[2017DSE] 英文科試前試後討論區+加油站(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
13vi 即係填percentage嗰題,應該係65唔係35?
因為text話有at least 35%嘅係回收唔到,所以max% to be recycled 應該係65%
定係我睇錯

Not more than 35% was worth recycling

佢話咗around/at least我加咗~/≥得唔得

我吹例子,話Peter...
同埋寫香港現況,最後係總結屌柒個editor唔好撚再批評d fresh graduates

咁撚勇同惡
結尾我剩係敢話佢地好hard working同埋其實大家都有misconception
透過今次希望可以互相理解 [img][img][img][/img][/img][/img]

第一眼以為你屌柒班傻閪 係指班80後 幾驚你會錯意題目

有人9up話班廢青唔捱得
叫你寫信去屌柒班9up佬
應該無錯

好似相對來講都唔會離題掛 dear editor 唔記得咗大階

小錯姐 I think
有d人錯格式

搞錯editoral同letter to the editor可以2018

考到2016都仲搞錯依兩樣
師兄師姐可唔可以幫我睇吓我a part有冇離題
我benefit話探訪老人會令到呢啲俾人拋棄嘅廢老重拾俾人關懷嘅滋味
所以會令到平時死寂寂嘅老人院morale上升
因此依間老人院就會變得更加lively 同 enjoyable to live in
咁算唔算係離題

冇離
依家有乜好溫
aim2 做b1定b2好
見b2好多point都要聽返黎 驚乜都聽唔到

B1 better for lv2

好多抄返黎喎

b2?

B2抄到手軟
Q.7 NEETs
1)香港經濟結構改變
知識型社會,NEETs冇工作方面需要既知識所以難搵工,頹,所以打機黎逃避現實,搞到有NEETs出現
2)政府福利太好
年青人可以申請綜援,引月入中位數做例指出番工月入唔高,同時引個人綜援既收入都有幾乎一半,但佢地唔洗勞動,慢慢慣左,變懶,變NEETs,另外,越黎越多人都咬老綜,歧視人咬老綜既風氣改變左,令年青人更厚面皮會拎
3)除左讀書冇其他方面發展,衰左個時冇退路/冇計劃人生
建議
1)生涯規劃,防止NEETs出現
2)收緊派老綜資格/資助青年進修,改善現時情況

咁樣可以嗎
想問格式個到錯左會扣幾多分?

Ok
Btw 生涯規劃
不過d old seafood會buy
part a上下款錯左會點

扣org
探老人院算唔算community project

唔standout 既普通point
依家有乜好溫
aim2 做b1定b2好
見b2好多point都要聽返黎 驚乜都聽唔到

B1 better for lv2

好多抄返黎喎

b2?

B2抄到手軟

將巴上年幾

咁撚勇同惡
結尾我剩係敢話佢地好hard working同埋其實大家都有misconception
透過今次希望可以互相理解 [img][img][img][/img][/img][/img]

有人9up話班廢青唔捱得
叫你寫信去屌柒班9up佬
應該無錯

好似相對來講都唔會離題掛 dear editor 唔記得咗大階

小錯姐 I think
有d人錯格式

搞錯editoral同letter to the editor可以2018

考到2016都仲搞錯依兩樣

認真有咩分別?
離左題個分會點處理?聽人講content bar 4分 是咪就係咁

Maximum 3 in each domain 答左好多次
咁一定要正方果條寫左反方最高level幾
其實串錯一兩個字係咪無咩影響?

冇乜 未必睇到添on screen
屌我揀report 係咪有啲咩特別format要跟

好Q多 所以一見即飛 你寫左咩先

好似article 咁寫左個topic跟著就分段咁寫冇subheadings

扣org

咁撚勇同惡

再離,我會跳樓。

我寫fg好多都想買樓
但樓價太高 要10幾年先買到
所以好多fg都會好勤力做野爬上去想搵錢
但舊時好多人都唔憂住無咩負擔
所以無現今fg咁努力搵錢

我寫 1.香港經濟衰退,少咗好多工作崗位,職場競爭激烈,如果唔超時工作會冇咗份工+我個friend..
2. 工作過程比以前複雜 工作量都好多 香港為工時最長嘅地區之一+ 我個friend mary
3. 上一代人有積極向上 但係今代人都有 例如我個friend Peter克服disability
廢point

我話我喺100 most ceo請左幾個shitty 仔

1.fresh grad 因為缺乏工作技能先睇落低productivity d人以為佢哋唔勤力先低效率但其實係假象
2.fresh grad樂於面對挑戰 eg public exam
3.因為買樓好貴所以更勤奮工作
廢point

Point 2有d勉強
屌我揀report 係咪有啲咩特別format要跟

好Q多 所以一見即飛 你寫左咩先

好似article 咁寫左個topic跟著就分段咁寫冇subheadings

扣org

後面有少少hope同用咗一次we咁點
Part A我寫左好多practical既野落去
個活動係health education
會教老人家自己量度血壓,做運動同食物保存
好處主要圍繞左workload黎講
首先自己量血壓可以減少care giver既workload
佢地既角色變左監察者
可以將focus放多啲係行動不方便既老人身上
其次係做運動可改善range of motion of joints
可以prevent risk of fall
整體安全上升
食物保存係講好多老人家會因為處理不當而食左啲過期野
容易導致vomit and diarrhoea
甚至將病菌蔓延至全間
講由第一步開始做起
可以保障全間老人院

B寫NEET
原因係non local太多 teens唔夠競爭力
二係家庭模式變左 child-centred令父母唔再強迫青年搵工 擔起頭家
三係自尊感低 公開失敗就放棄自己 唔去面對

解決方法
一係政府比資源開設training programme,提升競爭力
二係減少引入non local 可以多返機會比港青
三係資助企業開班授課 好似學下養和個啲私院咁 開班比人讀 pass就請返 政府可以資助唔同企業 比青年機會

睇完呢個po冇乜信心
係咪兩個都離哂題
求解答

幫下手

求救

Part a冇問題
不過有d over Elab
Part b ok

咁撚勇同惡

再離,我會跳樓。

我寫fg好多都想買樓
但樓價太高 要10幾年先買到
所以好多fg都會好勤力做野爬上去想搵錢
但舊時好多人都唔憂住無咩負擔
所以無現今fg咁努力搵錢

我寫 1.香港經濟衰退,少咗好多工作崗位,職場競爭激烈,如果唔超時工作會冇咗份工+我個friend..
2. 工作過程比以前複雜 工作量都好多 香港為工時最長嘅地區之一+ 我個friend mary
3. 上一代人有積極向上 但係今代人都有 例如我個friend Peter克服disability
廢point

我話我喺100 most ceo請左幾個shitty 仔

1.fresh grad 因為缺乏工作技能先睇落低productivity d人以為佢哋唔勤力先低效率但其實係假象
2.fresh grad樂於面對挑戰 eg public exam
3.因為買樓好貴所以更勤奮工作
廢point

Point 2有d勉強

咁樣寫 grammar正常 opening ending都寫得ok vocab有小小難字 大概幾多分
聽日做B1定B2

Aim Level 2/3 B1
Level 3/4 or above B2
紙巴有無paper3攻略

Live講 打唔切
紙巴
其實有冇人做paper3 b1上到lv4架

真係冇買過咁既卷
Paper 3 integrated task啲point係咪可以一字不改照抄落去task到

求解
紙巴
我想問part b 提示我地要做乜過張可唔可以撕落黎?

可以
剪到變雪花都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞