[2017DSE] 英文科試前試後討論區+加油站(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
揀左第四題 係essay
好似當左辦論咁寫
我個立場係against Romantic love in happy marriage
又寫左駁論
希望冇事
我想問,係咪得我writing part b做poems and songs

勇者
13vi 即係填percentage嗰題,應該係65唔係35?
因為text話有at least 35%嘅係回收唔到,所以max% to be recycled 應該係65%
定係我睇錯

Not more than 35% was worth recycling

佢話咗around/at least我加咗~/≥得唔得

照道理得
咁一定要正方果條寫左反方最高level幾

咁寫係離哂題
應該1
我想問,係咪得我writing part b做poems and songs

勇者

Paper3 parta 漏s多左個s 錯grammar有冇分?

同問
屌我揀report 係咪有啲咩特別format要跟

好Q多 所以一見即飛 你寫左咩先

好似article 咁寫左個topic跟著就分段咁寫冇subheadings

扣org

後面有少少hope同用咗一次we咁點

Impression marking
如果marker覺得係有影響就language 低分d

再離,我會跳樓。

我寫fg好多都想買樓
但樓價太高 要10幾年先買到
所以好多fg都會好勤力做野爬上去想搵錢
但舊時好多人都唔憂住無咩負擔
所以無現今fg咁努力搵錢

我寫 1.香港經濟衰退,少咗好多工作崗位,職場競爭激烈,如果唔超時工作會冇咗份工+我個friend..
2. 工作過程比以前複雜 工作量都好多 香港為工時最長嘅地區之一+ 我個friend mary
3. 上一代人有積極向上 但係今代人都有 例如我個friend Peter克服disability
廢point

我話我喺100 most ceo請左幾個shitty 仔

1.fresh grad 因為缺乏工作技能先睇落低productivity d人以為佢哋唔勤力先低效率但其實係假象
2.fresh grad樂於面對挑戰 eg public exam
3.因為買樓好貴所以更勤奮工作
廢point

Point 2有d勉強

咁樣寫 grammar正常 opening ending都寫得ok vocab有小小難字 大概幾多分

好難咁答你
paper1 48(iv) 寫acceptable得唔得

點記得問題啊 ching..

樓主咪po左答案 有d印象掛
btw carbon emissions 漏左s 變成emission係咪冇分

O.. sorry 我無睇答案
樓主答案係?

係呢
你part A why ppl ill-informed 你點答?
惟一唔肯定呢題🙏🏿

唔sure b2 第一頁問個2條generations
算啦 各位唔好再糾纏啦
都交左啦 考好聽日個份
仲都有機
Part a寫左
賣旗籌錢
然後等老人院請多d人減少staff workload
其次就係換過哂d新設備,等外來人可以對老人院既負面形象改觀

Part b
Q7 Neels
好多爸爸媽媽生一個小朋友,佢地變左spoiled kids,削弱左佢地競爭力同埋d年輕人以為they can get everything without any effort

學歷澎漲,年輕人又冇錢再讀training班,又揾唔到工,所以佢地就做neels逃避現實

Suggestion
寫左free fee working holiday program
一個人係外國,等佢地冇得再靠屋企幫手
同埋international working experience 可以增加競爭力

好 撚 驚 炒
Part A 就寫左4段

第一就講來函目的

第二就建議搞唱舊歌同玩遊戲

第三就提出送咩禮物比老人院

第四就結尾

Part b 就揀Q5

第一就講來函目的

第二就話建議將蛋撻列為保育選擇,同講原因.

第三,就講應該幾時保育到

第四,就話建議將麻雀列為保育選擇,同講原因.

第五,就講應該幾時保育到

第六,結尾同寄望.

已知part A離左一半,而家想知part b有無離

除左禮物都ok
但part b應該要3個原因(?)

咁有無離?

求解答

睇番題目
要講how instead of when
Paper3 parta 漏s多左個s 錯grammar有冇分?

同問

答過
錯grammar冇分
有部分答單字有s冇s都得
連住句子既答案一定要啱singular plural先比分
算啦 各位唔好再糾纏啦
都交左啦 考好聽日個份
仲都有機

True
Part a寫左
賣旗籌錢

Part b
Q7 Neels
好多爸爸媽媽生一個小朋友,佢地變左spoiled kids,削弱左佢地競爭力同埋d年輕人以為they can get everything without any effort

學歷澎漲,年輕人又冇錢再讀training班,又揾唔到工,所以佢地就做neels逃避現實

Suggestion
寫左free fee working holiday program
同埋international working experience 可以增加競爭力

好 撚 驚 炒

個suggestion係有d
Part a 幾好
Part a寫左
賣旗籌錢

Part b
Q7 Neels

Suggestion

好 撚 驚 炒

個suggestion係有d
Part a 幾好

Part a d grammar 錯得好勁我估
我都覺suggestion好on9

希望有3
係老人院搞活動都可以係協辦姐 冇事嘅
有冇paper three攻略

2100 live講
有冇paper three攻略

2100 live講

加埋文字版
目標lv2做b2會點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞