[2017DSE] 英文科試前試後討論區+加油站(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
有冇paper three攻略

2100 live講

加埋文字版

Q9 寫青少年追求物質生活 努力工作拎升職加薪 相反 本地無提供機會先愈做愈頹

第二就話 青少年追夢 拎巴士佬做例子

CR 就尻寫 話啲人話青少年成日做野玩電話
所以唔勤力工作 我話玩電話其實係上網揾market 同 target
無gammar 有無可能切題有3
咁一定要正方果條寫左反方最高level幾

咁寫係離哂題
應該1

聽日b1如果咩都抄落去係咪保2
我揀左short story
我一開始話自己曾經係一個好鍾意睇馬戲團既人,覺得班動物好叻好有才華,後來喺youtube見到一條名為「殘忍的馬戲團」既片,作為一個鍾意睇馬戲團表演既人,睇之前一心想批評果個po片既youtuber,但睇完就有截然不同既諗法

條片入面係一連串既相拼湊而成,其中一張相係一隻獅子用兩隻腳企左喺度,條片既字幕係「訓練員強迫獅子用兩隻腳站立,喺完全企直之前都無得食飯」,我見到就覺得好嬲,同時亦好慚愧,所以希望為佢地做返啲野

我寫左篇blog 講animals' right,希望可以得到更加多人既關注,後來我亦成為維護動物權益組織既helper,想呼籲大家保護動物權益。最後一段我話動物成日受到人既不公平對待,將自己既快樂建築喺佢地既痛苦身上,但其實我地同佢地一樣,然後最尾就話唔可以再容忍呢啲事發生,大家都要take action

今次寫完呢篇story好無信心,佢同我平時寫果啲練唔同,無乜起承轉合,唔知我咁樣寫會唔會好低分?
一樣今晚九點live
Ig: awtutorial_paperman

Follow左會有noti好似係

真心問一句 你reading定會唔會有一兩題錯 比少少希望俾我

可能掛 我都唔肯定一直岩哂
同埋考評局accept好多answers

對完
對唔住父母供養

唔好再講喇
我一開始話自己曾經係一個好鍾意睇馬戲團既人,覺得班動物好叻好有才華,後來喺youtube見到一條名為「殘忍的馬戲團」既片,作為一個鍾意睇馬戲團表演既人,睇之前一心想批評果個po片既youtuber,但睇完就有截然不同既諗法

條片入面係一連串既相拼湊而成,其中一張相係一隻獅子用兩隻腳企左喺度,條片既字幕係「訓練員強迫獅子用兩隻腳站立,喺完全企直之前都無得食飯」,我見到就覺得好嬲,同時亦好慚愧,所以希望為佢地做返啲野

我寫左篇blog 講animals' right,希望可以得到更加多人既關注,後來我亦成為維護動物權益組織既helper,想呼籲大家保護動物權益。最後一段我話動物成日受到人既不公平對待,將自己既快樂建築喺佢地既痛苦身上,但其實我地同佢地一樣,然後最尾就話唔可以再容忍呢啲事發生,大家都要take action

今次寫完呢篇story好無信心,佢同我平時寫果啲練唔同,無乜起承轉合,唔知我咁樣寫會唔會好低分?

張圖唔係一隻獅子係屋企入面咩 點解會有人係屋企命令隻獅子
係咪未開始live 見唔到有
有冇人講下q6 watching tv makes us smarter 應該寫咩?
目標lv2做b2會點?

會gg

我諗可以對張圖有不同既理解,我當果度唔係屋企而係馬戲團訓練果度其中一個地方 你都係作short story ?
有冇paper three攻略

2100 live講

加埋文字版

分身都唔掂
九點直播?

Set up 緊等等

我諗可以對張圖有不同既理解,我當果度唔係屋企而係馬戲團訓練果度其中一個地方 你都係作short story ?

no 我係作romantic love
目標lv2做b2會點?

會gg

做b1係咪好易合格?
paper1 48(iv) 寫acceptable得唔得

點記得問題啊 ching..

樓主咪po左答案 有d印象掛
btw carbon emissions 漏左s 變成emission係咪冇分

O.. sorry 我無睇答案
樓主答案係?

係呢
你part A why ppl ill-informed 你點答?
惟一唔肯定呢題🙏🏿

唔sure b2 第一頁問個2條generations

呢題陰濕 考你有無仔細睇
40s generation because Bxxxx from 194x-196x

60s generation since abortion available from 60s to 70s
retaker
paper3 未做過b2
點算
有咩skills
求救
屌我揀report 係咪有啲咩特別format要跟

好Q多 所以一見即飛 你寫左咩先

好似article 咁寫左個topic跟著就分段咁寫冇subheadings

屌我都係。。

仆得街,無幾多分?

死我都好似咁寫。。。寫完title就係咁分段。。。。

有無狂用passive voice

好似冇。。。。
retaker
paper3 未做過b2
點算
有咩skills
求救

建議做b1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞