[2017DSE] 英文科試前試後討論區+加油站(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
大家neets個題有冇用formal tone
6. Learning English through Debating As captain of the debate team you have been asked to write a debate speech. The task is to argue that ‘Watching TV Makes Us Smarter’.

In your speech, you should include three reasons to support the statement.

應該冇限死同時同唔同意下話
watch tv果句係個motion, statement 係你自己果隊嘅stance
啱唔啱

我都睇咁睇

The statement同Your statement 係兩樣野嚟
既然咁唔肯定點解寫依題

我肯定一定要寫正方
通識用英文答題目就知support the statement一定係做正芳嗰個
同埋如果係叫你做反方一定會寫against oppose個d

你哋開頭有冇寫到
Good morning everyone:
13vi 即係填percentage嗰題,應該係65唔係35?
因為text話有at least 35%嘅係回收唔到,所以max% to be recycled 應該係65%
定係我睇錯
話說點解冇人揀workplace嗰題..
唔通淨係得我一個做

Me me me !!!

屌柒班傻閪就得 比D EXAMPLE

我吹例子,話Peter...
同埋寫香港現況,最後係總結屌柒個editor唔好撚再批評d fresh graduates

咁撚勇同惡
結尾我剩係敢話佢地好hard working同埋其實大家都有misconception
透過今次希望可以互相理解 [img][img][url][img][/img][/url][/img][/img]
6. Learning English through Debating As captain of the debate team you have been asked to write a debate speech. The task is to argue that ‘Watching TV Makes Us Smarter’.

In your speech, you should include three reasons to support the statement.

watch tv果句係個motion, statement 係你自己果隊嘅stance
啱唔啱

我都睇咁睇

The statement同Your statement 係兩樣野嚟
既然咁唔肯定點解寫依題

我肯定一定要寫正方
通識用英文答題目就知support the statement一定係做正芳嗰個
同埋如果係叫你做反方一定會寫against oppose個d

如果兩邊都寫得應該係support your stance
the statement 明顯係叫你同意
唔通淨係得我一個做

同埋寫香港現況,最後係總結屌柒個editor唔好撚再批評d fresh graduates

咁撚勇同惡
結尾我剩係敢話佢地好hard working同埋其實大家都有misconception
透過今次希望可以互相理解 [img][img][img][/img][/img][/img]

第一眼以為你屌柒班傻閪 係指班80後 幾驚你會錯意題目
Paper 3 B2未做過,做2016搵到7至8成既point,好唔好做?
救命 partb揀左short story 離哂題
完全冇提過幅圖個獅子 解左去飛機失事無人島過左兩日既野外生活(好簡單講搵左個位訓同去捉魚食)內容都已經奇奇怪怪唔啱邏輯
係咪炒得

啱唔啱

我都睇咁睇

既然咁唔肯定點解寫依題

我肯定一定要寫正方

你哋開頭有冇寫到
Good morning everyone:

我寫Good morning Principal,honourable judges and schoolmates
係佢解錯定我哋解錯,咩起老人院呀

應該係佢解錯
但係我見好多人都寫咗build elderly home

邊到搵?

Top!ck
完全冇提過幅圖個獅子 解左去飛機失事無人島過左兩日既野外生活(好簡單講搵左個位訓同去捉魚食)內容都已經奇奇怪怪唔啱邏輯
係咪炒得

好人好姐玩咩story
玩得story就唔驚死架啦
唔通淨係得我一個做

咁撚勇同惡
透過今次希望可以互相理解 [img][img][img][/img][/img][/img]

有人9up話班廢青唔捱得
叫你寫信去屌柒班9up佬
應該無錯

咁撚勇同惡

應該無錯

好似相對來講都唔會離題掛 dear editor 唔記得咗大階
reading 我覺得同上年難道差唔多都係咁易

對答案ba😜

邊到有答案
係咪炒得

好人好姐玩咩story
玩得story就唔驚死架啦

但玩到離哂題都係第一次 reading已經唔係好
唉 我真係暈啦
我part b 寫左neets
我話因為佢地容易放棄同冇乜機會所以會咁
跟住help果度寫左家長/學校可以進行教育,教佢地要堅持,唔好咁易放棄,透過咁改變下態度,減少become neets
同埋僱主/政府可以試下請佢地,唔好淨係請有大學學位ge人,每人有唔同長處,所以要俾下機會佢地。。。
咁樣有冇離題。。。。

help

Help

咁撚勇同惡

應該無錯

好似相對來講都唔會離題掛 dear editor 唔記得咗大階

我都係wo ching

咁撚勇同惡

應該無錯

小錯姐 I think
有d人錯格式

搞錯editoral同letter to the editor可以2018
我part b 寫左neets
我話因為佢地容易放棄同冇乜機會所以會咁
跟住help果度寫左家長/學校可以進行教育,教佢地要堅持,唔好咁易放棄,透過咁改變下態度,減少become neets
同埋僱主/政府可以試下請佢地,唔好淨係請有大學學位ge人,每人有唔同長處,所以要俾下機會佢地。。。
咁樣有冇離題。。。。

help

Help

無離題,但要elab得詳細d,因為你d suggetion 我覺得唔太strong
利申:9up

咁撚勇同惡

應該無錯

小錯姐 I think
有d人錯格式

搞錯editoral同letter to the editor可以2018

你up咩?
有冇作第5題
egg tarts and mahjong
係佢解錯定我哋解錯,咩起老人院呀

應該係佢解錯
但係我見好多人都寫咗build elderly home

邊到搵?

Top!ck

我英文廢,睇左好撚耐都唔知老人院同學校有乜撚野關係,點比個屋企班廢老 準備2018啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞