歡迎想砌模型o既巴絲入黎(17)上次1001唔係問題

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
預咗比人話我老屎忽, 其實我覺得而家大家都少咗好多實驗精神、怕出錯, 無錯上網好多嘢都可以問到人好方便, 但係好似方便過頭, 而家最常見到就係啲人問水口點剪, 大佬水口剪衰咗仲有大把方法補救, 唔會剪衰咗就成盒玩撚完
神剪 VS 3mm ABS
係呀
我諗要睇埋你陰影有幾輕幾重先知邊樣夾d
𠵱家係咪好多人十歲前未砌過模型 甚至二十歲前都未砌過
真係睇佢心情
一水水

一時正到暈
一時伏到喊
隻野有d 件真係歷史黎, 我好耐冇砌d模型件會有飛起既膠邊, 令我諗起細細個岩岩砌模型個陣. 最經典係有d位仲要上鑼絲黎固定,成件事好old school
我嗰幾條cut晒佢算啦
水貼變黃喱啲咪痴線啦, 九成九時間用唔著
舊化乜乜物物嗰兩段太唔新手, 講得又有少少曖昧新手未必睇得明
今次想試重手啲 不排除用埋乾粉
咁應該好似d手機game post咁
如果我想入坑,點揀模型好
然後揀咩工具好
然後去邊間野買好.
然後D進階野就隨便貼,可能當係當月精選咁.
又或者進階野放入google docs?
可以ctrl f
有好多野就咁睇睇唔到,一噴灰d問題就會出曬黎
而家咩都興速食講快,想一步登天不如學好基本功先
led燈底?
某壇係咪4隻文字母?
鬼咩以前勁多人係成品區post 素組
所以後嚟開咗個素組區
睇番我個會員10年前開
個交易區要有唔知幾多隻作品先入得去
其實個陣我都唔明點解素組就唔po得, 一po就要比班老屎忽圍住黎屌 素組出黎件嘢都係成品, 無人話過成品一定要上撚哂色改撚哂模咁先叫成品; 同埋補色又點計? 改造完但係唔成隻油過又點計? 我最記得以前睇Mr. Hobby有個日本人好鍾意加detail, 但係唔撚上色, 活用成形色同滲吓線, 最多補吓色咁, 出到黎件嘢咪又係好撚靚唔覺係素組
其實通常pg 係咪成色已經好靚 唔洗點上色/補色
水口又幫你收埋哂咁?
淨係上貼紙噴消光就好靚?
見到隻有燈EXIA 覺得有啲吸引
睇到咁
睇黎我都要屌下啲素組撚
扮下老屎忽先
呢個真...
睇Twitter見d日本仔玩fag,水口剪到爛哂好d指甲鉗剪出黎咁.
但佢好有心機去12蚊店買美甲的裝飾去整紋身畀佢隻女女,
用愛發電又唔怕share同交流.
香港真係好少人搞呢d野
隻完美突擊PG,一件隱藏水口都無
你都知啦, 果陣bandai都好多夾口
補色,滲線都算啦

有見過真係啪起就算, 水口都仲係度
可能分開啲教學去幾個google doc
淨係貼條link 出黎會好啲
其實啲教學你地一定係會覺得冇人睇
因為睇左明左個啲唔會comment 再問
所以其實唔洗覺得佢地冇用嘅
就咁啪老實講有咩好睇,去官網睇stock photo 好過
砌左十九幾年都係素組
最多磨水口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞