴咗兩支 個氣壓罐用得快同埋有時噴太耐又唔穩 感覺成件事好似好燒錢
呢隻我都見過 覺得定位有D尷尬
拎佢黎噴油性既不如玩噴罐算
好認真做research

最主要係氣罐真係唔平
一罐氣仲貴過一罐噴罐,而你要噴一隻模型可能要用番五六罐

但對比噴罐既好處係彈性大好多
見人用保鮮紙做
氣罐消耗量真係好大
玩龜泵同大陸噴槍會更加抵玩
仲有marker 同呢隻都係單動式

冇得控制出油量
想問下我用610h 個缸有水隔 咁仲洗唔洗買多個水隔加係枝筆到
我個人無 覺得好阻手
但當然可以咁做 多多層保障姐
中學時都叫做砌過長谷川 F-15 蘇聯 Hind-d 直升機 噴迷彩
一般飛機都有幾條長夾口 九成要無縫 即係補不地 可能唔止補一次 尤其啲舊模
定翼就要留意 左右翼要對稱

黐機身 黐主翼 點樣好好夾住 就發揮你嘅創意啦 晾衫夾 橡筋 等等都可能幫到手嘅

黐透明倉蓋 唔好用腐蝕性嘅模型膠水 AA 都唔好 一旦黏上啲透明部分 基本上極難救 建議用白膠漿黐倉蓋 唧多少少 乾咗會收縮 一般唔易察覺 可以卒甩 唔整花透明件 倉蓋唔係受力位 白膠漿強度完全足夠

白膠漿就係有隻牛嗰啲膠漿 有人玩嘢就用化妝黐假眼睫毛膠水

高手教人抽真空吸塑倉蓋 就下下下一步先諗 我只見書做過 我都唔識

差唔多 砌飛機都係心機嘢 都係基本技術 機身多細節 天線之類 打磨補不地要避開 有心都做到

再進階我都唔識啦
筆水隔阻手之餘好易爛

而家個setup
泵缸隔-喉-隔-喉-快拆-筆
洗唔洗得甩
總覺得隻手郁下郁下會整爆個水隔
戰鬥機嘅marking係佢嘅靈魂嚟, 我會盡量重現嗰位pilot嘅座駕
所以不知不覺就買咗好撚多
有好多pilot嘅事跡好傳奇, 好誇張, 喱啲事跡只會停留喺嗰個人機合一嘅年代
有人斷手斷腳揸機都ace
有人接近係盲撚都可能係世界頭幾位
有人用所謂嘅垃圾機對所謂最強螺旋槳機1挑75P都可以全身而退咁拎kill
往後嘅電子戰, 通信戰時代係唔會再有喱啲傳說
所以作為一個浪漫主義者嚟講係喱啲書係必要咁濟
我都係得自己房可以整 所以想轉水簾

有無巴打用過呢隻洗筆樽 係咪堅有用
我自己有用開玻璃樽仔倒D X20落去洗筆 但洗極都好污糟
係床隔離噴真係短命幾年 水簾幫助都不大
意大利廠 我砌過隻F-14 叫做嵌埋上色
試吓鎗街 萬里隔離個間有冇 唔肯定
差好遠你用一次就明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞