[2017DSE] 英文科試前試後討論區+加油站(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
寫左長者屋企果d唔洗驚
我解左長者嘅物業

你個名
如果我將對elderly home 好處拆左做對elderly同owner of elderly home得唔得

求解答

其實eldery差一步就link到去elderly home
我個linkage都weak得濟 (前面長咗)
diu 我partA寫咗elderly 會有sense of belonging in the community 等佢地唔會覺得被忽略,同埋create 呢個關愛既atmosphere
係咪off topic jor?

1. Persuade學校唔係首要重點
2. 前者差一步link落elderly home, 後者睇你點寫勉強過到骨掛
不如post password上黎

最好加密
diu 我partA寫咗elderly 會有sense of belonging in the community 等佢地唔會覺得被忽略,同埋create 呢個關愛既atmosphere
係咪off topic jor?

1. Persuade學校唔係首要重點
2. 前者差一步link落elderly home, 後者睇你點寫勉強過到骨掛

我望就望過到骨 好驚
Part A 寫左老人家缺乏啲咩,之後個活動就係擔訪佢地。寫左老人benefits

Part B 寫廢青 話大部分家長得一個仔,所以溺愛佢地。社會變左知識型經濟,又得好少人入大學,缺乏學歷,所以冇人講。解決係話政府投放資源去train佢地,用技術去搭救,又增加返工作機會。父母唔好寵佢地,唔比錢佢地要佢地出去搵工。青少年就要改變心態。

Check過冇咩grammar 問題 但有冇離題
夠唔夠lv 3
Part A 寫左老人家缺乏啲咩,之後個活動就係擔訪佢地。寫左老人benefits

Part B 寫廢青 話大部分家長得一個仔,所以溺愛佢地。社會變左知識型經濟,又得好少人入大學,缺乏學歷,所以冇人。解決係話政府投放資源去train佢地,用技術去搭救,又增加返工作機會。父母唔好寵佢地,唔比錢佢地要佢地出去搵工。青少年就要改變心態。

Check過冇咩grammar 問題 但有冇離題
夠唔夠lv 3
想問今年short story係要作乜野

wildlife
好似
原本都好頹自己一時反唔應到係老人院
但係因為我每個好處都連住elderly home
會唔會過到骨?
eg weekly computer class is good for elderly home咁樣
Part B Q9 係唔係Letter to the editor嗰題

wildlife
好似

more detail
Part B Q9 係唔係Letter to the editor嗰題

完全冇提到老人院好處
以為係persuade條友所以寫左對學校同學生好處
Open day算唔算activity?

btw冇人寫Part B Q8?
想問ig邊度download份ans?
Part A Benefit唔一定要講對老人家架嘛
我寫左俾學生有個機會去工作實習同埋提升學校聲譽

屌你我都係

elderly home wor
P1 a:29 b:25倒 grade 3?

打6至7折左右啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞