[2017DSE] 英文科試前試後討論區+加油站(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
想問下如果平時p3 b2每個task都有12/13分 搵point ok但係點樣令language 同organisation 高分d writing已經衰左衰埋paper 3就真係玩完

唔好抄多餘野
Group好 points

Language轉下句構

唔好抄多餘野即係唔好自己懶醒去elab?
除非佢俾埋我 我就抄落去?
啲pts group好後
先後次序係咪冇所謂?
只要marker睇得明
同埋分好段落 就得?
想問下如果平時p3 b2每個task都有12/13分 搵point ok但係點樣令language 同organisation 高分d writing已經衰左衰埋paper 3就真係玩完

唔好抄多餘野
Group好 points

Language轉下句構

唔好抄多餘野即係唔好自己懶醒去elab?
除非佢俾埋我 我就抄落去?
啲pts group好後
先後次序係咪冇所謂?
只要marker睇得明
同埋分好段落 就得?

操左咁多年dse
全部pts data file + listening
無多餘elaboration

呢個亦都係點解kris lau叫人瘋狂gull抄既原因,因為佢同中文綜合考法完全唔同
無論b1定b2,係咪大多point係data file?

總之所有pt from data and recording

多少邊答到你
無論b1定b2,係咪大多point係data file?

B2頭一個task 多points 要聽
Report寫左article 格式係邁已經炒左

都係加個大目標?
紙人巴
Debating嗰條我寫了3個reasons+1 個C.A.
C.A.係當reason 咩?
係咪2得

當啦 如果你既rebuttal 唔係個d 19 reiteration (重申立場)

如果你指出題目設題有咩問題,反駁佢。當然當原因啦

唔洗擔心啦

都係加個大目標?

冇sub heading
紙人巴
Debating嗰條我寫了3個reasons+1 個C.A.
係咪2得

should include 姐,冇話唔寫得ca
紙人巴
係咪2得

當啦 如果你既rebuttal 唔係個d 19 reiteration (重申立場)

唔洗擔心啦

仆街添 我冩了一個問題,之後反駁。再重申立場

我意思你既反駁唔係抄番你上面個兩個reason既重申立場

而係有其他points
紙人巴
係咪2得

唔洗擔心啦

而係有其他points

因為ls有d人教反駁係再次抄番你講過既reason, 重申立場

呢種反駁叫重申立場反駁,無提出過新論點
去聽人生最正的收音機
紙人巴
係咪2得

唔洗擔心啦

而係有其他points

應該係其他pts 不過性質類近

咁ok la
無事無事
去聽人生最正的收音機

巴打紅外線考?
紙人巴
係咪2得

唔洗擔心啦

而係有其他points

因為ls有d人教反駁係再次抄番你講過既reason, 重申立場

呢種反駁叫重申立場反駁,無提出過新論點

三年學屎片,希望下年得

唔好妄自菲薄
加油啦
大家加油

都係加個大目標?

冇sub heading

想知可睇番16dse pp3 B2 task 10
正正就係report

你睇official marking 唔好信其他人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞