[2017DSE] 英文科試前試後討論區+加油站(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
今年特別難
定係年年考完都會有人話炒
dancing果題有冇伏
同朋友傾完 個個人都覺得用唔到平時背嘅深字
今年特別難
定係年年考完都會有人話炒

正常啦
技術性調整黎😂
B2時間點分配好 做得勁勁勁慢
九點直播?

Set up 緊等等

溫緊書miss左
我個活動係叫啲學生表演粵劇跟住啲老人家就一齊唱下流行曲 好老嗰啲就做觀眾
叫唔叫做特別小小嘅活動
我好brief咁講探訪老人院
傾計+食野+玩card games
你地咁詳細嘅
我個活動係叫啲學生表演粵劇跟住啲老人家就一齊唱下流行曲 好老嗰啲就做觀眾
叫唔叫做特別小小嘅活動

Me 9up 善用家政資源
Monthly free delivery of food
-> students r encourage to draft their own "good for elderly ppl health" recepitte

校長咁撚度縮 岩佢啦 物盡其用
叫唔叫做特別小小嘅活動

Me 9up 善用家政資源
Monthly free delivery of food
-> students r encourage to draft their own "good for elderly ppl health" recepitte

校長咁撚度縮 岩佢啦 物盡其用

Encouraged
好似冇人講
q1個幾句野係em嘅lose yourself
身邊冇朋友聽開 見到考評局有人聽勁激動興趣
考果陣好想作呢題
但望咗佢10分鐘 諗唔到靚pt
所以改咗另一題
九點直播?

Set up 緊等等

溫緊書miss左

Same 有冇人講下
想問係咪寫信就要寫埋寄件人收信人地址?
紙巴 覆下direct
https://youtu.be/_NLuwluMIWA

一齊洗滌心靈算啦
我想問聽日卷三嘅part a大約幾長?會有幾多時間做part B?
我想問聽日卷三嘅part a大約幾長?會有幾多時間做part B?

Part b2 25mins per task
Part A我寫左好多practical既野落去
個活動係health education
會教老人家自己量度血壓,做運動同食物保存
好處主要圍繞左workload黎講
首先自己量血壓可以減少care giver既workload
佢地既角色變左監察者
可以將focus放多啲係行動不方便既老人身上
其次係做運動可改善range of motion of joints
可以prevent risk of fall
整體安全上升
食物保存係講好多老人家會因為處理不當而食左啲過期野
容易導致vomit and diarrhoea
甚至將病菌蔓延至全間
講由第一步開始做起
可以保障全間老人院

B寫NEET
原因係non local太多 teens唔夠競爭力
二係家庭模式變左 child-centred令父母唔再強迫青年搵工 擔起頭家
三係自尊感低 公開失敗就放棄自己 唔去面對

解決方法
一係政府比資源開設training programme,提升競爭力
二係減少引入non local 可以多返機會比港青
三係資助企業開班授課 好似學下養和個啲私院咁 開班比人讀 pass就請返 政府可以資助唔同企業 比青年機會

睇完呢個po冇乜信心
係咪兩個都離哂題
求解答

幫下手

求救

Part a冇問題
不過有d over Elab
Part b ok

聽你講完放心好多
正正常常冇乜甩漏可唔可以有4
有咩文體係要sub headings? Article?

同埋下款洗唔洗簽名?
Chris wong
Chris wong
?
有咩文體係要sub headings? Article?

同埋下款洗唔洗簽名?
Chris wong
Chris wong
?

Report articles
記實啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞