[2017DSE] 英文科試前試後討論區+加油站(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
Eng paper1 part a最尾嗰條 俾個新題目係邊 b 同c個答案係乜嘢。 有冇人記得

我寫rubbish嗰個

就係唔記得咗垃圾係b or c

好似係c
咩recycling is rubbish

咁b係咩?😂

B好似係pros and cons
我記得一開始就剔除咗b

C啱 睇咗紙人個ans

How about why ppl ill-informed ?
Part A
Writing PartA 系要講老人家既屋企定老人院
Part a 以為上門探訪老人屋企
寫左同佢地吹水 幫佢地清潔屋企
解決佢地困難
係咪要u 啦

唔會u有寫字起碼1
活動岩起碼2

點為知岩活動
Writing PartA 系要講老人家既屋企定老人院

老人院

我寫rubbish嗰個

好似係c

咁b係咩?😂

我記得一開始就剔除咗b

C啱 睇咗紙人個ans

How about why ppl ill-informed ?
Part A

仲有 part b1記唔記得最尾個題條問題係乜嘢

好似係c

咁b係咩?😂

我記得一開始就剔除咗b

C啱 睇咗紙人個ans

Part A

B1 b2 文章內容一樣架?
tv speech
寫左good morning everyone:

好似係c

咁b係咩?😂

我記得一開始就剔除咗b

C啱 睇咗紙人個ans

Part A

B1 b2 文章內容一樣架?

梗係唔係 一樣的話b1個班炒曬 會睇唔明
有冇人知作文錯格式扣幾多分?
例如題目要求article之後寫咗letter
Q1離曬題 作左去長者屋企清潔 好處寫左關心佢地 等佢地感受到自己係社會一份子 係咪可以準備拎1

我都係咁,自問英文唔差
paper1 48(iv) 寫acceptable得唔得

點記得問題啊 ching..

樓主咪po左答案 有d印象掛
btw carbon emissions 漏左s 變成emission係咪冇分

小事 唔會捉啦 我估

咁b2有題問attitude 我答support ,但suggest answer係supportive ,係咪冇分

手鬆有 手緊冇

btw carbon emissions 漏左s 變成emission係咪冇分

小事 唔會捉啦 我估

睇佢手唔手鬆同前文後理
writing q6 debate speech 有冇限死支持定反對

O.. sorry 我無睇答案
樓主答案係?

係呢
你part A why ppl ill-informed 你點答?
惟一唔肯定呢題🙏🏿

佢答案係supportive 你啱
呢條我唔記得答咩
考完先知原來咁多人做B1
writing q6 debate speech 有冇限死支持定反對
listening你哋係邊聽邊做 定 自己take曬note 先做
Part A 寫左老人家缺乏啲咩,之後個活動就係擔訪佢地。寫左老人benefits

Part B 寫廢青 話大部分家長得一個仔,所以溺愛佢地。社會變左知識型經濟,又得好少人入大學,缺乏學歷,所以冇人講。解決係話政府投放資源去train佢地,用技術去搭救,又增加返工作機會。父母唔好寵佢地,唔比錢佢地要佢地出去搵工。青少年就要改變心態。

Check過冇咩grammar 問題 但有冇離題
夠唔夠lv 3

同你寫既reason一樣但sugg唔同

Reason same
Suggest 都差不多
好驚離題
我想問聆聽個份做b2幾多分拎到2/3
望見b1減成一半分就無興趣

限死支持

同問
我當年離題攞2
第二年無離攞3
其實英文廢離唔離都係咁上下

同問

我學校老師係出面marker 話寫左格式實肥梗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞