歡迎想砌模型o既巴絲入黎(17)上次1001唔係問題

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
好少人講剪水口要睇個水口係長定闊。
呢個係剪長邊

呢個係剪短邊
同一個長型水口,用金剪貼住剪都已經好大分別,神剪更加分別明顯,不過好似冇咩人講。呢樣野都係我自己研究返黎
其實我諗可以既,分section 再放link
係咪姐係剪最短距離?
當係我賴係嘢咁發下UP瘋
以前遊走於各種模型圈子, 老屎忽嘅有, 新手嘅又有, 線下線上有交流嘅都有
有時就好搞笑, 以前啲嘢冇咁多元化嘅時候都係技巧係好「一本經」
有啲好簡單嘅嘢唔按本經做都會引起討論, 啲嘢好死板冇乜變化
新手入坑呢就老閪都推某啲工具, 對大部份新工具係抱著「肯定揸流灘」嘅態度
一來, 以前啲模型工具真係唔多選擇, 新產品大多數都係摸索階段
的確係好多揸流灘嘢, 到而家都係咁只係好用嘅嘢都真係多咗
二來係以前模型年資斷層好明顯, 一係就小學雞乜春都冇砌爛嘢就冇再玩
一係就一砌到十幾年經驗老到中間係靠愛同毅力練返嚟, 所以好少話咩新工具吸引到佢哋
當年新工具開始多就明顯係推俾啲新手嘅, 事實上係推廣時間係比較長
因為老手唔會睬喱啲Noob-friendly嘅嘢, 甚至係睇唔起
新手又唔識揀剩係識睇價錢牌, 一係就老閪都買平,一係就諗著一分錢一分貨老閪都買貴
所以有時啲討論就真係好chaotic, 我就食花生嘅
後來進入喱個KOL年代好多嘢都多咗review同實驗
個隔閡開始少, 只要唔係開口及著脷嘅話啲答覆多數都比較真誠
但好老實講, 買錯咪學下點用囉
因為剩係鋪頭都估左幾頁 頭POST水蛇春咁長其實好難吸引人去睇
鋪頭list不過放哂黃店落去,其他直link去google doc睇會否仲好。
大部份就係,你搵個runner黎剪下就明,
當條runner係3mm粗,你剪落去頭尾2mm係好靚,中間果1mm先白,咁諗法的造只要剪野件野的粗度少過2mm就會少d白化,不過真係要每粒件睇同判斷,我剪過超硬的膠,把剪係扯斷d膠,點剪都好都係白.
你真係完全漠視民意
咨詢過就算
大部份老手都係chef nic咁
一般人要用工具做的野,老手要用手做
一般人要用手做的野,佢就拎d奇怪工具出黎做
預咗負評,整合完有冇人會睇 成日見人問頭post有答案嘅嘢
屌你正呀喂!
土生土長香港人 btw 啲透明紅點做好? 主色應該做陰影

同埋應唔應該全隻素組一次先
以前某聯壇好似唔太歡迎素組咁,好似係希望多d 人去玩上色
所以就變左修剪同打磨既工具唔會有太多review,因為對佢地黎講剪左出黎再慢慢執就得
但係其實對於吸引新人係唔健康既
銀底?
又唔好咁講, 兩邊都有好人有壞人啦
我幾好彩當時初中識得一個同學開始學識買油
都遇過啲濕鳩同學晒命拎支噴筆出嚟
一拉雞就拉到底, 塊件啲油射到化開晒
都受過唔少老手詳細解答, 問得specific 少少都唔嫌我煩
都試過問兩句就特登撻啲得佢自己先識嘅稱呼嚟耍我
咁最少你可以點佢去睇頭post唔洗幫人google
同啲舊模 好多夾口巖巖慚慚 粒水口剪到幾靚都無用 都係要打磨落膠補罅

即係砌車 一刀剪完粒水口 靚晒 但一啲用都無
我覺得應該整合啲最基本最基本嘅資料就ok, 太長應該無人會有心機拉落去睇; 又或者好似你另一個post咁講, 整合哂去google到叫人開link睇會好啲
都係ga
其實bamdie 好似係近十年先叫做番起?
以前seed 年代d 模其實都幾鳩流流
我諗最基本執左d 基本工具同流程先?
起碼新手一睇完#1 就知我而家除左買模型之外,有咩要買同整
再之後先講其他技巧?
最近整隻MG EX-S 1.5 好多十幾年前舊件 啲邊飛起晒 全部要執 水口真係濕濕碎
你意思係內邊噴過銀底? 定係全部做candycoat好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞