歡迎想砌模型o既巴絲入黎(17)上次1001唔係問題

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我都係隨心嫁咋
每次噴嘅油同件都唔同,好難話用幾多bar噴
上咗消光,嚟緊幾日都唔得閒砌,又唔知要放到幾時lu
長有長玩
我依幾日都停左手
手油碎花,舊化+消光前後

手油
我覺得實色果啲位上返金屬色成隻野會再高貴啲既感覺
btw考慮下噴光油 遮遮啲筆痕 上多兩層拋埋光仲正
不過依排咁濕要等下先
我有「前」朋友(藍)咁做法:
黑底—》先用gun metal點大碎花—〉再用銀點細碎花
效果自然好多
今個月差唔多課左成皮入坑
唔緊要巴打我睇得出個效果

屌你地話人個效果係手油真係sad 撚爆
cls真係越出越多花神
其實一直都有
只係現今多左好多唔同媒介講番俾消費者聽
其實碎花少啲 (多啲留黑
先突顯到
唔係丫其實幾得意丫我覺得
好似啲星空Wallpaper咁, 幾浪漫丫

我覺得唔係咁順眼係因為喱隻嘢係比較多平面同菱角嘅高達
影相光線攞我唔靚就會睇起上嚟個漆面好厚, 好多高低起伏, 如果係圓弧多嘅機上面做我諗個遺和感會少啲
即係好似啲珠寶咁, 有啲就有菱角嘅切割比較突出(鑽石啊, 紅藍寶石嗰啲)
有啲就圓滑處理有feel啲(琥珀啊, 珍珠啊, 翡翠喱啲)
但其實做得喱個效果就好難漆面唔厚, 因為個工序本身就好多層油, 仲要以濕為主
點樣降低個高低波幅就睇自己經驗同天時地利喇
其實如果佢隻野拋返光個效果就會明顯D
補充多少少意見

1. 喱個關節位顯得有啲「出戲」
我知BD2本身喱個位係白色, 而且係關節嚟, 做啲好厚油嘅效果會有磨爛嘅風險
所以會唔會考慮轉埋做黑鐵色/槍鐵色之類?
或者一啲簡單功夫嘅效果去配合主體嗰Fantasy感覺?
2. 同上面問題類似但喱舊唔係關節嚟
可能可以做啲fancy少少嘅效果?
主要都係因為個主體太過fancy然後喱啲位好似留白咗咁
其實本身可能唔係一個問題嚟, 但你隔離用咗黑鐵色去襯啲紅藍碎花
我覺得出到嚟個白色就有少少「幅畫有個位唔知做乜吉咗」嘅感覺
即係用返夜空wallpaper個諗法去睇, 你可以加返個月亮上去
但如果個月亮冇乜texture感覺嘅話就好似變咗個太陽喺夜空咁
不過喱個係我好主觀嘅審美嚟
3. 喱啲應該係caution水貼嚟? 我覺得無乜必要加上去
因為佢有啲似你個銀底, 有少少打亂個pattern嘅一體感
4. 個自護logo有少少類似第3點嘅問題, 但係我覺得都算係一個signature
會唔會考慮下用啲冇咁融入背景嘅效果?
因為我覺得而家個樣好似啲水貼染到啲溶咗底色咁
點解會課左成皮
我都想知
4千蚊水廉,4千蚊泵,2千蚊筆?
全部都用最靚嘅
入坑都成皮係咩玩法
買埋模型頂盡咪都係兩三千
我又買抽風噴筆泵基本工具都係五千左右
Rich

講得啱
我用膠袋好難控制, 太多銀色
我水廉$2500 + $1600個廢泵 + 2把HP-CP $2600
都洗唔到一萬 巴打應該一時太high 講錯左姐
原來1600蚊都係廢泵, 搞到想入坑有啲淆底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞