[2017DSE] 英文科試前試後討論區+加油站(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
一如上年(雖然上年係隔離登)
希望可以係考試之前解答到大家既問題
不論係grammar又好
考試技巧又好
少量作文都好
總之有問題就係到問啦
又或者如果大家想要d打氣說話
或者需要d支持
我都會盡量覆大家

希望大家英文科能夠順順利利
奪星保4而回

亦都好似舊年咁
夜晚既時間會分享少少唔同papers既技巧
同埋少少common grammatical mistakes
記住留意下啦

201819DSE有需要學英文既話
可以pm我
或者email去awtutorial@hotmail.com

Ig有paper 1答案
Ig: awtutorial_paperman

今晚2100有live
頭先開錯台
依到繼續
可能係全世界第一個出答案既tutor

為左唔好令大家有挫敗感
我特登set左好多重障礙先睇到答案
廢事大家話我擾大家敵

冇信心既同學真係唔好睇住
完左成個exam period先好睇

好啦咁究竟點睇呢
首先去ig: awtutorial_paperman
然後你會見到bio有條link
Click入去然後download
最後direct message我拎password
就係咁

搞到咁複雜真係純粹唔想有同學下唔定決心唔睇答案而把持不住睇左
你真係好有信心先好睇
如果我將對elderly home 好處拆左做對elderly同owner of elderly home得唔得
話elderly home 不嬲都好dull 同empty
幫佢地decorate間野 從而令到佢地成間野個atmpsphere開心啲
係咪ok
reading 我覺得同上年難道差唔多都係咁易

對答案ba😜
diu 我partA寫咗elderly 會有sense of belonging in the community 等佢地唔會覺得被忽略,同埋create 呢個關愛既atmosphere
係咪off topic jor?

對答案ba😜

通常之後出咗marking就唔會咁講

對答案ba😜

通常之後出咗marking就唔會咁講

😂🙈
Why so sad
巴打可唔可以覆一覆ig dm左你
Part A 就寫左4段

第一就講來函目的

第二就建議搞唱舊歌同玩遊戲

第三就提出送咩禮物比老人院

第四就結尾

Part b 就揀Q5

第一就講來函目的

第二就話建議將蛋撻列為保育選擇,同講原因.

第三,就講應該幾時保育到

第四,就話建議將麻雀列為保育選擇,同講原因.

第五,就講應該幾時保育到

第六,結尾同寄望.

已知part A離左一半,而家想知part b有無離

紙巴,求解答

唔係要講原因+how to protect 姐係俾suggestion咩
利申:都係呢題
冇份卷點做marking
part a話搞open day 比老人家參觀學校係咪離題收得皮
見個個都講今年英文難定易,等我又講下自己意見先
先利申: 15 dse,16同17都有落場考
Writing就唔講啦
Reading我覺得16同17係差唔多
結論係15>16=17
15相對難好多
反而16同17比較上差唔多

其實大家最好都唔好對答案,考得好唔好都過左去,listening追番就得啦

純粹小小睇法,要插我麻煩細力d
寫左長者屋企果d唔洗驚
我解左長者嘅物業
如果我將對elderly home 好處拆左做對elderly同owner of elderly home得唔得

求解答
巴打

蔣巴狙擊中介就夠喇
唔好狙擊廢老
佢地無辜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞